2013. május 26., vasárnap






A katicabogarak inváziója, Székesfehérvár törökök elleni védelme és a dinók kihalása?


Mostanában olvasom Keith Sawyer legújabb könyvét a kreativitásról, amelyben gyakorlati tanácsok, furfangos feladatok is találhatóak. Az egyik kedvencem az, amikor három teljesen különböző kifejezést, szót kellene összefűznünk egy, ötmondatos történetben 1 perc alatt. A címben szereplő három téma összekapcsolása legyen egy próba erre.

A Science május 17-i számában megjelent egy picike  3 oldalas cikk, amely a Harlekin katicabogarak hihetetlen sikeres elterjedtségét próbálja megmagyarázni. Ezt a közép- Ázsiából származó bogarat számtalan országban bevezették, hogy kontrollálják a levéltetvek és egyéb kártevők populáció nagyságát. Egy idegen faj sikerességének fontos faktora a ragadozók hiánya, a rövidebb generációs idő, és a gyors adaptációs képesség. Az inváziós fajoknak a helyi parazitákkal is meg kell küzdenie, így a jó immunrendszer is elengedhetetlen része egyes fajok gyors elterjedésének. Az említett katicabogarak egy különleges molekulát termelnek, az ún. harmoninet, amely erős antibiotikus hatással rendelkezik, amely még a TBC és malária kórokozója ellen is hatásosnak bizonyult. Ez a molekula azonban a katicák testében egy sokkal fontosabb funkciót lát el, van egy állandó parazitája és ezt tartja kordában.
Az emberi agysejtekben rejtőzik el a herpesz vírus, és ha legyengül a szervezetünk, akkor látható jeleit adja annak, hogy itt van bennünk. Ez a vírus emellett segíti immunrendszerünket, állandó készenlétben tartva azt, ha egy komolyabb parazita jelenne meg. Visszatérve a katicákhoz. Ha ezt a fertőzött katicát elfogyasztja egy ragadozó lepkefaj, amely egyébként természetes ellenségük, az a parazitának köszönhetően hamarosan elpusztul. A katica egy biológiai fegyvert hordoz testében és nem fél használni azt. A ragadozóik elpusztítása elősegíti sikeres elterjedésüket.

A biológiai fegyverhasználat az emberiséggel egyidős lehet. Az őskorban a darázsfészkek ellenségre dobálásától indulhatott, Hatra városát skorpióval töltött porcelánbombákkal védték, a fertőző rágcsálókkal is már a görög időszakban védekeztek háborúkban. Nagy Sándor harci kutyákkal is rendelkezett, míg mindenki emlékszik Hannibál elefántos sztorijára. Az elefántok ellen szintén egy jól ismert állatot vetettek be a leleményes görögök, a disznókat, az elefántok nem nagyon bírják azok szagát és összezavarodnak tőlük. Az újvilág meghódításánál a láthatatlan himlős betegségek segítették a hódítókat, mint Jared Diamond szépen demonstrálja azt híres könyvében, a Háborúk, járványok, technikákban.
 
Nem emlékszem, hogy a klasszikus Egri csillagokban a várvédők a forró vizes és szurkos védelem mellett alkalmaztak e darázsfészkeket, de állítólag Székesfehérvár török betörésénél a védők a lyukakat darázsfészkekkel tömték be, ezzel teljesen megzavarva az ellenséget és elriasztva őket egy időre. Na, háromból kettő megvan.

 
 
A 3D-ben vetített Jurassic Park most megy a mozikban és nagy sikernek örvend. A park tudományos alapja az, hogy egy borostyánba zárt vérszívó rovar valamikor egy dinó vérét szívta és az ő vérének DNS tartalmával konzerválódott. Ezt a DNS-t kinyerve, összehozták az első dinókat. Egy régi mondás szerint, Isten nagyon szeretheti a rovarokat, mert nagyon sokfélét és nagyon sokat teremtett. Az erre szánt hat napból néhány órát foglalkozott csak a többiekkel, a nagy részét a rovaroknak szentelte. Poinarék 2008-ban álltak elő azzal a feltételezéssel, hogy a rovarok a növényevő dinókkal konfliktusba kerültek, hiszen mindannyian a zöldellő vegetációt fogyasztották. Sok kicsi bogárka a nagybendőjű dinók ellen, az őskori Dávid-Góliátnak tűnik. Dávid parazitákat szedett fel, és ezekkel a nagytestű, erős dinókat legyőzte. A dinók a növénylegelés közben óhatatlanul megették a növényeken legelésző kisebb bogarakat, így az azokban tenyésző kisebb paraziták bekerülhettek a hüllőkbe és elpusztíthatták azokat. Poinarék impozánsan bemutatott elméletük bizonyítékait keresik a borostyánba zárt rovarok testében, hasonlóan a dinó DNS-hez. Gyakorlatilag ez is egy típusú biológia hadviselés volt, amely valószínűleg hozzájárult a dinók kihalásához.

Walt Disney volt az első ember aki lefagyasztatta testét, legalábbis egyesek szerint.