2015. január 8., csütörtök

KávéMesÉK: A Zahavi-féle hátrányelv, avagy a rocksztárok korán halnak (na meg a mosónők)


 A biológiában rengeteg eredeti teória létezik, él egymás mellett, amelyek meglepő magyarázattal szolgálnak tulajdonságainkra, viselkedésünkre. Az egyik legérdekesebbel foglalkozunk most, a Zahavi féle hátrányelvvel, amit Amos Zahavi izraeli etológus dolgozott ki a 70-es években. Gondoljunk a pávakakasra, láthatóan van egy szép, színes hosszú farka, de ez az evolúciós szempontból hátrányosnak tűnik, hiszen ezzel nehezebben mozog, a repülés is problémás, a ragadozók elől menekülni rendkívül megerőltető, mégis viseli. Hasonlóan a szarvasok agancsa,amit egész évben növesztenek, nagyon sok energiát követel a hímtől. A hím gyíkok, kétéltűek, madarak, kabócák éneke is ide tartozik, hiszen ez nem csak a nőstény figyelmét hívja fel, hanem a potenciális ragadozókét is.

Hogyan létezhetnek ilyen egyértelműen hátrányos tulajdonságok a természetben?

Ahogy látjuk a fenti példák közös jellemzője, hogy valamilyen fizikai paraméterről szólnak (farktoll, agancs, hang) és zömében a hímeknél. Mit üzen ez a nőstényeknek? Valami ilyesmit:Nézz ide kisanyám, van egy csomó hátrányos tulajdonságom, mégis itt vagyok, élek, sőt szerintem én vagyok itt a legjobb csávó, válasz engem. A nőstények beveszik ezt a dumát, hiszen ezek a hímek a legkívánatosabbak.
Az embernél létezik ez a jelenség?

Igen, sőt a jelenlegi társadalmakban rengeteg olyan viselkedésbeli, fizikai tulajdonságunk van, amely ezt hirdeti: a luxuscikkek felhalmozása, a sznobizmus, az őrült rizikók vállalása, az extrém sportok, a túlzott testépítés stb. Ezek mind-mind befektetéseket igényelnek, nem csupán anyagiakat. A felesleges anyagi, a fizikai és az intellektuális dolgok demonstrálása a férfiak eszközei a nők elérésére a többi férfi ellenében.

A rock sztárok bohém élete, az éjszakázások, dorbézolások, a drog használatuk, a gyilkos, öngyilkos hajlamaik mind-mind a hátrányosságukat mutatja, korábban halnak meg. Ismerjük a 27-ek klubját, ami egy mítosz,  de egy átlagos sztár valóban átlagosan 25 évvel hamarabb hal meg, mint az átlagember. Na de a rövid életükben sokkal népszerűbbek, sokkal több szexuális kapcsolatuk és ebből kifolyólag átlagosan több gyermekük lehet.




Ez a férfiakra igaz, de mi van a hölgyekkel? A női pop sztárok is kevesebb ideig élnek, ők is nagy pasi faló hírében állnak, de nekik sokkal több gyermekük nem lehet, hiszen 2-3 évenként szülhetnének. Nem is nagyon ismerünk ilyen hölgyet. Náluk akkor nem létezik, vagy nem működik a magamutogatás?


• Zahavi A. Mate selection – a selection for a handicap // Journal of Theoretical Biology. Vol. 53 (1). 1975. P. 205-214. 
• Zahavi A. The handicap principle: a missing piece of Darwin’s puzzle. Oxford: Oxford University Press. 1997.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése