2014. február 9., vasárnap

Mitől villás a kígyók nyelve?



 evolúciós mese nemcsak gyerekeknek


 

A kutyákhoz hasonlóan a kígyók is a szagok világában élnek, nem a látásukra hagyatkoznak az életükben, a vadászatuk folyamán. A kutyák orra a kígyók nyelvének azonos funkcióját látja el, a levegőből az illatok a nedves nyelvükre, orrukra jut, ahol különféle receptorok érzékelik, majd az agyának továbbítják a körülöttük lévő világ információit, az esetleges préda illatát, a fajtársak helyzetét, az ellenséges élőlények előfordulását, és ezt mind mind a látásuk nélkül szerzik be. A kutyák orra nem villás ugyebár, akkor mire való ez a kígyók egyes fajainál? A válasz egyszerű, ha egy rágcsáló illata érkezik a kígyóhoz, annak el kell döntenie, hogy honnan jön, és merre induljon el, ezért amikor az illatfelhő molekulái rátapadnak a kígyó nyelvének két részéhez, az ebből szerezhető információkat összeveti, hogy melyik irányból érkezett erősebb szagminta és az összehasonlítás alapján eldönti az elhelyezkedését a mókusnak, egérnek.

 A kalapácsfejű vagy pörölycápák két orrnyílása, amely akár 1 méter távol is lehet egymástól, ugyanezt a módszert alkalmazza. A kutyák is összevetik a szag intenzitást, állandóan jobbra-balra mozgatják a fejüket nyomkeresés közben és ebből nyerik a haladásukhoz szükséges infót. Ahogy az ábrán látni, eleinte a kígyók nyelve egybefüggő volt, ezt az evolúciós folyamatok alakították a mai formájára.

A magyar mondás szerint, ha szajkó lett volna, akkor nem kellett volna felvágni a nyelvét. Az emberi nyelvnek van egy kis tendenciája a kettéválásra, egy angol hölgyike nemrég műtétileg elvégeztette a nyelvének enyhe felvágását, hogy koreai nyelven jobban tudjon bizonyos hangokat kiejteni. A testátalakítók a tetoválások, piercingek mellett gyakran extravagánsan a nyelvüket is kettévágatják.

Az orvoslásban 10 klinikai szindrómát ismerünk, amelyek a nyelvrészek középen történő kisebb nagyobb elválásával kapcsolatosak. Gyönyörű.

Schwenk, K. Why snakes have forked tongues. Science 263, 1573-1577.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése