2014. április 13., vasárnap

A hideg életeket menthet

2001-ben Kanadában a legnagyobb tél közepén történt egymástól nem messze két nagyon hasonló eset. Az elsőben egy tizenhárom hónapos kislány, míg szülei az igazak álmát aludták, ő valahogy kikerült a fagyos márciusi éjszakába, egy szál kis pólóban. A szülei 4 óra múlva találtak rá, teljesen fagyott állapotban, a szíve már legalább két órája nem vert, a bőre annyira fagyott volt, hogy a sürgősségi osztályon nem tudták tűvel átszúrni. A felmelegítése után a szíve azonnal elindult és maradandó károsodás nélkül megúszta a dolgot. Az agya, a fontos szervei órákig nem jutottak megfelelő oxigén és egyéb tápanyagokhoz.
A másik esetben egy két éves fiúcska veszett el egy ugyancsak fagyos éjszakán, akinek a testhőmérséklete 18 fok alá süllyedt mikorra megtalálták, de ő is megúszta komolyabb sérülés nélkül.
Hogyan lehetséges mindez, amikor azt tanuljuk, hogy az agy gyakorlatilag néhány percig bírja oxigén nélkül és utána már komoly sérülések keletkeznek és kihatnak az esetleges trauma után az áldozatban?
Érdekes párhuzam, hogy amikor újszülött patkánycsemetéket műteni kell valamilyen okból kifolyólag, akkor az altatásukhoz nem étert, kloroformot használnak, hanem egyszerűen a nyakukat jeges vízbe mártják, és ez elegendő, hogy azonnal mély álomba, egy kis hibernált állapotba kerüljenek, és a felmelegítés után gyakorlatilag sérülés nélkül élik tovább életüket. Ez a hatás csak a kis állatok első néhány hetében érhető el, később már nem reagálnak így. Az ember csecsemők is a szülés során gyakran kerülnek hipoxiás, oxigénhiányos állapotba és a hormonális hatásoknak köszönhetően legtöbbször túlélik.
A természetben az élőlények a hideg behatások ellen többszörös és jól működő élettani hatásokkal képesek azt ellensúlyozni, míg a meleggel kevésbé tudnak mit kezdeni. Visszakanyarodva a fenti esetekre, az oxigénhiány fellépésekor, fulladás, víz alá merülés, a szervezet lehűtése nagyon jó adaptációnak tűnik, a sejtekben a folyamatok, enzimek lelassulnak, kevesebb oxigén is elégséges, és ezt a téli álmot alvó, hibernálódó állatok akár hónapokig képesek fenntartani. Alacsonyabb hőmérséklet alacsony metabolizmus, túlélést jelenthet bizonyos körülmények között.
Az orvostudomány ezt a fenti hatást már felismerték és az agyi stroke esetén igyekeznek ezt kihasználni, ekkor az agyi sejteket ellátó érrendszerben fellépő eldugulás vagy egyéb miatt fellépő vér és ezáltali oxigénhiány katasztrofális hatásokkal járhat. Ha azonban időben lehűtik a kérdéses területet, akkor lelassulnak ezek a folyamatok ,és ezzel a plusz idővel az orvosok képesek segíteni és akár tényleges károsodás nélkül megúszhatja az esetet a beteg.
A lehűtés által elérhető jótékony beavatkozások egy következő fázisba értek a mostani időkben. Egy amerikai kórházban a sürgősségi osztályon minden hónapban kezelnek olyan súlyos eseteket, ahol súlyos vérzések miatt sok vért veszítenek és egyéb olyan sérüléseik vannak, amivel a túlélési esélyeik 7%-ra esnek. Elkeserítő, de a legtöbb esetben az idő nagyon fontos szempont lenne, de ez nem ált rendelkezésükre mostanáig. Előzetesen malacokon tesztelt módszerrel, a sérült ember vérét teljesen lecsapolják és sóoldatra cserélik. Ezzel a keringetett és hűtött oldattal nagyon hamar le tudják a testhőmérsékletüket csökkenteni, 15 perc alatt 10 fok alá mennek. Gyakorlatilag ezután elvégzik a műtéteket, amelyek szükségesek, ezután a vért visszapumpálják és a szívet, ha nem indul el magától, újraindítják. A malacok hasonló körülmények után minden fizikai és kognitív funkciójuk megfelelően elindult és működött. A közeljövőben 10 páciensen szeretnék tesztelni a metódust és összehasonlítani 10 hasonló, de a hagyományos módon kezeltekkel.

Íme, egy nagyon jó példa arra, hogy a természetből ellesett élettani, viselkedésbeli megfigyelést hogyan használhatunk akár reménytelenek tűnő esetekben is.

Mark S. Blumberg : Body Heat
New Scientist 2014, march 29.