2014. december 2., kedd

Rejtélyek és rejtvények, avagy Agatha Christie versus Amleth



Kétféle emberfajta létezik, sokféle átmeneti formában a szélsőséges esetek között. Vannak a rejtvényemberek és vannak a rejtélyemberek.

Mindig is irigykedve figyeltem a környezetemben azokat a fura mókusokat, akik egy kis keresztrejtvény fölé hajolva bűvölik a ceruzájukat és villámgyors sebességgel töltik a sorokat, oszlopokat, olyan kérdésekre adva választ, amelyekre sem akkor, sem pedig azóta nem tudom a választ. Kirekesztve éreztem magam, a tudás, a készségek olyan tárházából, amibe sehogyan sem voltam képes bepillantani, belépni. Ez a rejtvények birodalma, az egyértelmű kérdések és az egyértelmű, határozottan csak egy választ elfogadó dolgok világa. Melyik a leghosszabb folyója a …., hol terül el…., mi az.

Rejtélyembernek születtünk



 A kisgyermekemmel történő kapcsolatom során sokat tanultam tőle, és megtaláltam, felfedeztem egy másik világot: a rejtélyek világát. A kisgyermekek nem sokat tudnak a világról, vannak feltevéseik, de a beszéd előtt, számukra nem léteznek rejtvények, nincsen számukra egyértelmű válasz a feltett kérdéseikre, csupa rejtély veszi körül őket. Állandóan kísérleteznek, megvizsgálják környezetük életetlen és élő tárgyait és ellenőrzik, hogy az építőkockák szét és egyberakhatóak, mindenféle sérülés nélkül, de a macska farka nem választható le az elejétől, a tárgyak leesnek, de ha apa visszaadja a leesett tárgyat, akkor ezt újra és újra ellenőrizni tudom: hogy tényleg leesik újra? Minden meglepő és új, és rejtélyes. Ahogy növekszik egy gyermek, akik mi magunk is voltunk, elkezd beszélni, a világ dolgai rendszerbe rendeződnek, elkezdődik a kérdezés időszaka, megjelenek a rejtvények is, az egyválaszos kérdések. Szerencsére ezt még nem érzik a gyerekek, bátran kérdeznek tovább, apu mi ez? Kígyó. De miért? 

Internet versus könyvtár 


Aztán ezt is kinőjük, mint a ruháinkat, és elköteleződünk, a könnyebb oldalra, a rejtvények világába. Elmúlnak a miért és hogyan kérdések, és válaszkeresések, maradnak, a mi, mit mekkora, honnan kérdések. Emlékszem még 10-15 évesen, ha valamit meg akartam tudni, akkor hosszas könyvtári kutakodás után jutottam el a célig és közben rengeteg más is felkeltette a figyelmemet, ami sajnos ma is így működik, sok minden mást is felfedezek közben és terelődik a figyelmem, oszlik az energiám.
Akkoriban még nem volt internet, a rejtvényes kérdéseimre a választ nem volt egyszerű megtalálni, de közben sok minden mást megtanultam. Ma már ez nem így megy, ha a gyermeked meg akarja tudni, hogy melyik a leggyorsabb, leghosszabb állat a Földön, az interneten nagyon gyorsan megtalálja a választ. Közben a puszta tényen kívül semmit nem tud meg, nem tanul meg az állatról, a világról. Érdekesebb és nehezebb valószínűleg megtalálni a második, vagy harmadik legnagyobb, leggyorsabb állatot az interneten. Ahogy egy keleti bölcs mondta: az út számít, nem a cél. Az internet egy nagyon fontos dologban hasonlít az pénzhez, mindenki maga döntheti el, hogy mire használja fel, ha rendelkezik vele. Az internetet nem kizárólagosan rejtvények megoldására használható, hanem a régi könyvtárakhoz hasonlóan, a rejtélyek, a fogósabb kérdések megválaszolásához is, a kereső ember habitusa, kedélye dönti el, hogy mit keres.

Agyi rendszereink


Az agyunk kétféle módon, kétféle léptékben képes az őt ért impulzusokra válaszolni, van egy gyors, érzelmi alapú döntés és létezik egy lassabb, racionálisabb énünk is. Ha megéhezzünk, és a közelben gyorsan elfogyasztható energiabombák, chipsek, édességek tanyáznak, akkor a gyors és nem minden esetben helyes döntést hozzuk, gyorsan belakunk velük. Nem gondolunk a néhány év múlva lerakodó zsírpárnákra, egyéb betegségekre. Érzelmi alapon döntünk, sok vásárlásunk is ilyen. Ugyanakkor a fontosabb, életünket meghatározó kérdésekben a lassabb, megfontoltabb rendszerünk dolgozik, milyen kocsit vegyünk, hol éljünk és kivel, mikor szüljünk, stb.. A két rendszer sokszor zavarja egymást, nem engedve a másikat és annak előnyeit működni, ezért sok döntésünk utólag már nem látszik, olyan tökéletesnek, mint akkor volt. Ezt most miért és hogyan került ide? A gyors válaszok azonnal születnek az egyszerű kérdésekre, mit együnk, hol aludjunk, ezek az élet kis rejtvényei, a gyors agyi áramköreink ezekre érzékenyek, ezekre reagálnak, míg az élet nagy kérdéseinek megválaszolásával a lassú agyi rendszer működése van szinkronban. A mai világ emberének fő jellemzője az azonnali döntés, a racionális ellenvetések mellőzése, a gyors kielégülés. Előttünk áll a rejtvényember. Nehezebb és munkaigényesebb egy komolyabb kérdésre megtalálni a választ, ez sokszor emberpróbáló, a lassabb analitikusabb gondolkodási köreinket veheti igénybe, de talán érdemesebb ezzel tölteni időnket. Gondoljunk a címben szereplő személyekre, történetekre. Agatha Christie kitűnő író, akinek a regényei pompás jellemrajzokkal szolgálnak, érdekfeszítőek és egy rejtvény, egy gyilkosság körül történek az események és általában az olvasó megnyugvására, a végén kiderül a titok. Igazából az olvasót ezután már nem igazán foglalkoztatja a mű, kész, megvan a gyilkos. De mi az, ami már több száz éve vonz fiatalt és öreget, hogy megfejtsék (H)Amleth titkait?

Amleth sztori


Sokáig nem tudtam, hogy Shakespeare a legtöbb drámájának történetét lopta, sőt nagyon sok párbeszéd, monológ egy az egyben plagizálásnak neveznénk manapság, ami az ő korának elfogadott módszere volt, ha valami tetszik, akkor használd. Amleth egy középkori északi történet, amiben a hős még gyermek, amikor megéli, hogy apját annak öccse megöli, nem titokban mérgezi meg, hanem mindenki szeme láttára. Az akkori bosszúval átszőtt világban a gyilkos tarthatott a gyermek bosszújától, ha az felnő, ezért Amlethnek az őrültet kell játszania, hogy ezzel átvészelje a gyermekkorát. Sikerül is tervét végrehajtania, de előtte évekig őrültként kezelték, gúnyolták, kínozták. Felnőve bevégezte a tervét és apja halálát sikeresen megbosszulta, majd ezután királlyá koronázták. A shakespeare-i Hamlet már felnőttként éli meg ugyanazt a helyzetet, mégis őrültséget szimulál és évekig vár a bosszúval. Miért? Rengeteg miért kérdése van mindenkinek és a válaszok nem egyszerűek, összetettebbek és meg kell dolgozni értük.

42


A két rendszer, a kétféle kérdés csoportra adott válaszok a humor forrásai is, gondoljunk csak a Galaxis útikalauz mindentudó számítógépére, aki az élet, a világmindenség monumentális végső rejtélyes kérdésére, a rejtvényekre jellemző, egyszerű választ adja: 42. Nem 43, 42.

Miért?