2016. november 26., szombat

Kvmesék:Hogyan váljunk Istenné? Esettanulmányok:Kockásfülű nyúl, a Télapó és Obama elnök



A Vatikáni iratok, ajánlások szerint a boldoggá, vagy szentté avatás kezdeményezését a meghatározott egyén halála után öt évvel lehet megkezdeni, és nagyon szigorú szabályok szerinti elbírálás során nyerhető el a kívánt eredmény. Mi, halandók, most ha lehetséges még az életünk során szeretnénk elnyerni egy magasabb státuszt, és ezért merjünk álmodni és váljunk Istenné. A vallási iratok, könyvek, katekizmusok első vizsgálatunkra nem adnak kézzelfogható ajánlásokat arra nézve, hogy hogyan válhatunk mi is Istené, milyen egyértelmű tulajdonságokkal bír egy Isten, ami megkülönbözteti őket a halandó emberek tömegeitől. Összehasonlítva a fő vallásaink Isteneit és azok történeteit már közelebb juthattunk ahhoz, hogy egy minimális kritérium rendszert állítsunk fel arra, hogy ma mit, kit nevezhetünk Istennek és annak milyen megkülönböztethető jegyei léteznek. Ha ezeket lefektettük, akkor már jó előrejelzéseket tehettünk ránk nézve, hogy mit kellene még tennünk azért, hogy elérhessük ezt az állapotot. 

Várakozásainkkal ellentétes tulajdonságokkal bírjon: A fejlődéspszichológusok már régóta megismertették velünk, azokat az érdekes fejleményeket magunkról, hogy bizonyos fajta elvárásokkal, elképzelésekkel rendelkezünk. A tárgyakkal, azok mozgásaival, az élőlényekkel kapcsolatosan a születésünktől kezdve bizonyos elvárásaink vannak, a tárgyaink egyszerre nem lehetnek egy helyen és egy időben, ha valami nyugalomban van, akkor az csak valamilyen más tárgy, vagy élőlény mozdíthat ki ebből az állapotából. A tárgyak önmaguktól nem kettőződnek meg, nem tűnnek el az éterbe. Ez a normálisnak mondott világunk fizikai és részben biológiai tulajdonságainak egyszerű leképezése. Ha ezektől eltérő dolgot észlelnek a kis gyermekek, azaz nem várt esemény történik, arra azonnal oda kapják a fejüket és hosszasan nézik, vizsgálják az esetet. A várt esetekben unalmasan tekingetnek körbe. Az Istenünknek meg kell szegnie az elvárásainkat, azaz láthatatlannak, halhatatlanak kell lennie, a fizikai és élővilágunk által támasztott elvárásokat meg kell, hogy törje valamilyen módon. Hétköznapi emberi tulajdonságokkal nem válhatunk Istenné, valamire szükségünk van, ami emlékezetes és jól elválaszt minket az átlagtól. Természetesen több olyan tulajdonsággal is bírhat egy istenség, ami a várakozásinkkal ellentétes, lehet egyszerre láthatatlan és halhatatlan, és közben a teste készülhet vasból, utazhat az időben, stb. Megjegyezném azonban, hogy a több néha kevesebb, minél több ilyen jellemzője van egy istennek, annál inkább veszélyben van az elfogadhatósága. Legyen most elég ennyi nekünk, minimálisan egy várakozásainkat megdöntő, felborító, ránk egyáltalán nem jellemző tulajdonsággal bírjanak, és már Istennek nevezhetjük őket. 

Szándékkal rendelkezzen: egy paradicsom, egy könyv, ami mondjuk nem látható, teljesíti az első pontot, de érezhetően ettől még nem lesz Isteni. Szándékosságot is feltételeznünk kell az ágensünknél, a cselekvéseit irányító belső állapotokat, szándékot, akaratot.

Stratégiai információval rendelkezzen: A mindennapi életünkről, az emberek világáról, ki kivel milyen kapcsolatban van, hogyan működnek ebben a világban a dolgok, ezeket ismerje. Ha nem tud ezekről, akkor nem képes bármit is befolyásolni, kvázi, mint Isten nem képes megtelepedni a halandók körében, az agyunkban. Ha nincs semmiféle kötődése, elképzelése a világunkról, akkor nem képes azt irányítani, a maga képére alakítani.

Akciók: a tudását felhasználva akciókat is kell vezessen, bele kell tudnia avatkozni a híveinek a világába, hatással kell lennie arra a közösségre, ahol ő vezető Isten szeretne lenni.

Megerősítő viselkedésre buzdítás: ha Istenként akarunk huzamosabb ideig létezni egy közösségben, akkor feltétlenül előreláthatóan, és ismételten is megbízhatóan kell működnünk. Ha valamit büntetünk, akkor azt minden esetben meg kell tennünk, nincsenek kivételek, a hívőinket igyekezünk motiválni a szerintünk megfelelő viselkedésre.
Öt pici kis kritérium és már is elindulhatunk az örökkévalóság mezejére. Lássuk, hogy másoknak hogyan sikerült, vagy miért nem lettek Istenné, holott majdnem minden stimmelt.



Esettanulmány 1: Télapó

Képes repülni, habár csak segítséggel, szándékkal, belső indíttatással viselkedik, pontos információkkal rendelkezik arról, hogy ki hogyan viselkedett, rossz voltál vagy egész évben jó, ajándékokat hozz az év meghatározott időpontjában, tehát előrejelezhetően reagál, és az utolsó kritériumnak is megfelel, hiszen a gyerekek sütivel és tejjel várják, ezeket szereti. Valami mégsem stimmel, a Télapóra nem Istenként tekintünk, az egyik vagy esetleg több általunk felállított szabálynak mégsem felel meg maradéktalanul. Az első, általunk részletesen tárgyalt elvárásoknak nem felel meg teljes egészében, igazából a szántját húzó rénszarvasok repülnek, ő maga képtelen rá. Egyetemistákat kérdeztek meg a Télapóról és ők sem voltak képesek egyetlen olyan tulajdonsággal felöltöztetni, ami eltért volna a való világot irányító erőktől. Ezek után hiába rendelkezik a világunkról fontos információkkal, hiába képes akciókkal mintegy lenyomatát hagyni a gyermekeink kognitív világában, sajnos Istenként elbukott már az első szabályunknál. 

Esettanulmány 2: Kockásfülű nyúl

Na, a télapóval ellenkezően, ő nem bukik el az első lépésben, hiszen megvan az a képessége, a fülével képes repülni, ami az elvárásainkkal nem egyezik. Önmagában nem a repüléssel, hanem azzal a típusúval amit ő űz, azzal lépi át a fizikai világunk elfogadhatóságát. Szándékkal és az információkkal is rendelkezik, tehát képes akciókra, azonban ezeket csak egy elképzelt rajzfilmbeli világban képes végrehajtani. Ez pedig sajnálatunkra kizárja az Istenek köréből, nem csak őt, hanem az összes rajz és filmbeli szereplőt is, szegény Harry Potter sem kivétel. Habár ha jobban belegondolunk, azért ezen szereplők némelyike hatással lehet a valódi világunkra, de ez egy más történet.

Esettanulmány 3: Obama elnök (vagy bármelyik ország vezető politikusa):

Az általunk lefektetett, nem túl szigorú kritériumok legelső és úgy tűnik, legbehatárolóbbjának nem felelnek meg, azaz az elvárásainknak teljesen megfelelően működnek, nem halhatatlanok, nem képesek szilárd tárgyakon áthatolni. Az emberekről többé-kevésbé fontos információkkal bírnak, ezt figyelembe véve cselekednek, a valódi világunkra vannak hatással, és a híveiket is kellőképpen motiválják, bizonyos jól meghatározott viselkedésekre. Nincs április elseje, de megkockáztatom, hogy egyes politikusok kivételesen megfelelhetnek az egyes szabályunknak is, egészen váratlan és ésszel fel nem fogható cselekvéseikkel, de azt hiszem, ez már messzire vinne a témánktól.

Remélem a fenti esetek alapján mindenki képes lesz eldönteni magáról, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy valódi Isteni lénnyé alakulhasson át.