2018. július 22., vasárnap

Vásárlási szokásaink a múltban gyökereznek




Lehet, hogy Descartes tévedett abban az egy mondatában, amit mindenki ismer, klasszikusan gondolkodom, tehát vagyok helyett, a mai modern időszakunkban inkább a fogyasztok, tehát vagyok a megfelelőbb. Ha ez nem tetszik, akkor finomabban, a fogyasztásra, a vásárlásra gondolok, tehát vagyok. A legtöbb emberi lény a hétköznapjai folyamán több száz, egyes kivételes egyének akár több ezer, a fogyasztással kapcsolatos döntéseket hozz meg: Reggelizek, vagy ma hagyjam ezt ki? Mit vegyek fel a mai napra a kis kék virágos szoknyámat, vagy a szürke öltönyömet zöld nyakkendővel? Ebédre viselkedjem egészségesen és egyek egy tonhalas salátát, vagy inkább egy hatalmas, zsíros hamburgert? Közeledik a Valentin nap, mit vegyek a kedvesemnek, virágot vagy egy csokis édességet, esetleg vigyem el egy elegáns étterembe vacsorázni? Nemsokára itt van az unokaöcsém születésnapja, mit kellene neki venni, minek örülne a legjobban, egy újabb kis autónak, vagy már komolyodott annyit, hogy esetleg egy könyvet is kaphatna? Idén nyáron menjünk el a távol keletre nyaralni, vagy ehelyett inkább ezt a pénzt fektessünk gyermekeink egyetemi tanulmányaiba? A szomszédom a napokban cserélte le a régi Trabantját egy luxus Mercedesre, lehet, hogy eljött az idő és nekünk is új autóra kellene becserélnünk a régi Suzukinkat?

Első benyomásaink alapján a fenti példákban semmiféle közös pontot, gondolati szálat sem találhatunk, megvásárolandó tárgyakról, igénybe vett szolgáltatásokról, maradandó élményekről szólnak. Hagyományos árucikkeket, ételt, ruhákat, autókat vásárolunk, különféle szolgáltatásokat veszünk igénybe, unalmasnak hangzik így leírva is, de valami ősi ösztön, valamiféle rendező elv húzódik meg ezen szokásaink mögött.

Evolúciós hajtóerők

Próbáljuk meg a fenti felsorolásokat rendszerezni, megtalálni azt a rejtett szerkezetet, ami a régmúltunkban gyökerezik és még a mai modern körülményeink között is gyönyörűen működik[i]. Lássuk a négy lovas, a négy számunkra most kiemelt szerepet játszó modul közül az elsőt, a túlélési modult. A természetben az élőlényeket a szaporodás távoli célja mozgatja, de a mindennapokat túl kell élni, elegendő táplálékot kell szerezni és közben elkerülni a ránk vadászó ragadozók támadását. A legtöbb kutatás, amely az ételek fogyasztásával, a körülmények hatásával foglalkozik, ritkán helyezik ezt evolúciós keretbe, ritkán kérdeznek a végső, a múltunkban megjelenő nyomásokra, amelyek alakították ezeket a szokásainkat. Az ember az erőforrások időnkénti szegényességére például azzal próbált válaszolni, hogy a zsíros, cukros ételeket preferálja, és hihetetlen mennyiségeket képes elfogyasztani azokból, feladatokat generálva ezzel a jelenlegi orvostudománynak[ii]. Nem véletlen, hogy a 2008-as felmérések szerint, a világ legjobb étterem láncolata egy kulcsmomentumban azonosak: mindannyian zsíros és ízletes ételeket árulnak elfogadható áron[iii]. Valószínűleg véletlenszerűen bármelyik évet választhattam volna, mindenhol ez a tendencia, legyen zsíros, és vagy édes, ezzel bármikor képesek bármilyen ételből szinte bármennyit eladni. Az emberi szervezetben azonban más erők is működnek, igyekszünk elkerülni azt, hogy megmérgeződjünk az ételektől[iv], ezért szeretjük a változatos, sok különálló fogásból készült menüsorokat. Ezt az elvárásunkat az all you can it éttermek, egyél, amennyit szeretnél, rengeteg féle ételsorral igyekeznek sikeresen kihasználni. Mindezen iparkodások sajnos a népesség elhízásához vezettek, de természetesen a felelősséget magunkban is kell keresni, régmúltbeli ösztönök munkálkodnak bennünk, az élelmiszeripar csak kihasználja, kíméletlenül épít ezekre. A legtöbb említett témánk a kulturális hasonlóságokat emeli ki, mint közös, univerzális örökségünket, léteznek a különbségekre koncentráló irányvonalak is.
 Többször, több helyen felmerült már a kulináris eltérések evolúciós eredete, a melegebb éghajlatokon, ahol több a betegségeket okozó baktérium, ott például sokkal több fűszert alkalmaznak a szakácsok, mint egy ezekkel harcolva a bacik ellen. A húsételekre több borsot, paprikát szórnak, mint a zöldséges köretekre, mintha ösztönösen éreznék, hogy a bacik jobban kedvelik a húst, mint a karfiolt[v]. A világ különféle étel tabui is, mint kulturális adaptáció azon ételeket veszik célba, amelyek a legérzékenyebbek, leghamarabb indulnak romlásnak[vi].

Ha túléltem a növekedési szakaszomat, akkor itt az ideje, hogy párt találjak, és erre épül a következő hatalmas iparág. Az úgynevezett szaporodási modul hihetetlen energiákat, pénzt és vásárlást mozgat meg. Egy férfi egy drága autó előtt pózolva már növeli a vonzerejét a hölgyek szemében, pedig még meg sem szólalt, azt sem mondhatta, hogy igazából nem az ő tulajdona ez az autó, ő csak egy szegény egyetemi diák, aki egy kísérletben vesz részt[vii]. A vásárolt tárgyak, a szolgáltatások ebben a szektorban azt az univerzális ösztönünket igyekszik kihasználni, hogy a férfiak a fiatal, gyönyörű nőket szeretnék párjuknak választani, a nők pedig a magas státusszal bíró, anyagilag megalapozott férfiakat keresik[viii]. A plasztikai sebészek műtéteit 90%-ban hölgyeken végzik el, ugyanakkor a Ferrarik 90%-kát férfiak bitorolják a világon. Ezek egyfajta kiterjesztései a génjeinknek, egyfajta pózolás, fiatal, termékeny nő vagyok, én pedig gazdag férfi. A nők a kozmetikai szerek használatával igyekeznek a férfiak igényeinek megfelelni, szép vagyok, és fiatal, a férfiak pedig a drága órákkal, csillogó telefonokkal és csodálatos autókkal igyekeznek azt jelezni a nők irányába, hogy elég gazdag és tehetős vagyok, hogy eltartsalak téged és a csodás gyermekeinket, nem fogtok semmiben sem hiányt szenvedni. A pazarlás, a drága ajándékok, és a drága piros autó a pávakakas rikító farkával azonos funkciót lát el, akadályozza az életben, nem igazán hasznos, de a legtöbb pávatyúkot mégis leveszi a két lábáról[ix]. A magas sarkú cipők, a hihetetlen hatásos szemránckrémek mind mind a hölgyek szignáljainak részei, és nagyon szépen beleillenek az evolúciós elképzelésekbe[x]. A hosszú haj, az eltérő hajvágási stílusok szintén a hölgyek repertoárjának kulcsszereplői, a haj minősége az életkorral változik, a fiatal hölgyek szeretik a hosszú hajukkal megmutatni, hogy még milyen fiatalok, míg az idősebbek a rövidebb hajjal inkább már elkendőzni igyekeznek azt. A nők a fogamzó képességüket is képesek a figyelő férfiak tudomására hozni, a leginkább jelentős időszakukban több szexuális szignált használnak, több arcpirosítót, csinosabb és gyakran rövidebb szoknyákat viselnek[xi].



A tárgyalandó modulok közül az utolsó kettőre, a rokon és kölcsönösség nevet adhatjuk. Az emberek a fajok többségével azonosulva, a rokonait, gyermekeit minden módon támogatják, segíti, önzetlenül viselkednek velük[xii]. Az ajándékozás a legfeltűnőbb formája ennek, születésnapok, névnapok, gyermeknapok, karácsony húsvét, rengeteg alkalom arra, hogy a szeretteinket valamiféle figyelembe, támogatásban részesítsük. A rokonsági viszony az ajándék értékével egyenes arányú viszonyban van, minél távolabbi rokon valaki, annál kisebb értékű ajándékot kap. A baráti kapcsolatok fenntartása is időszakos ajándékokkal tartható fenn hosszabb időtávon, ennek speciális formája az esküvői ajándékozás, ahol a kölcsönösen meghívottak igyekeznek azonos értékű ajándékokkal megerősíteni a barátságot.

További példák

A mozifilmek, a televízió show műsorok, a dalok, a romantikus történetek és egyéb kulturális produktumok a fent vizsgáltakon kívül szintén szép betekintést engednek az emberi elme varázsos, és egyben előrehuzalozott világába. A népszerű együttesek dalainak szövegelemzése nyújtja a leghozzáférhetőbb példát a szaporodási modul ezen a területen lévő működésének. Hobbs és Gallup 2011-es elemzése feltárta[xiii], hogy a dalok 90%-a ezzel a rendszerrel hozható kapcsolatba, a nők és a férfi énekesek is az emberi univerzáléknak megfelelve adják elő a produkcióikat. A férfi énekesek a gazdagságukkal, a magas státuszukkal dicsekednek, az általuk említett márkák mind mind a magas státusszal köthetőek össze. Közben természetesen a gyönyörű nőket állítják a dalaik középpontjába. A női énekesek pedig a szépségük, egészségük állapotáról igyekeznek tájékoztatni, és közben hathatósan kerülik a züllőt, alacsony státusszal rendelkező úriembereket. Gottschall és társai 2004-es tanulmányukban[xiv] a népmesék elemzése során azonos mintázatot kaptak ezzel, a férfi és női választási preferenciákat illetően. Utóbbi elemzés is sok más hasonlóval tökéletesen alátámasztják, hogy a négy evolúciós modul, a túlélési, a szaporodási, a rokonsági és a kölcsönösségi, adja a társadalmi életünk alapját, bármerre nézzünk, ezeket mindenhol felfedezhetjük, hiába próbálja meg a kultúra ezeket álcázni, aki elég mélyre ás, az könnyedén besorolhatja azokat a nagy négyes egyikébe.

Praktikus ajánlás a mindennapokra

A szupermarketek a napi bevásárlások legfontosabb szereplői, már a belépéstől kezdve egy láthatatlan harc indul a figyelmünkért, vegyünk meg olyan dolgokat is, amelyek ezelőtt eszünkbe sem jutottak volna. Hiába gondoljuk, reméljük, hogy gyorsan és eredményesen megvesszük az alapvető, számunkra fontos ételeket, egy két nem várt termék is bekerül a kosarunkba. Minden érzékünket igyekeznek számunkra nem várt módon befolyásolni, a frissesség érzetét keltve kellemes kenyérillat terjeng a levegőben, a friss zöldségek a bejáratnál szintén ezt igyekeznek reklámozni és a sok színes gyümölcslé is támogatja ezt a benyomást. A drága, és minőségi árucikkek szemmagasságban helyezkednek el, az olcsó, tömegtermékekért le kell hajolni, vagy létrára kell emelkedni. A háttérben lejátszott zene is óriási hatással lehet ránk, a lassabb ritmusúak hatására mi vevők is lassabb ütemben sétálunk, potenciálisan többet nézelődünk, és több árucikket vásárolunk. A kóstoló pultok a kölcsönösségre építenek, ha kapok valamit azért általában adni is illik, ezért gyakrabban vásárolunk, ha bekaptunk valami kis falatot egy reklámkóstolás során. Mi a megoldás mindezen befolyásolási kísérletek ellen? A legegyszerűbb, ha vásárlási listát írunk, és viszonylag gyorsan, célratörően csak ezekhez a dolgokhoz ragaszkodva végigsiettünk a szupermarketen, nem árt az sem, ha közben a saját zenét hallgatunk, ami ilyenkor valami pörgős metálzene is lehet, bármennyire nem szeretjük azt[xv].


[i] Saad, G. (2006). Applying evolutionary psychology in understanding the Darwinian roots of consumption phenomena. Managerial and Decision Economics, 27, 189–201.
[ii] Saad, G. (2006). Blame our evolved gustatory preferences. Young Consumers, 7, 72–75.
[iii] Restaurants & Institutions (2008). Top 400 Restaurant Chains, 118 (10), p. 30.
[iv] Rozin, P. (2007). Food and eating. In S. Kitayama, & D. Cohen (Eds.), Handbook of cultural psychology (pp. 391–416). New York: Guilford Press
[v] Billing, J., & Sherman, P. W. (1998). Antimicrobial functions of spices: Why some like it hot. Quarterly Review of Biology, 73, 3–49
[vi] Saad, G. (2011). The consuming instinct: What juicy burgers, Ferraris, pornography, and gift giving reveal about human nature. Amherst, NY: Prometheus Books
[vii] Saad, G., & Vongas, J. G. (2009). The effect of conspicuous consumption on men's testosterone levels. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 110, 80–92
[viii] Buss, D. M. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and Brain Sciences, 12, 1–14.
[ix] Saad, G. (2007). The evolutionary bases of consumption. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum
[x] Russell, R. (2009). A sex difference in facial contrast and its exaggeration by cosmetics. Perception, 38, 1211–1219
[xi] Durante, K. M., Griskevicius, V., Hill, S. E., Perilloux, C., & Li, N. P. (2011). Ovulation, female competition, and product choice: Hormonal influences on consumer behavior. Journal of Consumer Research, 37, 921–934
[xii] Trivers, R. L. (1971). The evolution of reciprocal altruism. Quarterly Review of Biology, 46, 35–57.
[xiii] Hobbs, D. R., & Gallup, G. G., Jr. (2011). Songs as a medium for embedded reproductive messages. Evolutionary Psychology, 9, 390–416.
[xiv] Gottschall, J., Martin, J., Quish, H., & Rea, J. (2004). Sex differences in mate choice criteria are reflected in folktales from around the world and in historical European literature. Evolution and Human Behavior, 25, 102–112.
[xv] Melanie Mühl: 2017, How we eat with our eyes and think with our stomach The Experiment New York