2019. szeptember 30., hétfő

A sport és a bélflóra



Kíváncsi vagyok, hogy ebből a témából a mai tudásunk alapján mit lehet kihozni. Divatos, aktuális a megközelítés, de ahogy gondolom sok minden hasznosat még korai lenne kijelenteni, de meglátjuk, még én sem tudom hova fut ki ez a cikk.

A bélfauna

Az élet kezdete után alig telt el néhány millió évecske és máris együtt éltek szimbiózisban az élőlények, így nem csodálkozunk azon, hogy az evolúció csúcsa, az ember is mindenkor a fejlődése során elválaszthatatlanul össze kapcsolódott különféle pici kis élőlényekkel, baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal, csak hogy a jelentősebbeket említsem. 100-200 faj él rajtunk, bennünk, közel 2 millió különféle génnel hozzájárulva a közösséghez. Egy hozzám hasonlatos élőlénynek, embernek mindösszesen 24000 génje van, és ezek 99.5 % azonos a mellettem ülő emberével, ugyanakkor a beleinkben élő mikrobák 10%-a lehet azonos a szomszédokkal. A metabolizmusunk fő irányítói ők, ételeink lebontói, gyógyszereink szétszedői, vitaminokat, epesavakat is gyártanak, amiknek az egyedüli felhasználói mi vagyunk. Üzenetek küldenek testünk más szerveibe, megvédenek a betolakodó betegségek okozó baciktól. Minél diverzebb, annál jobb, a tudomány mai állása szerint az egészséges test biológiai jelzője a változatos bélflóra. A kétezres évek közepén a Stanford egyetemen végezték el a sorsdöntő kísérletet egereken, megállapították, hogy a sovány és a kövér egerek bélflórája különbözik egymástól.

MI volt előbb?

Klasszikus tyúk-tojás probléma: Vajon ez a következménye a testi állapotuknak, vagy maguk a baktériumok okozták az eltéréseket? Normális testsúlyú egerekbe a kövér egerek bélflóráját oltották, és lőn meghíztak az egérkék, tehát a bélflóra az egyik felelőse az elhízásnak, vonták le a következtetést a kutatók. Ma egy hozzáértő szakember 90%-os biztonsággal képes megmondani a mikrobiom összetételed alapján, hogy milyen testsúllyal rendelkezel. Egyes betegségek mikrobiom szignatúrája is ismert, azaz egy egy betegségre jellemző a bélbaktériumok összetétele. Itt is feltehetjük a fenti kérdést, vajon ők okozzák, vagy csak a betegség miatt alakult ki ez az összetétel? Ezen dolgoznak jelenleg a kutató bácsik és nénik.  A mikrobiom hihetetlen módon dinamikus, egyénekről egyénekre is változékony, de egy egyén saját flórája is nagyon változik az étel, a stressz, a mozgáshiány következtében. Érdekes, hogy milyen mértékben képesek beleszólni az emberi test működésébe a bélbacik: 800 kísérleti emberi nyúl részvételével vizsgálták azt a régóta fennálló dogmát, hogy az egyes ételeknek mekkora a glikémiás indexe, azaz mennyire emelik meg a vércukorszintet. Az egyszerű cukrok azonnal a véráramba jutnak és ezáltal magas glikémiás indexszel rendelkeznek, míg a lassabban lebomló összetett szénhidrátok időben elnyújtva, fokozatosan emelik a vércukorszintet, így ezek alacsonyabb glikémiás indexet kaptak. Egy almának az emberek nagy többségénél közel azonos vércukorszint emelkedést kellene okoznia, de a fenti kis kísérletből nem ez jött ki végeredményűl. Közel 50.000 étel különféle vércukor emelkedéseket figyeltek meg, és nem találtak összefüggést a glikémiás index és a vércukorszint emelkedés között, függetlenül attól, hogy milyen típusú ételt fogyasztottak, alacsony vagy magas glikémiás indexxel rendelkezőt. A szerzők egyértelműen a bélbacikra mutogatnak, ők a felelősek a megfigyelt jelenségért, a nem várt eltérésért.

Vajon ahogy egyes betegségnek létezik mikrobiális ujjlenyomata, a sportolókra is létezhet hasonlóan, csak rájuk jellemző mikroba közösség?

Mielőtt tovább boncolgatnánk a rendkívül érdekessé váló témánkat, próbáljuk meg meghatározni, hogy mit jelent az egészséges gyomor, belek kifejezés. Evolúciós fejlődésünk során együtt alakítottuk ki a gyomrunkban velünk élő közösséget, hogy genomunk és mikrobiomunk együttesen dolgozik a megfelelő feladatokon, a test jóllétén és szaporodásán. Az ötzi alpokban talált ötezer éves múmia béltraktusából kinyert adatok szerint a bacik 66%-a közeli rokonságban van a mai modern ember baci közösségének tagjaival. De nem teljesen azonos azzal, sőt az első világháborús fagyott holttestekből kinyert minták is hasonló azonosságot találtak, de az ő gyomruk sem a modern ember gyomra, az, mármint a jelenlegi, becslések szerint 50-60 éve alakulhatott ki. A fenti adatok nem vittek közelebb minket a feltett kérdésünk megválaszolásához, azaz milyen egy egészséges gyomor baktérium közössége? Talán a modern korunk ősi emberei, a vadászó gyűjtögetők közelebb visznek a kérdés tisztázásához, a Tanzániában élő Hadzák a legtöbbet tanulmányozott népcsoportok egyike, nem véletlenül. Azt hisszük, hogy ők élnek a legközelebb ahhoz az elképzelt módhoz, ahogy az őseink tengették életüket 1-2 millió évvel ezelőtt. Nem termesztenek növényeket, nincsenek háziállataik, naponta vadásznak, bogyók, gyümölcsöket gyűjtenek, vagy mézet próbálnak meg szerezni a nem éppen barátságos méhektől. Ételeik nagy rosttartalmúak, főleg növényi alapúak, és ez a baktérium közösségük is szépen jelzi, sok Firmicutes, és Bacteroidetes fajok jellemzik őket.

 Ehhez képest nagy változások következtek be életmódunkban, az utóbbi néhány évtizedben tűntek el életünkből a talaj és a kosz bacijai, és párhuzamosan jelentek meg ellenben a feldolgozott étel, és a nagy mennyiségű finomított cukor, az antibiotikumok túlzott használata, és ennek eredménye lett egy kevésbé stabil és diverz mikrobaközösség, ami jellemzi a ma élő modern embert. Mit tehetünk a jelenlegi helyzetben, hogyan, milyen módszerekkel alakíthatjuk vissza, vagy tehetjük változatosabbá a bennünk élő baktériumok közösségét? Láthatjuk, hogy ennek a kérdésnek lényeges szerepe van nemcsak az emberek egészsége, de a sportolók teljesítménye szemszögéből is.  Tim Spector még egyetemista időszakában 10 napig hamburgeren élt, nem evett mást, és ezen időszak alatt óriásit változott, kevésbé összetetté, kevesebb faj jellemezte a mikrobaközösségét. Sajnos sok sportoló él hasonló diétán. Jeff Leach-el szövetkezve kíváncsi volt az ellenkező irányú változásra is, ezért 3 napig élt egy Hadza közösségben, azt ette, amit ők, azt csinálta, amit ők. Baobab gyümölcs reggelire, kongobori bogyók napközben nassinak, tarajos sül vacsorára, lépes méz desszertnek, és ezt három napon át, az eredmény: húsz százalékkal nőtt a diverzitása a beleiben élő baktérium közösségének. A kísérlet végül is világosan megmutatta számára, hogy mennyire változékony, mennyire dinamikus a bennünk élő mikroba közösség. Na de a fő kérdésünk, hogy a bacik hogyan, milyen úton képesek befolyásolni a sportolói teljesítményünket?

Egy kis mitokondrium

A kulcsszereplők a mai drámánkban a mitokondriumok, a sejtjeink energiatermelő kis gyárai, akik, amik valamikor különálló baktériumok voltak, de szövetkeztek más élőlényekkel, és a mai helyzetben egyszerűen energiát alakítanak sejtjeink számára. A bennünk élő baktériumok és a sejtjeinkben energiát termelő mitokondriumok közötti kapcsolat a kulcsa a sportolói teljesítmény befolyásolásának. Ők beszélgetnek egymással, kapcsolatuk ősi, és jelenleg legalább három útvonalon történik a kommunikációjuk.

Az egyik ilyen kommunikációs lehetőség az, hogy az egészséges gyomorban rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) keletkeznek, amiket a mitokondriumok szívesen használnak, közben ATP-t, energiabombákat termelnek. A különféle zsírsavakat, SCFA-kat, másféleképpen hasznosíthatják a mitokondriumok, és itt jönnek a baktériumok a képbe, ők is rengeteg ide tartozó zsírsavat állítanak elő, így metabolikus kapcsolatban vannak egymással. A bacik kakálnak egy kis zsírt, a mitokondriumok megeszik eztet, és cserébe energiává alakítják, amit a testünk használhat fel. Azok a baktériumok, amelyek ezeket a hasznos molekulákat termelik, nagyon nem szeretik a cukrokat, a feldolgozott műételeket, és az omega 6 tartalmú ételeket.

Intenzív edzés egyfajta stresszforrás a testünk számára, ezért adrenalin és kortizol termelődik, és ezek hatására gyulladásra jellemző faktorok lepik el a testünket, TNF alfa, IL-1, IL-6 faktorok mennyisége megnő, jelentsen ez bármit is. Ezek sajnos problémát okozhatnak, a sérüléseket erősen befolyásolják. Maratoni futóknál az IL-6 értéke közel 100x-ára növekszik a verseny alatt.
Az egészséges bélflóra SCFA propionátot termel, ami segíti a bélfal állandóságának megőrzését, betömi a lyukakat, csökkenti a gyulladás faktorok, így a TNF-alfa mennyiségét is. A belekből így nem kerülhetnek mérgező anyagok a véráramunkba, amelyek további gyulladások okozói lehetnek. A patogén bacik sem juthatnak be a vérsztrádába, így nem igen lehetnek hatással a legtöbb sejtünk mitokondriumaira. Utóbbiak is hatással vannak a bél és immunrendszerünk működésére is, tehát egy oda vissza beszélgetés történik a felek között. Hallgatódznak, és ha valamilyen idegen test lép a rendszerbe, arról értesítik az immunrendőrség tagjait: Hé fiúk, valakik ólálkódnak a tyúkjaink körül! Sajnos az intenzív edzés stresszforrás a gyomorfal védelmi rendszere számára, erre nagyon ügyelni kellene. Nyilvánvaló, hogy a magas cukortartalmú ételek italok, a fájdalomcsillapító gyógyszerek is rombolják ezt a védelmi vonalat.

Mit jelent mindez a sportolók szempontjából, milyen következmények, esetleg hasznos tanácsok állhatnak a fentiek mögött?


Nic West immunológus összehasonlította profi és amatőr, rekreációs sportolók bélflóráját, és egyértelmű különbségeket talált közöttük. Bifidobacterium longum nevezetű kis élőlény uralta az olimpiai versenyzők béltraktusát, közel dupla akkora mennyiségben, mint a rekreációs sportolókéban. Aki egy kicsit is benne van a témában, annak nem lesz meglepő, amit most mondani fogok, ezek a bacik az egészséges anyatejen élő kis emberi bébikre, azok kezdetleges kialakulóban lévő bélflórájára jellemzőek .Természetesen ahogy növekszünk változik a bennünk élő Bifido fajok összetétele, egy másik a Bacteroidok is magasabb koncentrációban képviseltetik magukat az elit sportolókban, ők anaerobok, és a magas zsír és fehérje tartalmú ételeken élnek, és természetesen őket is a legkorábban már az anyától örököljük a szülés során.

 Lauren Petersen egy következő érdekes összefüggésre mutatott rá, a bacik összetétele, szerepe korrelációban áll a sporttal, mennyire intenzív, mennyire állóképességet vagy erőt igénylő az. A Prevotella fajok a magasabb intenzitású sportolókra jellemzőek, sőt a mennyisége előre jelezheti a sportoló teljesítményét, ha sok Prevotella fajjal rendelkezel, akkor szerencsés vagy és várhatóan élbolyban végzel. Ez a biciklistáknál jellemző profil, a mászókra nem készült még ilyen részletes elemzés, de talán a jövőben. A Prevotellka egyébként a zöldségeken, gyümölcsökön és a magokon él. Ez nem jelenti azt természetesen, hogy ha elkezded növelni a zöldség-gyümölcs fogyasztásodat, akkor megnő ugyan a Prevotella fajok száma és mennyisége a bélflórádbban, de nem leszel olimpiai bajnok ettől még, de szép próbálkozás volt. Lauren Petersen szerint a lakosság körében a Bacteriodes fajok a dominánsak, a legelterjedtebbek, ők képesek mindent lebontani, ami egy emberi szervezetbe bekerülhet. A biciklisták testében viszont a Prevotella a domináns közösség, mindegy mit eszel csak zöldségeket, iszol e alkoholt, vagy gluténmentesen étkezel, ha kerékpárversenyző vagy akkor rátok a Prevotella fajok burjánzása jellemző. Orla O Sullivan rögbi játékkosok bélflóráját hasonlította össze, mégpedig profi és amatőr játékosokét, és azt találta, hogy a hivatásos játékosok sokkal több fajjal, azaz diverzebb bélflórával rendelkeznek, mint a kontroll amatőrök, magasabb kreatin kináz szinttel továbbá, alacsonyabb gyulladásfaktorokkal.

Cukor, antibiotikum, bélflóra

Az edzés során pozitív hormetikus hatás (ha úgy tetszik stressz) útján fokozódik a testünk reaktív oxigén termelése, mitokondriumok biogenezise és a zsírsavak oxidációja. Ezek mind pozitív hatásúak, addig, amíg nem kerülünk a túledzés fázisba, amikor bizony a gyulladás okozó biológiai faktorok is termelődhetnek. Triatlonistáknál négy hetes túlterheléses edzés hatására jelentős sejtmembrános sérülések léptek fel, és állítólag ez a telomereket is rövidíti, tehát az életünket is, a nem megfelelően időzített és túlzásba vitt edzés.

A nagy állóképességet igénylő sportolók rengeteg cukrot fogyasztanak az edzés és a versenyzés során is, de ez hosszútávon nem éppen kifizetődő cselekvés. A rossz baktériumok elszaporodása, megemelkedett gyulladásszint a későbbiekben óriási változásokaz okoz a testükben, és gyakran csodálkozva pillantanak magukra és teszik fel a kérdést: Miért vagyok elhízva, miért vagyok cukorbeteg, amikor egész életemben mozogtam, sportoltam?

 Ian Spreadbury szerint nem pusztán a fent említett finomított cukrok, hanem a kenyérféleségek, a túlzottan feldolgozott ételek is gyulladások okozói, amelyek elsődleges célpontjai a gyomor és bélrendszert magába foglaló emésztőszerveink. A krónikus stressz a következő faktor, ami az egész pszichés életünkön kívül még a bennünk élő kis mikrobáinkra is hatással van. A Lactobacillusok és a Bifidobacterium fajok lecsökkent mennyisége jellemzi az ideges vagy depressziós embereket, és ezt csak hosszú időig tartó egészséges táplálkozással és a paraszimpatikus idegrendszer aktiválásával érhető el, ez relaxációs tevékenységeket takar: légzéstechnikák, meditáció, jóga.

 Lauren Petersen atlétákat vizsgált antibiotikumos kezelés előtt és után, és katasztrofálisnak nevezte azt a változást, amit ez a bélflórában okozott, 95%-kal csökkent a diverzitása a belekben élő baciknak, azaz 100 különféle fajból 5 élte túl a többi eltűnt. Akár egy évig is eltarthat míg egy ilyen kúra után visszatér a normális béldiverzitás, ha közben nincs egy következő gyógyszeres kezelés. Sokan szednek fájdalomcsillapítókat edzés és verseny után, segíti állítólag a regenerációt, állítólag. Ezek a gyógyszerek azonban károsan hatnak a gyomorfalra, integritását bontják, és ez egyenes út a szervezetszintű gyulladásokhoz.

Megoldások, ajánlások

Változatos, minél diverzebb bélflóra kialakítása a cél. Hogyan érhetjük el ezt? Miguel Toribio-Matea szerint diverz diétával, együnk a szivárvány színei szerint különféle ételeket, zöld leveleket, piros- kék gyümölcsöket, babot(fújj), és gyönyörű húsokat. A termőföldet is említi, azaz, ha egy kis sár, kosz rá ragadt a salátára, ne mossuk le, együnk egy kicsit belőle. A talaj rendkívül gazdag mikrobákban, a régebbi ősidőkben közelebbi kapcsolatban voltunk velük, elsődleges forrásai lehettek a bélflóránknak, manapság azonban annyira sterilen, tisztán próbálunk étkezni, hogy ezek a régi bevált források teljesen visszaszorultak életünkből. Fontosnak tartják még ehhez azt, hogy sok rostot együnk, és ehhez a legbölcsebb ajánlás az lehet, hogy mellőzük a feldolgozott ételeket, együnk igazi, friss eledeleket. A megfelelő rostmennyiség nehezen mérhető, de az ajánlások szerint ez a széklet gyakorisággal összefügg. Napi egy lenne a cél, ha kevesebb akkor növelni kellene a rostos ételek mennyiségét, ha viszont naponta többszöri alkalommal történik az már dehidratációhoz vezethet, és a bélflóra nem megfelelő egyensúlyára utal. Ha megbomlik ez bármilyen okból, akkor a rossz baktériumok vehetik át a vezető szerepet a bél és gyomortraktusban megbontva a védelmi rétegeket, szabad utat engedve mindenféle anyagnak, hogy közvetlenül a véráramba jussanak. A következő lépés a hiperaktív immunrendszer működésbe lépése, krónikus gyulladások a szervezetben. Ennek leggyakoribb jelzője az edzések során fellépő megfázások, orrfolyások, a test képtelen megküzdeni ezekkel a kórokozókkal.

Fermentált ételek főleg Bacillus fajokat tartalmaznak, ők rengeteg SCFA-t állítanak elő, acetátot energiaforrásnak, a butirát metabolikus rendszerben alapvető, míg a propionát a gyomor, bél szignáljaiban játszik kiemelkedő szerepet. Fontos gyulladáscsökkentők, antibakteriális molekulák. A mennyiség szintén fontos, ne legyen túl sok, elsősorban kimcsi, kombucsa vagy savanyú káposzta, a kefír és joghurt vonalat mellőzném. Hetente 3-4 alkalommal egy kevés kis adag a vacsorához ennyi nem több. Ha valaki sportol és közben sokszor betegeskedik, ez bizony arra utal, hogy sok olyan étel jut a szervezetébe, ami megbontotta a bélflóra diverzitását, sok cukros, és feldolgozott étel, talán egyoldalú is, és ez okozhatja az immunrendszer működési zavarait, kevésbé képes megküzdeni egyszerű ki baktériumokkal, vírusokkal. Érdemes a versenyek, vagy egy komolyabb edzéshullám előtt két héttel akár pro és prebiotikumokat szedni, ez lenne az ajánlás, de megvallom őszintén ebben nem nagyon hiszek, több fórumon is írtam már a kétségeimről ezzel kapcsolatban.




Randomizált kísérletek alapján a legjobb ajánlás a mértékletes étel fogyasztás az emberi szervezetnek, még a magas rosttartalmú és magas prebiotikus tartalmú ételeknél is sokkal jobb, ha általában keveset eszünk. Az alacsony szénhidrát tartalmú ételek segíthetnek a bélproblémák helyreigazításában, redukálja a gyulladásokat, kiirtja a rossz bacikat, kiiktatja a felfúvódásokat, hasmenéseket. Ha antibiotikumokat írna fel az orvos, próbáljuk meg ezeket természetesen ható gyógynövényekkel pótolni, hagyma, fokhagyma, zsálya, ezek sokszor hatékonyabbak, mint a mesterséges gyógyszerek, és a bélflóra is hamarabb nyeri vissza eredeti összetételét.
Az vagy amit eszel, az étel a legnagyobb hatású dolog, ami az emberi szervezetbe bekerülhet. Táplálhatod, támogathatód a sejtjeidben élő mitokondriumokat és ezzel biztosítod saját magad számára a megfelelő energiamennyiséget. Egyúttal, ha a bélbaktérium közösséged sokszínűségét is fenntartod, ezzel szintén jót teszel az energiagyáraiddal. A cukrok, az édességek nem szolgálnak igazán elfogadható feldolgozásra váró alapanyagnak sem a mitokondriumok, sem pedig a bélflórád számára. Mérgeknek titulálják ezeket és problémák léphetnek fel a túlzott fogyasztásuk miatt. Gyulladások, fáradékonyság, levertség.