2022. augusztus 25., csütörtök

Őrült ötletek Ehető cement


A héten ismét egy hihetetlen, de mégis igaz történetet találtam, ehető cement.

Japán kutatók a cement készítés során termelődő gázok, és egyéb szilárd hulladékok feldolgozása és kezelése helyett újabb anyagokkal próbálkoznak, mivel, hogyan lehetne helyettesíteni ezt az anyagot az építőiparban. Ahogy több nagyobb hírcsatornán is bejelentették, kidolgoztak egy teljesen új technológiát arra, hogy hogyan lehetséges ételhulladékokból olyan cementet előállítani, amiből az építkezésekhez strapabíró betont lehet nagy volumenben gyártani.

A felmelegedés egyik fő kiváltója a szén dioxid szint növekedés, a Föld cement gyárainak hozzáadott értéke 8% ehhez, míg az ételmaradékokból, a lebomlás során keletkező metán a másik gáznemű anyag ami jelentősen hozzájárul a jelenséghez. Mi lenne, ha ezt a kettő dolgot összekötnénk? Mi sem állhat egymástól távolabb, mint az ételek és a beton, első pillantásra.

Pálinkát minden gyümölcsből, és majd minden zöldségből lehetséges főzni, mostanra úgy tűnik, hogy cementet is lehetséges ezekből gyártani. Tea levélből, narancshéjból, hagyma héjból, kínai káposztából és természetesen kávé maradékból is készítettek az elmés kutatók cementet. Az a kellemes melléktulajdonságuk, hogy a színük és illatuk az alapanyagot tükrözte, tehát narancsos, vagy éppen reggeli kávé illatú cementet is sikerült előállítani a nem szokványos alapanyagokból. Lehetséges, hogy jövőre a konyhám önmagától kávéillatú betonból készül majd, a fürdőszobám pedig friss narancsillatot fog eregetni magából? Esetleg a nappalim alapvetően kávéillatú, de egy kis vanillia bolondítja meg az összképet? Maga az elkészült cement egyébként szétdarabolható és emberi fogyasztásra alkalmasnak bizonyult. 

Az első lépés a termék igazi próbája, átmeneti házak, kisebb épületek fognak épülni az új cementre alapozva, alaposan megvizsgálva annak tartósságát, a kényelmi és alapvető funkcióit is figyelembe véve. Ha pedig valamilyen okból késik a vacsora, akkor nyugodtan lehet a falat, a padlót nyalogatni, vagy törni egy darabot belőle és elrágcsálni, mint egy ropit.

Jó étvágyat!