2018. június 9., szombat

A heavy metal ökológiája, avagy miért van több svéd metálzenekar, mint görög?




Tudna nekem valaki egy déli, melegebb éghajlatú országból származó metál banda nevét mondani, hol vannak a jó kis olasz, vagy görög thrash metált játszó zenekarai? És különben mi közöm van ehhez a témához, és hogy kerülhet egy evolúciós oldalra egy zenei ilyen kérdés, egy ilyen téma? Hmmm, jó kis kérdések, próbáljuk meg megválaszolni őket, és valahogy bele tuszkolni a blogomba.


Mesénk természetesen a múlt ködéből bontakozik ki, az embert a környezetéhez az élő- és élettelenhez történő adaptációk alakították, az egyik ilyen tulajdonságunk központi szerepet játszott az egymás mellett élésben, pontosítva: kerültük a beteg egyedeket, társainkat, de főleg a fertőzést hordozó idegeneket. Pszichológiai mechanizmusok léteznek az agyunkban, amelyek igyekeznek minket távol tartani a fertőzéseket okozó élőlényektől, vagy tárgyaktól, és ezek a távoltartó modulok bizony meghatározzák az idegenekkel szembeni tartózkodásunkat, az individualizmusainkat, a személyiségünket vagy éppen a demokratikus elveinket, kire mikor hogyan szavazunk a választások során. A parazita stressz-elmélet szerint csak a családunkat, a közeli ismerőseinket engedjük fizikai közelségbe hozzánk, hiszen velük együtt élünk, azonosak a parazitáink, míg a kívülállókat, az idegeneket nagyon nehezen fogadjuk be csoportunkba, gyakran nem is engedjük közel magunkhoz, a betegségeivel együtt maradjon csak távol tőlünk. Az elmélet alapján, a világnak azon helyein, ahol sokféle parazita él, ott az emberek kerülik az idegeneket, gyakran ellenségesek velük, csak a közvetlen ismerősökkel, családtagokkal tartják a kontaktust, velük beszélgetnek. Az elmélet további előrejelzése szerint azokon a helyeken, ahol nagyobb eséllyel kapunk el valamilyen fertőző betegséget, ott bizony az emberek kevésbé nyitottak nemcsak mások felé, de a különféle tapasztalatok, új élmények felé is. Óvatosabbak, nem keresik a világ megváltó terveket, megoldásokat, kevésbé kíváncsiak, és nem térnek el az általuk felállított normáktól. Ezeket a kapcsolatokat az utóbbi években szépen ki is mutatták.

Mi köze ennek a heavy metálhoz, a bandák elterjedtségéhez?



A metálzene eredetileg a 60-70-es évektől fejlődött a keményebb rockzenéből, ahonnan a gitárok és a dobok hangsúlyos szerepét megtartotta, a zene a szöveg mindig is provokatív volt, a háború, az erőszak ellen, a drogok és az alkohol mellett, gyakran pedig kultikus, misztikus témákat járt körül. Ahogy telt múlt az idő egyre több alfajtára tagolódott, thrash metál, power metál, death metál csak hogy néhányat említsünk meg. A metál zenét kedvelőket gyakran kívülállóként, deviánsként titulálják, gyakran a metál zenészeket, és a fanokat is alkohollal, drogokkal, lázadással antiszociálisként címezi a nagy közönség, az átlagemberek. Olyan mintha fertőző betegek lennének, és pontosan erről van szó.

A www.metal-archives.com adatait felhasználva 20000 együttest, 44 országból, elemezve és ezt összevetve az országokat sújtó fertőző betegségekkel a fentiek alapján megfogalmazódott összefüggést kapták a kutatók, azaz a délebbre elhelyezkedő, melegebb átlag hőmérsékletű országokban, ahol emiatt több a fertőz betegség, ott az emberek kevésbé toleránsak az átlagtól eltérő viselkedésektől, nem szeretik a kívülállókat, és a metál zenét sem nagyon túlzottan, és így kevesebb a banda is. Természetesen más faktorok is szerepet kaphatnak ebben, de olyan szép ez az elképzelés, hogy nem is igazán piszkálom meg az ellenvetéseket.

Vajon ahogy egyre melegebb lesz a Földön, sok állatfaj kipusztulása mellett a metálbandák is eltűnnek?


  • Farid Pazhooh, Karlos Luna: Ecology of Musical Preference: the Relationship Between Pathogen Prevalence and the Number and Intensity of Metal Bands Evolutionary Psychological Science 17 February 2018


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése