Az ember az egyetlen állat, ami ……..
A mondat befejezésének módozata
elárulja, hogy ki mit gondol egyedi, csak ránk jellemző és meghatározó
tulajdonságunknak. A szenvedés, az okok keresése, a művészet filozofikus gondolkodásra
utal, a nyelv a számolás, az öntudat, a gondolkodás már inkább a tudósok
észjárását tükrözi. Nehéz egyetlen dologra rámutatni, ami egyedüliként
meghatározná ember mivoltunkat. Az egyediség mellett komoly fejtörést okozhat
az, hogy a felmerülő jellemző vonásokat egymás után kimutatják más, sokszor
kevésbé fejlettnek tartott állatfajoknál, a kultúra, a kommunikáció, az
önfelismerés, a tárgyhasználat mind-mind erre a sorsra jutottak.
A következő és meglepő felvetés a
mondat befejezésére a főzés. A tűz kontrollálása, a főzés megmagyarázhatja a
nagy agyméretünket, az öntudatra ébredésünket, a munkamegosztás jelenségét is. Kulturális
találmányként gondolunk rá elsősorban, de nem az, biológiai örökségünk része,
mint a madarak fészke.
Kezdjük a régmúltban, majd
kétmillió éves ősünk, a Homo erectus, akinek állkapcsa kisebb, mint elődeié,
kisebb fogakkal és rövidebb bélrendszerrel rendelkezett. Felegyenesedve járt.
Az antropolgusok régóta felvetették, hogy a húsevés fontos faktor volt a nagy
agyméret elérésében, hiszen az nagy energiaigényű szerv, amit csupán
növényevésből nehezen lehet fenntartani. Az állati eredetű táplálék mindig több
energiát tartalmaz, mint a növényiek. Wrangham professzor erről az ősünkről
azonban kimutatta, hogy a belső emésztő apparátusa nem volt képes a nyers hús
emésztésére, amihez mellékesen erősebb állkapocs és fogazat is szükséges lett
volna. A rövidebb bélrendszer pedig a növényevést, ennek emésztését zárta ki.
Ehhez nagy gyomor, erősebb áll és fogazat kellett volna.
A tűz kézben tartása, ellenőrzése
és az ételek megfőzése adhatja a kulcsot a fenti problémára. A megfőzött ételek
könnyebben rághatóak, emészthetőek, nem igénylik az erős feldolgozást a gyomor
előtt. Az emésztés metabolikusan energiaigényes folyamat, sok fajnál a
mozgással összevethető az energiafelhasználásuk. A nyers növényeket alaposan
meg kell rágni, szét kell morzsolni, hogy a bennük található kis energiát a
gyomrunk segítségével kinyerjük. A főzés során megússzuk a rágás befektetését,
a gorillák egész nap kénytelenek folyamatosan enni a növényeket, hogy fenn
tudják tartani magukat. Kicsit ellentmondásosnak tűnik, de a főzés folyamán
történő átalakulások során az ételekből több energiát tudunk kinyerni, mint
nyersen. A kollagéneket a meleg tűz lebontja, a keményítőt alapvető cukrokká
bontja, megspórolva nekünk ezeket az energiabefektetéseket. Az ételek textúrája
is jobb lesz, egyesek édesebbek, vagy kevésbé toxikusak. Az állatkertben főtt
étellel etetett főemlősök hamarabb elhíztak, mintha nyers ételeket
fogyasztottak volna, ugyanannyi ételből több energiát tudtak kinyerni.
A több kinyerhető energia több
időt adott nekünk, amit nem az étel megkeresésével, megrágásával és emésztésével
tölthettünk, más tevékenységekre juthatott lehetőségünk. A nyers ételek
kizárólagos fogyasztása manapság nagy divatját éli, de ez nem az igazi
számunkra. A nyersek nem képesek a testsúlyukat normálisan fenntartani, a nők
fele sajnos menstruációs problémákkal küszködik. Nagyon nehéz ezzel az
étkezéssel az agyunk nagy energiaigényét normális keretek között fenntartani.
Ahogy a tehenek a fű evésére adaptálódtak, mi emberek a főzésre.
Nagyon sok kicsi és nagyobb
bizonyíték gyűlik a fenti elképzelés alátámasztására, a kontrollált tűz felhasználása
akár 1 000 000 éve megjelenhetett, az íz és illat és textúra érzékelésünk, a
preferenciánkat a nagy energiatartalmú, könnyen emészthető ételekre. Van benne
valami.
Richard Wrangham: Catching fire:
How cooking made us human
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése