2024. február 26., hétfő

Álommérnökség, megérkezettünk

 



 

Hatalmas lépésekkel haladunk a Christopher Nolan Eredetben bemutatott és nyilvánvalóan végletekig elvitt filmjében megjelenített helyzetig. Az álmainkat külső körülmények, emberek tudatosan képesek lehetnek befolyásolni. Hűha. Ezek az "álommérnökök" hangokat, szagokat, tapintást, sőt testi mozgásokat használnak az emberek álmainak tartalmának befolyásolására. Ennek során érdekes előnyöket értek el, az alvás minőségének és hangulatának javításától a tanulás és a kreativitás fokozásáig. Ezek a pozitívumok, de sajnos ott lebeg ezek mögött a lehetősége annak, hogy nem csak erre használhatóak, hanem mindennapi döntéseink befolyásolására is.




A módszerek ma már olyan szinten működnek, hogy speciális eszközöket árulnak, fejlesztenek egyes cégek, amelyeket manapság már bárki használhat a saját otthonában, sőt a legtöbb eszköz már álomindukcióra is alkalmas, azaz az alváshiányban szenvedőkön segíthet. Az álomtervezés sok elmét összekapcsolhat, megnyithat, egyeseket akár meg is gyógyíthat, és segíthet felfedni önmagunkat, az éjszakai életünket. Érdekes, hogy a mai napig sokkal több tudásunk gyűlt össze távoli galaxisok, naprendszerek vagy éppen a bennünket felépítő anyagi részecskék tulajdonságairól, mint a mindenkit érintő, az egyik legnagyobb rejtélyünknek, az alvásnak, azon belül pedig az álmodás funkciójának felfedéséről.

Az álommmérnökség, az álmaink megtervezése nem azonos az évtizedek óta felfedezett lucid dreaminggel, amit tudatos álmodásnak fordíthatunk, ahol néhány ember tudatában lehet, hogy éppen álmodik, és az ott történő cselekvéseket képes lehet irányítani. Sok gyakorlással ezt majdnem bárki elsajátíthatja, akár fel is használhatja saját kreatív ötletforrás alapanyagául is.

Az ősi vágyunk, hogy valahogy hozzáférjünk egy tudatos énünk alatti vagy éppen feletti énünkhöz  több száz éve foglalkoztatja az embereket, ahogy a filmben is láthattuk megpróbáljuk úgy befolyásolni másokat, hogy azok nincsenek ennek a befolyásolási célunknak tudatában. Mi az amit ma elmondhatunk az álmodásról, amit pár éve még nem tudtunk?

Nem régi felismerésünk, hogy az álmodás az alvásunk mind a négy szakaszában jelen vannak, és mind tartalmukban, mind funkciójukban eltérnek egymástól. Az első, az ébrenléttől az alvásba történő lépésben egy laza, rugalmas mikroálmok jelenek meg, nagyon rövidek és gyakran valós történéseken alapulnak, a közel múltbeli tapasztalatokra építenek. Egy ajtó kopogtatás, vagy egy könyv becsukódása.

A második szakaszban a tények rögzítése, a tapasztalatokból való tanulásnak lehet szerepe, míg a harmadik szakasz az emlékeink újjá szerveződésének időbeli helye. Erről gondolták sokáig, hogy itt nem történik álom cselekmény, most azonban ez megdőlni látszik, rövid, prózai álmocskák ezek, például, hogy kekszet eszel. A negyedik szakasz előszobája ez, mintegy előkészítheti azt, ahol igazán álmodunk. A keksz evéséből hirtelen egy komplex akciódús történetben találjuk magunkat, ahol a keksz és annak elfogyasztása a világ legfontosabb cselekménye lehet.

Az álmok befolyásolásával kapcsolatos korai munkák célzott beavatkozásokat végeztek közvetlenül az alvás előtt. Gondolj erre, koncentrálj arra.

Egy tanulmányban, amikor a diákokat arra kérték, hogy elalvás előtt 15 percig gondolkodjanak egy személyes problémájukon, körülbelül a diákok fele számolt be arról, hogy az álmuk kapcsolódott a problémájukhoz, és többségük úgy gondolta, hogy álma megoldást is tartalmazta. A rémálmok modern kezelése, az úgynevezett képi próbaterápia csavart ezen a megközelítésen: az embereknek azt tanácsolják, hogy minden este 5-10 percet töltsenek azzal, hogy elalvás előtt egy visszatérő rémálom pozitív fináléját vizualizálják – és a tanulmányok azt mutatják, hogy ez segíthet, átírhatja a befejezést.

 

Az álommérnökök a fenti négy álmodó szakaszból választanak és  ebben a  bizonyos szakaszaiban célozzák meg az álmokat. Az egyik megközelítés az illatokat használja, Proust után szabadon, amelyeket olyan kutatások ihlettek, amelyek kimutatták, hogy amikor kellemes szagok áramlanak az emberek felett a REM-alvás során, ébredéskor boldogabb álmokról számolnak be. Ne feledkezzünk meg a moziélmények új típusáról, ahol úgy keltenek bizonyos érzelmeket, hogy film közben jól meghatározott illatfelhővel permetezik be a termet.

 Ugyanígy a kellemetlen szagok is táplálhatják a kellemetlen álmokat. Úgy gondolják, hogy ez bizonyos szagok által kiváltott pozitív vagy negatív érzelmek eredményeként történik.

 Egy tanulmány dohányosok egy csoportját, akik le akartak szokni, együtt, egyidőben a rothadt tojás szagának és   a cigaretta szagának tették ki a második álmodási szakaszba lépő résztvevőket . A  következő héten átlagosan 30 százalékkal kevesebb cigarettát szívtak el. Egy másik csoport, amelyhez viszonyítottak, és amely ébren ugyanannak a szagkombinációnak volt kitéve, ugyanannyi cigarettát szívott el, mint korábban. Az illatokkal történő befolyásolás szerintem nagy jövő előtt áll, az illatok mélyen az agyunk ősi régióiba tanyázik, és az érzelmeinkre nagyon erős befolyásolással bírhat.

Nincs még vége, legközelebb eszközökről, más típusú befolyásolásokról fog szó esni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése