2014. január 21., kedd

„Az ember soha nem valamilyen betegségben hal meg…



 

„Az ember soha nem valamilyen betegségben hal meg, hanem a múlt miatt. Egy olyan múlt miatt, amely erre a jelenre nem készített fel bennünket.”

Judith Schalansky: Darwinregény, Nádori Lídia fordítása

 

Világszerte növekszik a krónikus betegségben szenvedő, és elhalálozó emberek száma, egyes előrejelzések szerint 2030-ra a cukorbetegek száma megduplázódhat, a szív és érrendszeri betegségek aránya pedig akár a 35%-ot is elérheti. A növekvő tendencia és az utóbbi évek genetikai kutatásai alapján szinte teljesen kizárható, hogy csupán öröklődési, genetikai okai lehetnek ezeknek a betegségeknek. Közel 30 éves járványtani kutatások mára megerősítették, hogy a születés előtti és a korai gyermekévek stresszes benyomásai vezető szerepet játszanak a később, idősebb korban kialakuló nyavalyák kifejlődésében. Az egyedüli genetikai faktorok kizárása után egyértelműen az ételek és az életstílus marad meg fő okozójának az említett betegségeknek. Ma már mindenhonnan az egészséges életmód, ételek ajánlása folyik nem mindig hozzáértők szájából, sok zavart keltve ezzel. Ennél sokkal fontosabb hangsúlyt kellene fordítani, arra a pontra, ami igazán fontosnak tűnik ebből a szempontból, a várandós, vagy gyermekvállalásra készülő nők táplálkozására. Ha valamilyen zavar, stresszfaktor éri az érintett hölgyeket ez kihatással van a gyermek életére, bajaira, és a legutóbbi elemzések szerint nemcsak a gyermekeik, hanem azok gyermekei, az unokáikra is kiterjed a hatás. Félelmetes.

Hertfordshire angliai kisvárosban 1911 és 1948 között született gyermekeket követtek az életükön keresztül, megmérték születési súlyukat, egy évesen ezt újra lemérték, az elválasztás idejét, a szoptatási körülményeket is vizsgálták, és természetesen a betegségeiket is. Az eredmények egyszerű képletet adtak, akik 2,7 kg-val vagy kisebb súllyal születtek, azoknál a szívbetegségek 25%-kal, a stroke esélye 30%-kal megnövekszik, mint a 4.1 kg vagy kicsivel nagyobb súllyal született gyermekek esetén. Helsinkiben hasonló vizsgálatok megerősítették ezt. A születési súly természetesen nem az oka volt a későbbi betegségeknek, hanem egy jelzőértéke, indikátora annak, hogy aki ilyen kis súllyal születik, az valószínűleg az anyaméhben nem táplálkozott megfelelően, a szervei nem fejlődtek jól és ez idősebb korában krónikus betegségként ronthatja életminőségét. A születéskori súly az anya terhesség előtti súlyával van összefüggésbe, nem pedig a terhesség alatt felszedett kilókkal, ahogy sokan tudni vélik. Nagyon fontos ezért a terhesség előtti kiegyensúlyozott táplálkozás.

Az elhízott nők több metabolitot halmoznak fel a zsírraktáraikban, ez csökkenti fertilitásukat, nehezebben esnek teherbe, és sajnos a gyermeknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a cukorbetegség, vagy rák. A fogantatás pillanata is nagyon fontos tényező,de a következő időszakban, az anyaméh és a gyermek ellátottsága a kritikus paraméter a későbbi évekre. Kevés és nem megfelelő étkezés miatt a fejlődő gyermekben a pillanatnyilag nem fontos szervek, vese, tüdő kevésbé fog fejlődni, a vesékben kevesebb nefronsejt lesz. Kevesebb nefronsejt több izzadást, könnyet jelent, sőt az idővel kevés nefronsejtből még kevesebb lesz, ez felborítja az emberi szervezet folyadékháztartását, ami magas vérnyomást okoz. Ezzel elérhető közelségbe kerültek a szívbetegségek. Hurrá, és mindez azért, mert nem kaptam elég kaját az anyaméhben.

Az embrió táplálása a méhlepény közvetítésével történik, ennek állapota is jó indikátora az egészségnek, az átlagosnál nagyobb méhlepény egyes rákfajtákra és szívbetegségek kialakulására utalhat.

A születés utáni első évek is tovább ronthatják a helyzetet. Ha kis súllyal születik a gyermek, tegyük fel 2.7 kg val, és születés után az első évben igyekszik behozni ezt a lemaradást, akkor sajnos ez tovább rontja a helyzetét, érzékenyebb lesz a fertőzésekre, betegségekre, rövidebb életet és kevesebb utódot jeleznek a megfigyelések.

A kis írásom legfontosabb tanulsága, hogy leendő gyermekeink és azok gyermekeinek egészséges életéért már születésük előtt, és a várandóság alatt tehetünk a legtöbbet, az édesanyának a megfelelő stressz mentes életvitel, és megfelelő ételek biztosításával érhetjük el az áhított célt.

 

Nature 2013,December 12., 209-211.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése