„Az ember soha nem valamilyen
betegségben hal meg, hanem a múlt miatt. Egy olyan múlt miatt, amely erre a
jelenre nem készített fel bennünket.”
Judith Schalansky: Darwinregény,
Nádori Lídia fordítása
Világszerte növekszik a krónikus
betegségben szenvedő, és elhalálozó emberek száma, egyes előrejelzések szerint 2030-ra
a cukorbetegek száma megduplázódhat, a szív és érrendszeri betegségek aránya
pedig akár a 35%-ot is elérheti. A növekvő tendencia és az utóbbi évek
genetikai kutatásai alapján szinte teljesen kizárható, hogy csupán öröklődési,
genetikai okai lehetnek ezeknek a betegségeknek. Közel 30 éves járványtani
kutatások mára megerősítették, hogy a születés előtti és a korai gyermekévek
stresszes benyomásai vezető szerepet játszanak a később, idősebb korban
kialakuló nyavalyák kifejlődésében. Az egyedüli genetikai faktorok kizárása
után egyértelműen az ételek és az életstílus marad meg fő okozójának az
említett betegségeknek. Ma már mindenhonnan az egészséges életmód, ételek
ajánlása folyik nem mindig hozzáértők szájából, sok zavart keltve ezzel. Ennél
sokkal fontosabb hangsúlyt kellene fordítani, arra a pontra, ami igazán
fontosnak tűnik ebből a szempontból, a várandós, vagy gyermekvállalásra készülő
nők táplálkozására. Ha valamilyen zavar, stresszfaktor éri az érintett
hölgyeket ez kihatással van a gyermek életére, bajaira, és a legutóbbi
elemzések szerint nemcsak a gyermekeik, hanem azok gyermekei, az unokáikra is
kiterjed a hatás. Félelmetes.
Hertfordshire angliai kisvárosban
1911 és 1948 között született gyermekeket követtek az életükön keresztül,
megmérték születési súlyukat, egy évesen ezt újra lemérték, az elválasztás
idejét, a szoptatási körülményeket is vizsgálták, és természetesen a
betegségeiket is. Az eredmények egyszerű képletet adtak, akik 2,7 kg-val vagy
kisebb súllyal születtek, azoknál a szívbetegségek 25%-kal, a stroke esélye
30%-kal megnövekszik, mint a 4.1 kg vagy kicsivel nagyobb súllyal született
gyermekek esetén. Helsinkiben hasonló vizsgálatok megerősítették ezt. A
születési súly természetesen nem az oka volt a későbbi betegségeknek, hanem egy
jelzőértéke, indikátora annak, hogy aki ilyen kis súllyal születik, az
valószínűleg az anyaméhben nem táplálkozott megfelelően, a szervei nem
fejlődtek jól és ez idősebb korában krónikus betegségként ronthatja életminőségét.
A születéskori súly az anya terhesség előtti súlyával van összefüggésbe, nem
pedig a terhesség alatt felszedett kilókkal, ahogy sokan tudni vélik. Nagyon
fontos ezért a terhesség előtti kiegyensúlyozott táplálkozás.
Az elhízott nők több metabolitot
halmoznak fel a zsírraktáraikban, ez csökkenti fertilitásukat, nehezebben esnek
teherbe, és sajnos a gyermeknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a
cukorbetegség, vagy rák. A fogantatás pillanata is nagyon fontos tényező,de a
következő időszakban, az anyaméh és a gyermek ellátottsága a kritikus paraméter
a későbbi évekre. Kevés és nem megfelelő étkezés miatt a fejlődő gyermekben a
pillanatnyilag nem fontos szervek, vese, tüdő kevésbé fog fejlődni, a vesékben
kevesebb nefronsejt lesz. Kevesebb nefronsejt több izzadást, könnyet jelent,
sőt az idővel kevés nefronsejtből még kevesebb lesz, ez felborítja az emberi
szervezet folyadékháztartását, ami magas vérnyomást okoz. Ezzel elérhető
közelségbe kerültek a szívbetegségek. Hurrá, és mindez azért, mert nem kaptam
elég kaját az anyaméhben.
Az embrió táplálása a méhlepény közvetítésével
történik, ennek állapota is jó indikátora az egészségnek, az átlagosnál nagyobb
méhlepény egyes rákfajtákra és szívbetegségek kialakulására utalhat.
A születés utáni első évek is
tovább ronthatják a helyzetet. Ha kis súllyal születik a gyermek, tegyük fel
2.7 kg val, és születés után az első évben igyekszik behozni ezt a lemaradást,
akkor sajnos ez tovább rontja a helyzetét, érzékenyebb lesz a fertőzésekre,
betegségekre, rövidebb életet és kevesebb utódot jeleznek a megfigyelések.
A kis írásom legfontosabb tanulsága,
hogy leendő gyermekeink és azok gyermekeinek egészséges életéért már születésük
előtt, és a várandóság alatt tehetünk a legtöbbet, az édesanyának a megfelelő stressz
mentes életvitel, és megfelelő ételek biztosításával érhetjük el az áhított
célt.
Nature 2013,December 12., 209-211.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése