2014. február 20., csütörtök

A tudomány működése, avagy az allergiások örüljenek


A tudomány mára gyakorlatilag majdnem mindent és annak ellenkezőjét is tudja bizonyítani, vannak ufók, nincsenek, létezik túlvilági élet, nincs élet a halál után. Megfelelően megválogatva a szakirodalmat bármilyen elméleti feltevés mellé tudunk tudományos vagy annak látszó irodalmat, cikket csatolni, amely egyértelműen és kizárólagosan igazolja eredeti feltevésünket. A tudósok gyártják ezeket az eredményeket, a hétköznapi ember fogyasztja azokat. Valaki az édeset, valaki inkább a keserűt, esetleg a sósat kedveli. A tudomány embere is gyakran ellentmondásos elméleti keretek között kell dolgoznia, nehéz rendet tenni és talán még nehezebb ebből a kuszaságból valamilyen fogyasztható, a hétköznapi ember számára is érthető, elfogadható képet kreálni a világ működéséről.

Egy ilyen zavaros helyzet az alapja a mostani írásomnak. Az emberek közel fele mutat valamilyen mértékű allergiás tünetet valamire, széna-szalma, étel, gyógyszer. Ugyanakkor kb.4-5%-os a rákos megbetegedések aránya a népesség körében. Lehetséges, hogy létezik a két nagyon eltérő betegség között valamilyen rejtett, közös kapcsolat? 50 éves kérdésről van szó, és mindenféle tarka válasz felmerült már, nincs kapcsolat közöttük, pozitív vagy inverz, negatív kapcsolat, ezek rengeteg tanulmány célpontja volt. A tanulmányok alapján bármelyiket tudjuk kvázi bizonyítani, aki allergiás az nagyobb eséllyel lesz rákos későbbi életében, nem, nem igaz, az allergia csökkenti a rák kialakulását, vagy egyáltalában nincs hatással arra. Mindegyik magyarázat mögé fel lehet neves folyóiratok cikkeit sorakoztatni. A pozitív kapcsolat elméleti alapja, hogy az allergia gyulladást indít el a szervezetben, sejt növekedést stimulál, és növeli a káros mutációk kialakulását. Az inverz vagy negatív asszociáció esetén két elmélet merült fel, az egyiknél az allergia a jól működő immunrendszer indikátora csak, tehát a megfelelően szervezett immunhálózat sikeresen tudja kezelni a ráknak induló elfajulásokat. Ebben az esetben az allergia és a rák mögött egy közös szervező erő, az immunrendszer áll. Igazából egymástól függetlenek, egy harmadik faktor az, ami irányítja a folyamatokat. A másik inverz elméletben az allergia a szervezetbe kerülő mérgeket, toxinokat, szép szóval testidegen anyagokat távolít el, amelyek a későbbi rákok elindító faktorai lehetnének. ebben az esetben egyértelműen az allergiás reakciók azok, amelyek megszüntetik a karcinogén anyagok bekerülését, felhalmozódását az emberi testben.

Ebben a kisebb káoszban próbáltak rendszert, rendet találni biológusok, amikor pár éve átfésülték 1955 és 2006 közötti szakirodalmat a témában. Első lépésben az összes tanulmányt átvizsgálva azt kapták, hogy azok 40%-ban inverz, 20%-ban pozitív, a maradék 40%-ban pedig nem találtak kapcsolódás a két betegség együttes között. Statisztikai, egyéb problémák kiszűrése után az inverz relációt meggyőzőnek találták, ezért ennek a keretében dolgoztak tovább. A fent említett két elméletet próbálták elválasztani egymástól, azaz van tényleges kapcsolat az allergia és a rák között, vagy egy harmadik faktor felelős mindkettő kialakulásáért. Ezután tovább ástak az adatok mélyére és elkülönítették azokat a rákeseteket, ahol olyan szerv érintett, amelyek közvetlen érintkezésben van a külvilággal, és onnan esetleg valamilyen rákot okozó méreg, toxin hatására alakulhat ki a betegség. Egyértelmű, pozitív eredményt kaptak ezekben az esetekben, azaz akinél légúti, vagy egyéb allergiás, asztmás tünetegyüttes lép fel, annak sokkal kisebb a valószínűsége, hogy életében később az adott szervében rákos betegség lépjen fel. Az allergia általában pollenekre, porra, állatszőrre alakul ki és ezeken kimutathatóan rengeteg szennyező, mérgező anyag telepszik meg, sok ezek közül bizonyítottan rákot okoz.

Aki allergiás, azt nyilvánvalóan a nehezebb hetekben nem igen fogja megnyugtatni az a tudat, hogy ez esetleg egy védekező mechanizmusa az emberi testnek, amely igyekszik nemcsak a fertőzést okozó, hanem a rákot elindító ágenseket távol tartani a szerveinktől. Valamit valamiért, uraim-hölgyeim.
Paul W. Sherman et al: Allergies: Their role in cancer prevention The Quarterly Review of Biology 2008, December

Michelle C. Turner et al: An overview of  the association between allergy and cancer Int.J. Cancer 2006,118. 3124-3132.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése