2014. február 28., péntek

Éjszakai baglyok-hajnali pacsirták




 

Minden élőlény rendelkezik biológiai belső órával, ami segíti eligazodni a körülötte folytonosan, de előre jelezhetően változó világában, a környezet változásával fellépő kihívások kezelésében. Az embernél a szemen belépő fény hatására az agyunk megfelelő helyén egy melatonin nevű hormon termelődése és felhalmozódása az elsődleges jele, hajtóereje a napi ritmusunknak, alvás-ébrenlét fázisaink ütemes változásának. Az állatfajok egységes, egyöntetű, ha tetszik, unalmas képet mutat, kisebb varianciát lehet náluk felfedezni abban, hogyan viselkednek a nap folyamán, egy mókus közel azonos időintervallumban tér nyugovóra, csakúgy, mint fajtársai. Nincsenek éjszakázó mókusok. Azonos időpontokban tevékenykednek, nem mutatnak nagy kirívó eltéréseket a gaussi görbétől.

Az embereknél ez a dolog másképpen alakult, mint azt sokan tudják már, az emberiség szép lassan két, jól megkülönböztethető csoportra szakad, az éjszakai baglyok és a hajnali pacsirták osztályára. Az éjszakai baglyok típusa késő este, hajnalban megy aludni, és ennek megfelelően késő délelőtt, vagy esetleg délben kel fel, míg a pacsirták korán fekszenek, korán kelnek és a délelőtti órákban aktívabbak. Ezeknél az egyszerű szokásoknál azonban, mint látjuk majd, további elkülönítő tulajdonságok, személyiségi vonások is jellemzik a két csoportot. A két típus között számtalan átmeneti forma létezik, sőt az egyén életével, öregedésével is komoly változások lehetségesek az említett vonásokban. Egyetemista korunkban gyakran éjjel 2-3-ig ébren voltam, másnap délben keltem, manapság 10-11-kor lefekvés és hajnalban kelés, kora reggeli aktivitás jellemez. Saját életem két korszakában a két típus, ellentétes végletében éltem, egyetemistaként, fiatalon bagolyként, ma inkább pacsirtaként. Valószínűleg többen megéltük ezeket a változásokat. A férfiak a női átlagnál általában kevesebbet alszanak, és a nemi éréssel, a pubertás korral egyre inkább később fekszenek le, azaz éjszakai baglyokká kezdenek átvedleni.

Az ember közvetlen evolúciós ősei nappali életmódot folytattak, ez a most terjedő esti életformára történő változás új keletűnek tűnik. A jelenség hátterében evolúciós meséket mondhatunk el, amelyek vagy igazak, vagy sem. Az állatvilágban a párzási időszakban létezik egy érdekes jelenség, a lekelés. Ősszel a szarvasbőgés a legkézenfekvőbb példája a jelenségnek, összejönnek a bikák és fitogtatják, mutogatják magukat, ha kell, összetűznek, és a végén a figyelő nősereg választ, általában a győztes mindent visz alapon. Ehhez hasonlóan a természeti népek esti táncos mulatsága, vagy a modern ember esti szórakozóhelyekre, kocsmákba járása is nagyban megfelel a lekelésnek, a hímek mutogatják magukat, ha kell, verekszenek, végül a jelenlévő nők választanak, és együtt távoznak. A wadabe népcsoport férfi tagjai egymást követő hét éjszakát táncolnak át, és utána a nők a legkívánatosabb partnerrel …..Ebben a mesében a hím baglyok megjelenése magával vonta az egyedülálló, párzó képes nők esti baglyokká válását, hiszen a hímek öncélú, egymásnak mutogatásából nem lesz kapcsolat.

Egy másik mese, ehhez szorosan kapcsolódik, de egy picit eltér tőle, ez pedig a reprodukciós sikerességgel kapcsolatos. Az esti baglyok több rövid távú kapcsolatot létesítenek, több nő lesz terhes, tehát több utódot hagynak hátra, sikeresebbek a génjeik elterjesztésében. Ha így folytatódik, akkor néhány emberöltő múlva mindenki bagoly lesz. Vagy mégsem?

A fenti evolúciós magyarázatokat erősítheti, hogy az éjszakai baglyok, mint rövid távú kapcsolatokat keresők egyéb, jól leírható, mérhető tulajdonságokkal bírnak, amelyek segítik a stratégiájukat és eltérnek a pacsirtáktól. Extrovertáltabbak, újdonságkeresők, magasabb impulzivitással rendelkeznek, mint a pacsirták. Kissé narcisztikusabbak, sőt a pszichopátia teszteken is magasabb értékeket produkálnak, mint a szerényebb, visszahúzódó pacsirták. A tárgyalt tulajdonságcsoport együttesen sikeresebbé teszi őket a rövid távú kapcsolatok kialakításában.

Egy most megjelent tanulmányban 500 egyetemi hallgatót kérdeztek ki és az eredményeket felhasználva próbáltak tiszta képet kapni a fenti evolúciós mesék érvényességét illetően. A hallgatóktól nyálmintát is vettek, kortizolt és tesztoszteront mértek belőlük, amik a stressz választ, a kockázatvállalást jelzik. Akik este aktívak, nem meglepő módon kozkázatvállalóbbak, mint a reggeli pacsirták. Átlagosan 11 szexuális partnerről számoltak be egy adott időszakra vonatkoztatva ( 1hét? 1 hónap ? 1 élet ? nem derül ki), a pacsirták szerényebb hatos értékkel kullognak mögöttük. Tehát újabb személyiségvonással gazdagodott, kísérletileg igazolva, a baglyok természete, a kockázatvállalással, és a magasabb szexuális partnerszámmal erősödik a mese.

A két versengő elmélet, a mutogatós és a reproduktív előnyös között a végleges döntést talán az jelentené, ha kiderülne, hogy azok az éjszakai baglyok, akik több alkalmi kapcsolatot létesítenek, azoknak több gyerekük lesz e, van e? Egy gyors körültekintést téve az ismerősök, barátok között nehezen elképzelhetőnek látom ezt, diáktársaim, akik rengeteg alkalmi, szexuális kapcsolatot létesítettek, úgy látom nincs több gyermekük. De ez a személyes becslés nem mérvadó, komolyabb, pontosabb kutatás talán segíthet. Az egyéni statisztika sokszor becsapja az egyént. Addig is, míg ezt elvégzik, marad a két pici mese a baglyokról és a (izom) pacsirtákról.

Jó éccakát.

 

 Dario Maestripieri: Night Owl Women are Similar to Men in Their Relationship Orientation, Risk-taking Propensities, and Cortisol Levels: Implications for the Adaptive Significance and Evolution of Eveningness Evolutionary Psychology 2014,130-147.

Piffer, D.: Sleep patterns and sexual selection: An evolutionary approach. Mankind Quarterly, 2010, 50, 361-375.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése