2014. szeptember 22., hétfő

A vámpírok új korszaka

A vámpírok új korszaka




Az elkövetkező 100 évben a vámpírság teljesen új szakasza következhet be, nem a médiában, az irodalomban, a filmben, hanem a való életben, mégpedig a tudományos vámpírság. A vérszívó élősködők eddig csupán a képzeletünkben élő szerzettek voltak, akiknek a legfontosabb és egyben legvonzóbb tulajdonságuk az örökélet és az ezzel járó hihetetlen bölcsesség, tudás volt. Kicsit kellemetlenebb, hogy ezt csak macerásan, egy fiatal emberpéldány vérének ilyen olyan módon történő lecsapolásával és elfogyasztásával tudták elérni.


 Jonny Depp éjsötét árnyék című filmjének alapján azonban már a vámpírok sincsenek biztonságban: a pszichiátere megpróbálja megcsapolni és a vérét felhasználni, hogy ezzel ő is elérhesse a vágyott örök életet. Fontos megemlíteni, hogy ez az örök élet fiatal életet jelent, nem pedig az öregedésben nem megálló, folyamatosan romló állapotot. A vámpírlegendák központi kulcseleme a vér, mit mond erről a tudomány?





Az 1950-es évek New Yorkjában egy orvos összekötött, a vérrendszerükön keresztül egy fiatal és egy öreg kísérleti egeret, és az öreg egér a fiatal társának vérétől lám csak fittebben érezte magát, az izmai és a kognitív funkciói is javultak. 2005-ig nem igazán szenteltek figyelmet a fenti kísérletnek, ekkor megismételték szintén egereken és az idősebb egér a fiatal vértől hamarabb és teljesebb gyógyulást mutatott az őt ért izomsérülésből. Sajnos a fiatal vérdonor egérke az öreg vértől gyorsabban érte el a nem kívánatos véget, állapota az öregekre jellemző lett, csupán egy vértranszfúziótól.

 Amy Wagers és csapata 2012-ben tovább erősítette a fiatal vér gyógyító hatását, szintén egereken a szív problémák is visszafordíthatók és javíthatóak lettek ezzel a módszerrel. A megnagyobbodott és hipertrófiás szív néhány hét alatt az eredeti és egészséges formáját vette fel és vígan élt. Öreg állat fiatal vér.

A feltételezett jótékony hatások felelőse egy GDF11-nek nevezett molekula, aminek mennyisége az öregedéssel arányban csökken, ha ezt idős egerekbe injekciózták, utána megnőtt az érnövekedések és az őssejtek száma a kísérleti állatok agyában. Mind a fizikai erőállapotuk mind pedig a gondolkodási rendszereik állapota is sokat javult.
És az ember?

Fiatal emberpéldányok vérplazmáját öreg egerekbe jutatva hasonló eredményekről számoltak be, gyakorlatilag az összes testi szervben, a májtól az izmokig a szívben jótékony, fiatalító hatást észleltek a kutatók. A következő lépésben viszonylag egyszerű körülmények között idősebb embereknek, akiknél fontos a vérátömlesztés, azoknak megpróbálnak fiatal egészséges emberek vérét adni és megfigyelni, elkülöníteni a hatásokat, mellékhatásokat, zavaró tényezőket. Természetesen az otthoni kipróbálástól, vérívástól óvnak a tudósok, hiszen pontosan tudni kell a vércsoportokat, az esetleges betegségeket, amik a vérben előfordulhatnak stb.

Az első, átgondolt kipróbálása a módszernek mostanában lesz, idős, Alzheimeres betegek egy csoportjánál vizsgálják meg az várhatóan jótékony hatást.
Abban minden a területen dolgozó tudós egyetért, hogy a feltételezett fiatalító hatásért nem valószínű, hogy egyetlen molekula lenne felelős, megindul tehát a vér tartalmának ilyen szempontból történő feltérképezése, megtalálni az örök, fiatal élet molekuláját.
 Nagyon remélem, hogy ezt pontosan sikerül a jövőben megtalálni és ezután mesterségesen előállítani, mert ha nem akkor elözönlenek minket a gazdag, de idős, esetleg beteg vámpírok, akik mind fiatal, egészséges egyedek vérére vadásznak.

A fiatalság mellett az egészség is nagyon fontos szempont, és ebben az esetben is nagy várakozásokkal tekintenek a jövőbe a kutatók, a krónikus betegségek, a különféle rákos, daganatos elváltozások gyógyírre is lehet a vér. A kemoterápia alkalmazásának egyik nem kívánatos mellékhatása bizonyos izmok elvesztése, leépülése, és ez az egyik hely ahol bizton segíthet a most fejlődő módszer.
Hajrá


New Scientist, Helen Thompson: Young blood to be used in ultimate rejuvenation trial, 2014.August 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése