2018. április 15., vasárnap

Antibiotikumok hatása a fejlődő emberi szervezetre





A mai orvosi rendelőkben a következő párbeszéd a naponta akár több milliószor (globálisan) is elhangozhat, sajnálatosan ugyanazzal a végeredménnyel:
-Kedves anyuka, a gyermekének, ha jól megvizsgálom, folyik az orra, enyhén gyulladt a mandulája, hőemelkedése van, és valószínűleg ezért olyan kis bágyadt, fáradékony.
-Mi lehet a megoldás, mi a betegsége doktor úr?
- A friss tanulmányok szerint az esetek 80%-ban valamilyen picike kis vírus a probléma okozója, ha erre valamiféle antibiotikumot írok fel, akkor jó eséllyel az teljesen hatástalan lesz, hiszen a vírusokra nem hatnak az antibiotikumok. Tudja asszonyom az orvostudomány egyik nagy felfedezése és varázsgyógyszerre volt a penicillin, de azóta eltelt közel 50 év, mára ezek az antibiotikumok okozzák a legtöbb fejtörést az orvoslásban. Biztosan hallott már ön is a rezisztens, ellenálló bacikról?
- Megértem doktor úr, sokat hallani most ezekről a problémákról, de mi van, ha a lányomnak valamilyen bakteriális fertőzése van, és a maradék 20 százalékba esik bele. A közösség számomra azt jelenti, hogy a mások gyermekei, viszont most az én gyermekem beteg.
- Igaza van, és ha nem is használ az antibiotikum, mert nagy valószínűség szerint vírusos betegsége van a lányának, akkor sincs nagy baj, mert nem is árt az antibiotikum, legfeljebb megeszik két joghurtot, hogy a bélflórája visszajöjjön és kész.
A XX. század legnagyobb felfedezései között előkelő helyezést foglalnak el az antibiotikumok és azok fejlesztése. Ezekkel a szerekkel képesek lettünk egyik napról a másikra gyógyíthatatlan betegségek kezelésére, és a közreműködésük nélkül ma nem lennének biztonságos műtéteink, kemoterápiánk, vagy nem lenne lehetséges a szerveink transzplantációja. Egyes becslések szerint a világszerte gyártott antibiotikumok mennyisége 100 és 200 ezer tonna közé esik[i], amiből közel a felét az állatgyógyászatban használják, ez az érték az európai országokra értendő, az USA-ban ez közel 70%-ka. Az emberi gyógyászatban évente 70 milliárd adag antibiotikum fogy, a közel 7 milliárdos népességgel számolva, minden egyes földlakóra, legyen az férfi, nő vagy gyermek, évi 10 adag juthat. A fejlett, nyugati országokban szerencsére ennél kevesebbet fogyasztunk, itt közel 1 adag jut minden évben 1 emberre, ami nem is tűnik olyan soknak. A fiatalkorú gyermekeinket védtelenebbnek tartjuk a nyugati világrészben, az ő értékük valamivel több, ők a két éves életkoruk befejezéséig átlagban 3 teljes antibiotikumos kúrán vannak már túl. Mi ezzel a probléma, a rezisztens, antibiotikumoknak ellenálló baktériumfajok kialakulásán kívül?

Szuperorganizmusok vagyunk

Minden élőlénynek a Földünkön sajátos, rá jellemző mikrobaközössége van, a testén kívül, a bőrén, de legtöbb esetben a testének egy jól meghatározott belső részében élnek. Szoros metabolikus interakcióban adnak és vesznek, a gazdájukkal üzletelnek. A génjeinket mindkét szülőnktől örököljük, a bennünk élő mikrobáinkat viszont anyánktól kapjuk a születésünk folyamatában. A kezdeti mikroba összetételünk nem hasonlít a felnőttekére, azt 3 éves életkorunkban érjük el.  Az első három év egy ember életében más élettani szempontból is a legfontosabb, ebben az időszakban fejlődik ki az immunrendszerünk, a testünket irányító metabolikus folyamataink, és az agyunk érése, növekedése is ekkor a legnagyobb arányú. Kritikus időszak az emberi fejlődésben [ii]. Szerencsénkre nem vagyunk teljesen magunkra és a génjeinkre utalva ebben, a bennünk élő mikrobák segítenek emberré válnunk. Az immunrendszerünket megtanítják arra, hogy az képes legyen megkülönböztetni a testünk saját és nem saját sejtjeit egymástól, a csecsemők ebben az időszakban állítják be a metabolikus rendszereiket, amelyek a további életünk testi energia és tápanyag ellátásáért felelősek. Ha nagy hatékonysággal képes raktárakat képezni, akkor egy éhezési időszakot könnyebben vészelhet át, ha viszont könnyebben épít izmokat, akkor ezekkel gyorsabban, és hamarabb fogja meg a napi betevőt. Szociális lényként az agyi hálózataink fejlődése, normális menete szintén elengedhetetlen kelléke a későbbi sikeres életünknek és szaporodásunknak, és ebben is meghatározó szerepe lehet a mikrobáinknak[iii].
Látható, hogy ebben a kritikus időszakban a normális baktérium közösségünk fontos fejlődési információkkal látják el a növekvő emberi testet, és azt hiszem, nem mondok meglepő dolgot azzal, hogy ha valamiért megbolygatjuk, beleszólunk ebbe az éppen csak kialakult kapcsolatba, akkor annak gyermekeink jólléte, egészsége látja a kárát, ők szenvedik el a következményeket. Az antibiotikumos kezelések pontosan ezt a kényes helyzetet rúgják fel, és nem várt irányba tolhatják el a mikroba közösségünk eredeti összetételét, ez a változás kihat a saját fejlődésünkre, a fent említett immun, metabolikus és kognitív fejlődési vonalunkat eltérítve, más irányt vesz a növekedésünk[iv].

Antibiotikumok és a bacik

Az antibiotikumokat speciálisan egy problémát, egy betegséget okozó baktérium ellen szerették volna bevetni, ez azonban nagyon ritka eset, legtöbbször széles spektrumú szerekről van szó, azaz sok jó baktérium is áldozatul esik egy kezelésnek. Van e bármilyen ismert hosszú távú hatása egy antibiotikumos kezelésnek? A válaszért először az állattartók, a farmerek körébe kell utaznunk. Közel 70 éve, az antibiotikumok korszakának elindulásától tudják már az állattartók, hogy kis mennyiségű antibiotikum viszonylag hosszabb ideig szedve növeli az állataik súlyát, nagyobbra nőnek az így tartott haszonállataink[v]. A teheneink, a halaink a csirkék, és pulykákra is igaz ez. A legfontosabb megfigyelés, ami most a számunkra kiemelendő, hogy minél fiatalabb életkorban kezdik el az adagolást, annál nagyobb hatást érhetnek el. Az idősebb, már nem fejlődő egyeden a hatás elenyésző, a fiataloknál létezik az a kritikus időszak, amikor a legnagyobb változást képesek ezek az antibiotikumok okozni. Honnan tudjuk, hogy az antibiotikumok most tárgyalandó hatásait a bennünk élő baktériumok összetételének megváltozásával érik el, és nem valamiféle más belső szervünk, mondjuk a májunk működésének megváltoztatásával?

 1963-ban már elvégeztek egy kísérletet, amit sajnos azóta elfeledtek, és itt már választ kaptak erre a kérdésre[vi]. Két csirkecsapatot neveltek fel azonos körülmények között, az egyik, a hagyományosnak, normálisnak mondható, a másik csirkecsoport tagjai azonban mikrobamentesek voltak születésük óta. A két csoportot további két alcsoportra osztották, és az egyik felük antibiotikumos kúrában részesült, míg a másik kimaradt ebből. Ahogy várták, a normális csirkék antibiotikummal etetett csoport tagjai nagyobbra nőttek, mint a normális, de nem antibiotikumosok. A meglepetés akkor érte a kutatókat, amikor a mikrobamentes csoportoknál nem találtak különbséget a két csirkecsapat tagjainak nagysága között. Az antibiotikumnak nem volt célpontja, nem változtatta meg a mikroba összetételt és így nem okozott látható változást a csirkéknél. A csirkéktől messze az út az emberig, de egereken is hasonló hatást találtak. Az antibiotikumok megváltoztatják a bennünk élő mikrobáink összetételét, és ha ez a változás a mi testünk fejlődésének kritikus időszakára esik, amikor a mikrobáink is szervesen részt vállalnak ebben, akkor a metabolikus, immun és kognitív fejlődésünk kisiklik a normális menetéből.  Az eredmény: különféle, újabban megjelent betegségek.

Antibiotikumok és az elhízás

Remek kis epidemiológiai tanulmányok találtak kapcsolatot a korai, különösen az életük első hat hónapjában, antibiotikum szedése és az elhízással kapcsolatban. Az Egyesült Királyságban 11.000[vii] , Finnországban 12.000[viii] az USA-ban pedig 64.000 gyermek[ix] bevonásával készült tanulmányok alapján egy egyértelmű egyenes arányosságot találtak, minél több antibiotikumos kezelés, annál nagyobb valószínűséggel elhízott állapot jön létre. Természetesen egyértelmű ok-okozati összefüggést egyik esetben sem állíthatunk teljes bizonyossággal, de a kapcsolat mindenképpen létezik. Sokat olvastunk már arról is, hogy a császármetszéssel született gyermekek kezdeti bélflórája az anyuka bőrére, és a közvetlen környezetében található bacikra hasonlít. Ebben az esetben is azt találták, hogy ezen gyermekek 1.34x valószínűbben[x] voltak túlsúlyosabbak, mint a normális módon született gyermekek. A háttérben itt is az eltérő mikroba közösség munkálkodása rejtőzik. Az elsődleges probléma a metabolikus betegségeknél mindig az elhízás, ebből később 2-es típusú cukorbetegség következik szinte egyenes úton.

Immunbetegségek, skizofrénia kapcsolata az antibiotikumokkal

Egy 2011-es dán tanulmány szerint, ahol a gyermekeket 9 évig követték, a Crohn betegség valószínűsége minden egyes kúrával, az első hat hónap folyamán, akár 18%-kal is nőhet. Az asztmás állapotban a beteg légzőútjai átmenetileg beszűkülnek, ehhez a jelenlegi legújabb és legnagyobb, közel 500.000 gyermek adatai alapján készült tanulmány szerint az antibiotikumoknak nincs közvetlenül köze, de.. Az asztmás állapotot gyakran összekeverhetik egyes orvosok légúti fertőzésekkel és erre antibiotikumokat írnak fel, és ezek a kezelések gyakran összezavarják a kutatókat.
A helyzetünk nagyon egyszerű, a fentiekben lefektettünk egy elképzelést arról, hogy az életünk első időszakában megzavart beleinkben élő mikroba közösség kémiai szerekkel történő megváltoztatása miatt immunbetegségek sorozata léphet fel a későbbi életünkben. Akármilyen immunrendszer alapú betegséget könnyedén összeköthetünk a korai antibiotikum használattal: cölikália betegség[xi], kicsi, közel 30.000-es mintával készült tanulmány megerősíti a pozitív összefüggést, IBD [xii] érdekes helyzetben van, hiszen egy dán hatalmas közel 3.000.000 mintán végzett elemzés egyértelműen megerősíti az antibiotikumok káros hatását a gyermekeinkre, ugyanakkor pedig a felnőttkori IBD-t, Crohn betegséget ugyanezekkel az antibiotikumokkal próbáljuk kezelni, nem túl sok sikerrel. A betegségek sorát nyugodtan lehetne folytatni, allergiák, 1-es típusú cukorbetegség, mindenhol felmerül az antibiotikumok lehetséges okozati hatása.
2016-as szintén dán tanulmányban sikerült már a felnőtt korban szedett antibiotikumok és a skizofrénia, a kedélyhullámzások között kapcsolatot találni. Nem csodálkoznék azon, ha további elménket érintő betegségekről derülne ki, hogy közük lehet az életünk korai szakaszában kúraszerűen fogyasztott antibiotikumokhoz, hiszen jelenlegi tudásunk alapján a bélrendszerünk közel 100 millió idegsejtet tartalmaz, rengeteg közvetítő anyagot állít elő, a szerotonin 80%-át például, és folyamatos kommunikációban van az agyunkkal.

Megoldás

A bevezetésben lezajlott párbeszéd remélem kibővül azzal az egyre szilárdabb meggyőződésünkkel, hogy rengeteg, később kialakuló betegségünket erősen befolyásolja az a tény, hogy a kritikus fejlődési időszakunkban, az első életéveinkben, mikor és mennyi antibiotikum kerül a szervezetünkbe. A döntés a szülők és egyben az orvosok kezében van, hogy együtt, a most már egyre növekvő kockázatokkal számolva eldöntsék, hogy mennyire szükséges az az antibiotikumos kezelés az adott esetben.


[i] T. P. Van Boeckel et al., Global antibiotic consumption 2000 to 2010: an analysis of national pharmaceutical sales data. The Lancet. Infectious diseases 14, 742 (Aug, 2014).
[ii]  Rodney Dietert PhD: The Human Superorganism: How the Microbiome Is Revolutionizing the Pursuit of a Healthy Life Dutton; 1 edition (July 12, 2016)
[iii] Martin J. Blaser: Missing Microbes: How the Overuse of Antibiotics Is Fueling Our Modern Plagues  Picador; Reprint edition (February 3, 2015)
[iv] L. M. Cox et al., Altering the intestinal microbiota during a critical developmental window has lasting metabolic consequences. Cell 158, 705 (Aug 14, 2014).
[v] W. Visek, The Mode of Growth Promotion by Antibiotics. Journal of Animal Science 46, 1447 (1978).
[vi] M.E. Coates et al: A comprasion of the growth of chicks int he Gustafsson germ free apparatus and in a conventional environment, with and without dietary sipplements of penicillin British Journal of Nutrition 1963. 141-150.
[vii] Azad et al Infant antibiotic exposure and the development of childhood overweight and central adiposity Int J Obes 2014, 1290-1298
[viii] Saari A et al Antibiotic exposure in infancy and risk of being overweight int he first 24 months of life Pediatrics 2015, 617-626
[ix] Bailey L.C et al Association of antibiotics in infancy with early childhood obesity JAMA Pediatr 2014, 1063-1069
[x] ( Kuhle S et a Association between caesarean section and childhood obesity: a systematic review and meta analyis Obes Rev 2015, 295-303.
[xi] Mårild K et al Antibiotic exposure and the development of coeliac disease: a nationwide case-control study BMC Gastroenterol. 2013 Jul 8;13:109.),
[xii]  Hviid et al Antibiotic use and IBD in childhood Gut 2011 49-54, J.K. Triantafillidis et al The role of antibiotics in inflammatory bowel disease ANNALS OF GASTROENTEROLOGY 2008, 21(1):17-26.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése