2022. október 12., szerda

Papírból elem? Őrült ötletek

 

Papírból elem?

A papír nem szereti a vizet, általában nem sok jó dolog születik a kettő kombinációjából, gondoljunk a kávéval leöntött kinyomtatott dolgozatokra. Pfuj. De van, ahol szerencsés a kettőjük találkozása, ennek járunk most utána.

Elektromos eszközeink felépítése végtelenül egyszerű, kábelek, képernyők és valamilyen áramforrás, elemek, akkumulátorok alkotják. Ezek jórészt műanyagok és fémek jól meghatározott elegyéből állnak, ezekből készülnek. Az elhasználásuk nyilvánvalóan rendkívüli hulladék termeléssel jár, amivel, ami ellen minden magára adó jelenlegi cég erős erőfeszítéseket tesz, hogy ez minél kevesebb vagy esetleg visszaforgatható legyen valamilyen formában. Sajnos léteznek azok, amelyek azonban még most a jelenlegi technológiai helyzetünkben nem megoldottak. Léteznek egyszer használatos eszközök, szenzorok, amelyek a kukában végzik életútjukat és ezek gyakran kis áramforrásokat is tartalmaznak, és ezek jelentik jelenleg az egyik legnagyobb környezeti terhelést. Senkit nem izgat, érdekel, hogy hol végzik ezek az elemek, hová kerülnek.

Talán erre is megoldást jelenthet egy svájci kutatólabor fejlesztése, egy víz aktivált papír elemről van szó, ami környezetbarát anyagokból készült. Az áramforrás hagyományos anyagok felhasználásával építették, de a csomagolása ettől eltér. A kémiai alapú áramforrások anódból, katódból és egy vezetőképességgel rendelkező oldatból állnak, műanyag és fém anyagúak. A svájci kutatócsoport egy papírra nyomtatót anód és katód alapon működik, a papír át van itatva sós vízzel, és ez látja el az elem elektrolit oldalát. A grafit adja az anódot, míg cink a katód részt, ezek nyomtatása nagyon nem triviális, ez igazából a találmány központi eleme, ez a motor, ami hajtja. Természetesen a papír ki van szárítva, így alapállapotban nem működik, amint azonban egy pár csepp vizet kap, akkor már a papír azt felszívja, a sós víz összeköti az elem két felét és lám megtörténik a csoda. 20 másodpercet várni kell és aktív az elem. 1,2 V áramra képes, addig amíg ki nem szárad a papír. Újra nedvesítve már csupán 0,5 V-ra volt képes, de azt több mint egy óráig. Egy ébresztőórával demonstrálták az elképzelésük működését, de ennél azért többet képzelnek mögé, a jövőbe. Diagnosztikus tesztek, környezeti szenzorok lebegnek a lehetséges hasznosítási szemük előtt.

Remek kis ötlet, szerintem több van benne, mint elsőre látszik.

2022. október 5., szerda

Őrült ötletek jégkocka újratöltve

 


  • Egy újfajta fenntartható, újrahasznosítható és nem szétolvadó fagyasztási segédanyag jelent meg a piacon a jégkockák leváltására. Ha kényes, romlékony élelmiszerek szállításáról van szó a jeges hűtést nem igen lehet kihagyni, annak minden előnyével, viszonylag egyszerű, olcsó és hátrányaival, elolvad, nem használható többé. Ezen hátrányok kiküszöbölésére itt van jégzselé, ami minden hőfokon megtartja az alakját, nem folyik szét vízzé, nem válik vízzé, és lehűtve ismét ellátja eredeti funkcióját, azaz hűtőközegként viselkedik.
  • Az elképzelés igen egyszerű, 10% fehérje alapú mátrixszerkezetben 90% víz szépen eloszlik, mint egy zselatinban, ami egyenletesen szeletelhető, áttetsző, rugalmas, mint egy gumilabda, ha megfagy akkor már kemény, és opak lesz. Amikor felmelegszik a benne eltárolt víz nem folyik szét, a hidrogél mátrixban marad, újra lefagyasztható és újrahasznosítható. Ezt 10-12x biztosan el lehet végezni, mindenféle degradáció nélkül. A mátrix nem műanyag alapú, ezért az elhasználódás után könnyen komposztálható, ökobarát anyag.
  •  



2022. október 1., szombat

McLaren sztori

  

A

víziók, az új ötletek, az innovációs vonalak sokféle helyről érkezhetnek, múltból, a jövőből, munkatársaktól, vevőktől, de a szerkezetüket tekintve alapvetően négy csoportba oszthatóak. Az emberi elme nagyon szereti a csoportosításokat, mert így könnyebben és rövidebb idő alatt kapcsolhat ki, nem szükséges a dolgokon tovább gondolkodni, hiszen kategóriába osztottam már, tehát mindent tudok róla. Ez egy kutyafajta, tehát a tulajdonságai alapján óvatosan közelítem meg, mert haraphat.

Az első forrása az innovációknak, olyan problémát találni, amit ugyan már megoldottak, de én találtam egy jobb, egy merőbben más megközelítést. Csomagok küldése és szállítása évszázadok óta fennálló iparág, ahol a csomagok kiszállítási ideje egy hét, két hónap vagy sohasem érkezik meg időpontok között szóródott. A Federal Express kitalálta, hogy mi történne, ha másnap, azaz 24 órán belül a címzett megkapná a csomagját, és ezzel egy újabb forradalmat indított el a szektoron belül.  

A második a fordított irányú innováció, van egy megoldásom és ehhez keresek problémát, amit ez megoldhat. A rágógumit kitalálták és utána kerestek hozzá megfelelő felhasználási módot.

A következő módszer, ha létezik egy technológiánk és ezt széleskörűen használjuk is, de újabb felhasználási területekre vezethetjük be. Az elektromos áramot először kommunikációra használták, majd radarhoz, mikrohullámú sütőkhöz, és így tovább.

Az utolsó a felsorolásunkban egy új megoldás bevezetése egy régi, de már régóta használt megoldás helyett. A cippzár feltalálása egészen átalakította a ruhaipart.

2009-ben a McLaren Csoport a Formula egy versenysorozat egyik résztvevője sokéves fejlesztési sorozat után szembesültek azzal, hogy mi mindent lehet kezdeni azzal, amit az utóbbi években a versenyek során fejlesztettek. Az autóikat szenzorokkal szerelték fel, és az általuk gyűjtött adatok elemzése természetesen, ahogy korábban más sportágakban is, elvezetett a csapatuk teljesítményének növeléséhez. De azon kívül, hogy az adatokat eladjuk a konkurenciának mit lehet még a technológiával kezdeni? Mi lenne ha kérdéseket kezdtek feltenni a kutatók a McLaren cégen belül és kinyílt a világ számukra, az elit sport területéről hirtelen a egészségügyi rendszer, és a repülésirányítás tartományában találták magukat. A stroke elszenvedőinek időbeli monitorizálására készítettek egy rendszert, és a Heathrow Reptér számára is készült egy rendszerük, ami csökkentette a repülőgépek késéseinek számát és idejét.

Mindezt az autóversenyzésben kialakított adatgyűjtési rendszerüknek köszönhették. Ma már az anyagtudományban, az aerodinamikában, az előrejelzésben és a csapatmunkában is együttműködnek és fejlesztenek nagy cégekkel közösen. Ez most a leggyorsabban és a leginkább kifizetődő üzletrésze a McLarennek, ami közben át is alakult konzultációs és technológiai céggé a sikeres Formula Egy csapatból.

Egy technológia kiterjesztése más iparágakba és átalakulhat az egész cég, a cég stratégiája és üzleti modellje is.