2012. október 16., kedd

Mi köze Dr.Housenak a törpe kenguruhoz, avagy a kábítószerek fogyasztásának elterjedtsége az állatvilágban



Az alábbi link egy mindenki által ismert és szeretett régi filmre mutat, részlet a sivatagi showból, mégpedig a részeg állatok jelenet. Megdöbbentő, vicces volt akkoriban és hihetetlen, hogy az állatvilágban sem ismeretlen az alkoholfogyasztás. A különböző bódítószerekről és használatukról az átlagember azt gondolná, hogy kifejezetten csak az emberre jellemző  és tessék a zsiráf is fogyaszt erjedt gyümölcsöket pusztán a bódulat kedvéért. Mi a helyzet akkor a többi kábszerrel, talán marihuánát  szívnak a teknősök, vagy heroint szúrnak a makákók?



http://www.youtube.com/watch?v=Ha9wLl11a7g

Nem hiszem, de ha rákeresünk a neten érdekes dolgokra találhatunk a témában.
A képen látható cédrus csonttollú madár gyakran látogatja a piros borsfa enyhén vagy teljesen erjedt vörös bogyóit, tavaly télen a pityókás madarak Kaliforniában egy átlátszó üveg ablaknak repültek tömegesen és belső vérzések, törések miatt elpusztultak.


Fat boy póni 2008-ban került a hírekbe miután alaposan berúgott erjedt almáktól, a szomszéd medencéjét választotta egy kis délutáni pihenésre, ahonnan a helyi tűzoltók tudták csak kimenteni.
Ők mindannyian becsípettek voltak, valószínüleg véletlenül kerültek ebbe a kellemes állapotba, de..Igen vannak akik keresik ezt. A kanadai vadjuh nagy magasságokba és meredek szirtekre hág pusztán azért, hogy a pszioaktív anyagokat tartalmazó mindennapi zuzmóját szétőrölje. Ázsia ópium termelő vidékein a vízi bivaly gyakran, akár naponta keresi fel és rágcsálja láthatóan élvezettel a keserű mák gumókat. Nyugat maláj őserdőiben pedig egy picike cickány faj egy erjedt pálma gyümölcsét kedveli, amelynek alkohol tartalma elérheti egy átlagos  sör 3-4 %-os értékét.
 


Az USA nyugati oldalán a lovak a mezőkön gyakran lelegelnek egy gyomnövényt, amitől  agresszívé válnak, a félelmük eltűnik, felbátorodnak, de sajnos gyakran elpusztulnak tőle, ha túlélik a mérgezést akkor viszont el kell választani a többiektől, mert mint egy igazi kábszeres rámegy, keresi a szert mindenáron. Az oka az elválasztásnak azonban nem ez, hanem az hogy megpróbálja a többieket is rávenni, hogy egyenek ebből a szerből!!
A következő példám egy aranyos házikedvenc, egy cocker spániel. Hősünk Texasban él és rákapott a varangyos békák nyalogatására a hátsó kertben. Sajnos annyira megszállottja lett a kert békáinak, hogy már már a szomszéd kutyáit is rávette, hogy békanyali pajtások legyenek.


 
Már Arisztotelész is leírt részeges disznókat, akik a szőlő préselés után megmaradt törkölyt ették meg, amiből ma mi még pálinkát főzzünk. Ha ezek alapján azt gondoljuk, hogy az emlősök, madarak az egyedüliek akik becsíphetnek, akkor természetesen tévedünk. A darazsak sokkal élénkebben táncolnak ha előtte kokaint kaptak, a zebrahal ,amely a modellorganizmusa a gerincesek fejlődésének, nagyon hamar rászokik a morfiumra, folyamatosan az akvárium azon oldalán úszkál, ahonnan az anyag jött előzőleg.A hím gyümölcslegyek szexualitásának intenzitása megnő, de sajna az azonos neműek felé, ha alkohollal kínáljuk.Végül a pókok fura hálókat fonnak ha különféle drogokkal tömték a kutatók őket. S így tovább...Egy fontos megjegyzést már tehettünk, mégpedig azt hogy az állatvilágban az állatok hasonlóan  reagálnak különféle szerekre, azonos receptorokkal rendelkeznek. Ez egy olyan fehérje komplex , amihez a drogmolekula kapcsolódik, és innen indulnak, aktiválódnak a testben azok a folyamatok, amelyek kialakítják a boldogságérzést, a hallucinációkat , a szédülést stb. Ópiátokra érzékeny receptorok a halaktól kezdve, mindenhol elterjedt az állatvilágban, nem pusztán az emberben. Cannabinoid receptorok a hüllők, kétéltűek vagy például a tengeri csillagokban is dolgoznak.Nem véletlenül, minden valószinüség szerint kulcsszerepet játszanak az állatok fennmaradásában. A természetben ha valamit sikeresen elértél, szereztél nőstényt, ennivalót gyűjtőttél, vagy megfelelő búvóhelyet találtál, akkor ezeket a viselkedéseket egy belső rendszer keretében jutalmazta az állat saját agya. Saját belső jutalommolekulák úsztak a receptorokra és elégedettségérzés, öröm volt a végkifejlett. Ez jó munka volt, legközelebb is hasonlóan, ez volt ezen molekulák üzenete. A mai világ kábszereivel pont ez a legnagyobb probléma, mindenféle erőfeszítés nélkül kapjuk meg azt az örömöt, amiért régen meg kellett dolgozni, és így rövidebb, egyszerűbb úton izgathatjuk agyunkat, nagyon hamar rászoktatva azt a jóra.




Ja és  címben feltett kérdésre a válasz az , hogy mint tudjuk Doctore House vicodin függő, ami morfiumot tartalmaz,a törpe kenguruk pedig Tazmániában, a világ egyik legnagyobb orvosi ópium termelő országában élnek, és belógnak a mák termő helyekre vad orgiákat rendezve ott.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése