A mostani korunkban, a XXI. században, a nyugati világ kultúráiban
az emberek többsége az ismert, ismeretlen kemikáliák, kémiai anyagok ellen lép fel, használjunk ezekből
minél kevesebbet, gondoljuk végig azok előnyeit, hátrányait, és ha lehet, cseréljük
le azokat, és természetes anyagokkal mossunk, gyógyítsunk. Ugyanakkor az
ételeink is kémiai molekulákból felépülő szerves anyagok. Az élővilág tagjai, minden
állat vagy növényfaj érzékeny a környezetében található molekulák jól elkülöníthető
csoportjára, így már az egysejtű amőba is egyes jól meghatározott anyagok felé
vonzódást, míg például az erős savaktól pedig igyekszik minél távolabb vonulni,
esetenként menekülni. A kémiai anyagok, molekulák az élőlények számára mindig
is túlélési értékkel rendelkeztek, ezért a belőlük kinyerhető információ
elemzése során lettek képesek megkülönböztetni az ételnek minősülő dolgokat a
mérgezőktől. A hosszú evolúciós utat végigelemezve, láthatjuk, hogy egy
konzervatív, öreg rendszerrel van dolgunk, az állatok ugyanazokkal az érzékelő
típusú sejtekkel, receptorokkal vannak felszerelkezve, közel ugyanazokat az
ízeket érezhetik, mint mi emberek, az édes, savanyú, unami, keserű, sós és
ehhez jöhet még néhány, aminek szerepét, jogosultságát még nem sikerült teljesen
tisztázni, de evolúciósan fontosak lehetnek: a zsír, az elektrolitok, a víz
ízének érzékelése.
Mielőtt részletesen végigszaladnánk a felsorolt íz és
érzékelés típusokon, további két fontos megjegyzést kell tennünk. A szánkba, az
emésztőrendszerünk kapujába kerülő potenciális ételekről legelőször el kell
tudnunk dönteni, hogy ehető vagy mérgező-e, tartalmaz az életünkre veszélyes
anyagokat, ez a legfontosabb funkciója az ízeknek, segítenek egy gyors, első
felmérésben eldönteni, hogy a dolog a szánkból bekerülhet-e az emésztésünk
következő fázisába, a gyomrunkba vagy sem. Az erősen savanyú, vagy nagyon
keserű ízek általában a mérgező vagy romlott ételek jellemzői, ezért ezeket
sürgősen ki kell tessékelni, nem kapnak engedélyt a testünkbe lépésre. A
másodlagos funkciója az ízek észlelésének, egyfajta felkészítése az emberi
szervezet enzimrendszereinek arra, hogy étel érkezik, szükség lesz a
lebontására, feldolgozására. Az ízlelőbimbók a testünk endokrin rendszere
részeként, szabályozó hormonok sorozatát, és azoknak kibocsájtását indítják el,
GLP-1, glukagon, és egyéb peptideket. Ezek az inzulin, a hasnyálmirigy
működésének elsődleges aktiválói. A metabolikus rendszereinknek fontos
felkészülniük arra, hogy milyen összetételű, mennyi zsírt, mennyi fehérjét
tartalmaz, és mennyi étel kerül a szervezetbe, mekkora a mennyisége, hiszen ez
egyfajta zavart, mármint az étel, okoz egy egyensúlyi rendszerben, amit gyorsan
és hatékonyan orvosolni kell.
A másik rövid megjegyzésem a kémiai érzékelő rendszer
evolúciós múltjára vonatkozik: ha rápillantunk, azt láthatjuk, hogy a kémiai
világ hatékony molekulái először körülvették az ősi állatokat, ebben úszkáltak
azok, és ezeket először a testükön, annak külső rétegében elhelyezkedő
receptorokkal voltak képesek észlelni. A halak, a hüllők még mindig a bőrükön
keresztül érzékelik ezeket a számukra fontos információmorzsákat, nálunk,
emlősöknél ez már egy zártabb és védettebb helyen, a szánkban, orrunkban és az agyunkban kapott
helyet. Az ízek elterjedését az állatvilág különböző tagjainál a környezetük és
a táplálkozási módjuk befolyásolja, és egyben határolja be, a csak hússal
táplálkozó ragadozó állatoknak például felesleges az édes ízt érezni, ezért azt
a legtöbbjük nem is érzi, a genetikai anyagukból hiányzik az ezért felelős
rendszer. Ugyanilyen gondolatmenet mentén a delfinek és bálnák miután
visszatértek a vízi életmódra, ott nem igazán volt ezután szükségük a legtöbb
íz érzékelésére, ezért szép lassan ezek eltűntek, leállítódtak ezek a gének, és
azok kifejeződése.
Miért
szeretjük az édes ízű ételeket?
Minden íz valamilyen túlélési értékkel rendelkezik
evolúciós szempontból, a hagyományos elképzelés szerint az édes az energia és
tápanyagban dús ételeket jelzi, tehát pozitív hatással lehet az állat életére. Az
utóbbi évek kutatásai alapján azonban az látszik, hogy a magas cukor tartalmú
ételek fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal jár, magas vérnyomás,
glükóz intolerancia, cukorbetegség kialakulása. Persze a túlzott, nagy
mennyiségű cukortartalmú ételek okozhatják ezt, ezek után adódik a kérdés: megállja-e
a helyét az eredeti feltevés, hogy az édes íz az a táplálék energia mennyiségével
állhat kapcsolatban, vagy egyéb tápanyagokkal, amik jelenléte miatt szeretjük
ezeket az ételeket? Több összehasonlító elemzés sem talált megerősítő
kapcsolatot az étel édessége és az energiatartalma között, a zsír, fehérje és
cukor hármasból a cukroknak a legkevesebb az energiatartalma, hiába akár 10%
cukortartalmú gyümölcsök is léteznek a természetben, ezekből viszonylag kis
energiát vagyunk képesek kinyerni, a zsírtartalmú magvakból ennek 10-20x-át. A
cukrok a növényekben speciális szállítóanyagok, a növények számára szükséges
energiát biztosítják az adott helyen, éppen ahol szükség van rá. Egy állatnak
azonban nagyobb mozgás, és metabolikus energiaigénye van, ezért kétséges, hogy
csupán a cukrokból képes ezt normális, hosszú időtávon biztosítani pusztán a
cukrok fogyasztásával. Az édes íz akkor más tápanyagokat jelezne? A legtöbb
édes ízt adó gyümölcsnek a fehérje és zsírtartalma fordítottan arányos a
cukortartalmával, minél édesebb annál kevesebb igazán értékes tápanyagot
tartalmaz. Egyre szomorúbb kép alakul ki bennem a gyümölcsökről, és az édes
ízről. Akkor biztosan egyéb vitaminok és ásványi anyagokat kötöttünk össze az
édes ízzel és ezért szeretjük? Erre is kevés bizonyítékot találtam, ez az
állítás sem állja meg a helyét. Azt is érdemes azért tudni, hogy az állatvilág
néhány kisebb csoportjától eltekintve minden faj érzékeli a cukrokat,
valamilyen édesféle ízt éreznek, ami nem biztos, hogy hasonlít a miénkre, de nem
közömbös számukra.
A fenti felmerülő kétségekre két megoldást is felkínálhatok,
mindenki válasszon a maga ízlése szerint. Az egyik megoldás, hogy a cukrok
annyira elterjedtek és könnyebben detektálhatók a természetben, mint más anyagok,
és ezért nem a tápanyag és egyéb lehetséges túlélési előnyük miatt érezzük, hanem
pusztán azért, mert könnyű őket azonosítani. Nekem nem tűnik túl meggyőzőnek,
de azt hiszem a másikat sem könnyű megemészteni, elfogadni. A második válaszom,
hogy talán a keserű ízek mellett az édes ízek is a mérgező anyagok sorába
tartoznak, a túlzott fogyasztás utáni mérgezést jelezhetik, állj le ne tömd
tele magad ezzel, mert beteg leszel. Ha sokat eszel belőlem, az nem lesz jó,
mert rosszul leszel, a tested nem képes nagy mennyiséget belőlem feldolgozni.
Ne feledjük a keserű ízű ételekből is képesek vagyunk
valamennyit tolerálni, sőt a csokoládét, kávét még szeretjük is, bármiféle
hátrányos hatás nélkül, lehetséges egy ilyen elképzelés az édes ízről is?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése