2022. július 30., szombat

Őrült ötletek Homokból energiát


Apró homokporból válik a nagy domb- tartja a magyar mondás. Az ismert animációs mesében a homokember menti meg a karácsonyt, a húsvétot, rengeteg energiát használva fel az ellenség legyőzésére.

Hangyából és homokból lehet várakat építeni, ha a számtalanra, a nagy sokaságra gondolunk, mindig hangyabolyok és hatalmas kietlen sivatagos tájak tolakodnak a képzeletünkbe. Borges az egyik novellájában egy királyt hagyott elveszni a sivatag labirintusában.

 Finn kutatók elkészültek és nemsokára üzembe állítják az első homok akkumulátorukat. Az eszközük sima, egyszerű mindennapi homokot tartalmaz, elektromos áramot a szél vagy napenergiából raktározza közel 500 fokon, amit elsősorban otthonok fűtésére lehet használni a téli hónapokban. A Finnországi energiaellátás az orosz gázra épült, ezért évek óta készülnek ötletek, tervek ennek leváltására. Ismerjük jól az energiatárolás, visszatáplálás problémáit, ezt igyekszik megoldani az elképzelés. A lítium akkumulátorok drágák, nehezek, és gyártásuk komoly ökológiai lábnyommal jár. Mindenhol, ahol könnyedén elérhető a zöld energia valamilyen formája, ott az energia tárolására ajánlható az építkezéshez ajánlott homokkal töltött akkumulátor egység. Először az energiából hő készül és ezt a keletkezett hőt cirkuláltatják egy nagy adag homokozóban, a homok nem adja le könnyedén ezt a hőt, akár hónapokig 500 fokon képes maradni, és amikor szükséges ezt nyugodtan használhatjuk otthonok, iskolák fűtésére. A dolog egyetlen szépséghibája, mint sokunk nyilván feltette magában, hogy lehetséges e újra elektromos áramot fejleszteni a homokban tárolt hőből. Sajnos egyenlőre az nem adja könnyen magát, ez a megoldás talán megér majd egy Nobel díjat.

Hajrá.

Még egy közmondás a végire:

Izzad mint a köszörüs kutyája a homokban.

Furaság, hogy rengeteg közmondásban a köszörüs és a kutyája szerepel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése