2022. július 17., vasárnap

Őrült ötletek

 Fagyi parfümök

Az ötletgenerálás, az új, diszruptív innovációk első lépése valamilyen fel nem ismert újdonság,  teljesen új folyamat megtalálásának feladatát jelenti. Nehéz igazi, eredeti gondolattal előállni. Nézzünk körül a világban, keressünk találmányokat, szereljük szét azokat, és rakjuk össze őket másképpen. Az őrült ötletekben inspiráló, egyedi kis ideákat sorolunk fel, hogy mindenki el tudjon indulni az úton, vagy csak egy kis kikapcsolódásra van szüksége, akkor hajrá, gondoljuk újra a körüllötünk lévő világot!

A meleg ételek illata messze száll a levegőben, nagyon messziről felismerhetünk egy lángossütőt vagy egy hamburgereket készítő kioszkot. Egy fagylaltozót azonban sokkal nehezebb kiszagolni messziről, az illatmolekulák ugyanis erősen le vannak kötve, fagyva és ezért nem repülnek.

 Az evés, az ételek élvezetéhez elengedhetetlenül fontos faktor az ízük mellett az illatok, amit árasztanak. Nehéz, szinte lehetetlen csak az illatuk alapján beazonosítani a fagyikat, próbáld ki, csukott szemmel az illat alapján megmondani, milyen ízű fagylaltot vettek neked. Azonkívül, hogy egy érdekes játék kitalálni az ízt az illat alapján, egy új találmány alapja is lett ez. Ha nem érzed a fagylalt illatát, akkor illatosítsuk meg azt, ezzel növelve a jégkrém fogyasztás élvezeti értékét. Oregonban a Salt and Straw elnevezésű cég együttműködött egy parfümöket fejlesztő vállalattal és ennek a gyümölcse lett egy három illatú jégkrém parfüm család. Igen, ez már egy piacon megvásárolható termékpaletta. Ehető, a fagyira spriccelhető illatbomba.

Létezik csokis, citrusos és jázminos mézes aromafröccs. A három bevezető kis üvegcse ára 10 dollár, csekély összeg ahhoz képest, ahogyan és amilyen elvárások indultak el az ötlettel kapcsolatban. A tesztelők 20 féle módon kísérleteztek velük, és szerintük csupán ezzel a három illattal közel 20 millió különféle íz és illatélményt generálhatunk a sorrendtől és a használt mennyiségtől, és természetesen az alapanyagtól, a fagylalttól függően.

Előttem van az a kép, ahogy használjuk, megvettük a fagyit, de várjál még, előbb előkeresem a hozzáillő kölnimet a táskámból, hol is hagytam, ja ez az megvan. Vagy ez a Chan

ellem volt? Nem baj.  

 Egy érdekes alkalmazási területet még nem találtak meg, ez pedig az időskori emberek ízélményének romlása. Ahogy telnek az évek, úgy az íz és illat érzékelésünk romlik, kevésbé érezzük az ízeket, a legtöbb idős ember, ezért nem is eszik túl sokat, mert laposnak, fűszer és só mentesnek érzik azokat. Lehetséges, hogy itt is lehetne speciális fújható parfümökkel segíteni rajtuk, rajtunk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése