2012. július 16., hétfő

Ember versus bacik 1.

 Azt gondolom, hogy a velünk és bennünk élő egysejtűek érdekes és nem várt hatással vannak életünkre és egészségünkre is, ezekről indítom útjára ezt a bejegyzés sorozatot.


Az 1960-as években Rachel Carson A néma Tavasz címmel könyvet írt a környezet szennyezés szomorú következményeiről az ökológiai rendszerünkben, amely az élővilág minden szegmensére veszélyeket rejt. Ugyanabban az évben a képen látható Theodor Rosebury hasonló forradalmi megállapításokat tett, egy másik területről az élővilágból, pontosabban a mikrovilágból, -ról adott fontos életjelet. Az első könyvében a baktériumok szerepét taglalta a környezetünkben, míg a későbbiek folyamán az emberen, emberben együtt élősködőket vette leltárba. Ez volt az első összefoglalása a humán mikroflórának( igazából fauna). Rosebury szerint testünkön szorosan összekapcsolódott és egymástól függő bacik rétege védőbástyát alkot az ellenséges támadó baktériumok ellen.Így ezek az élőlények fontos részt alkotnak az egészséges ember ökoszisztémájában. Az emberi szülés az első pillanat amikor is a megfelelő bacikat megszerezhetjük, és ezután az elkövetkező viszonylag rövid időszakban ha a megfelelő baktériumokat megszerezzük , akkor egész életünkre erre az alapvető védelmi rendszerre támaszkodhattunk a bakteriális betegségekkel szemben.Ez a védelmi rendszer szétterül a gyermek bőrén, bekerül a légző és emésztőrendszerbe is. Mindezek után kedves anyukák ne csodálkozzanak, inkább bátorítsák a kis gyermeket amikor mindenféle érdekes tárgyat igyekeznek a szájukba tömni, ekkor nem orális elfojtottságukat élik ki, inkább a környezetükből a hozzájuk passzoló bacikat próbálják felszedni. Ugyanezért puszilgatják, simogatják folyamatosan a macskákat, kutyákat. Hagyjuk őket felfedezni a környezetük mikrovilágát.

Az ember-baci kapcsolat már a szülés előtt meghatározza a terhesség kimenetelét.A nők vaginájának egyes sejtjei a terhesség ideje alatt egy cukor tartalmú molekulát kezdenek termelni és raktározni, amelyre nincs szükségük.Ezek a cukrok kitűnő eledelül szolgálnak bizonyos tejsavbaciknak, amik a nevükben is utalva erre a tulajdonságukra, a fenti cukrokból tejsavat fermentálnak, állítanak elő. Ezzel savas környezetet teremtve a vaginában, ez pedig elriasztja a rossz indulatú fertőzéseket okozó élőlényeket, még a szexuális úton terjedő bacikat is távol tartja( ezek akár az újszülött vakságát okozhatják).Néhány más lactobacillus faj hidrogén-peroxidot termel, szintén távol tartva több súlyos betegséget, rendelleneséget okozó egysejtűt. Alaposabb megismerésre van szükség, mind a jóindulatú bacik mennyiségi és minőségi leírására és dinamikájára vonatkozóan, amit ezután jobban felhasználhatunk a nők terhesség alatti megfelelő védelmének befolyásolására. Sajnos a mai bevett szokás a rossz indulatú fertőzések esetén az antibiotikumos kezelés, ez pedig nem válogat, kiirtja a jó tejsavbacikat is. Már kaphatóak kúpban többféle, jó lactobacillus tartalmazó készítmények , melyek sikeresen harcolnak a csúnya Streptococcusok ellen.A későbbiek folyamán láthatjuk majd, hogy ezek az apró, láthatatlan élőlények életünk minden szegletében fontos szerepet töltenek be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése