2012. július 16., hétfő

Evolúciós orvostudomány 1. Mi volt előbb a rák vagy a vírus?



Mindenkinek van valamilyen hobórtja, nekem a betegségek evolúciós megközelítése, ezért erről is sokat fogok jegyzetelni. Az első pici nyitó bejegyzés a vírusok és rák kapcsolatát járja körül röviden, most csak egy párhuzamról szólunk, később ha lesz időnk tágabban is szembevételezzük a témát. Paul W. Ewald egyike a kedvenc kutatóimnak az evolúciósbiológia területéről, aki merészet gondolt( valójában egy fizikus barátjától csente az ötletet), szerinte minden ( na jó majdnem) betegség mögött egy vírus, baktérium vagy egyéb többsejtű parazita áll. Kitűnő, véletlenül magyarul is olvasható könyvben fejtette ki a krónikus betegségek fertőzéses elméletét. Mostanában jelent meg egy összefoglaló cikk gyűjtemény Human Evolutionary Biology címmel, amelyben folytatja ez irányú tevékenységét, ebből merítettem néhány megfontolandó elgondolást.
A rák egy patológiás sejt burjánzás, és ennek szisztematikus elterjedése a szervezetben. Már itt is látható a párhuzam a vírusokkal, hiszen az ő "célja" is a sokasodás és elterjedés. Széleskörűen elfogadott, hogy a rák elsődleges forrása a mutáció, amelyek előidézik a sejt burjánzást és megakadályozzák a sejtek összetapadását, és ezek után semmi sem állja útját az áttét képzésnek. 1970-ben csak egyetlen egy a Burkit-limfóma esetében tudták egyértelműen bizonyítani, hogy a malária fertőzés miatt legyengült immunrendszerű emberek ha Epstein-Barr vírussal fertőződnek, akkor a fent említett rákos betegség fejlődik ki bennük. A következő 30 évben a rákok 15-20%-ról derült ki, és fogadta el a WHO, hogy paraziták okozzák azt.
A sejteknek 4 fontos védelmi vonaluk van, arra , hogy a rákos folyamatot megállítsák. A(1) sejt ciklusban a sejt leállíthatja a sejt osztódását,(2) a sejt öngyilkos lehet,elpusztítva a önmagát és ezzel megakadályozva a burjánzást és ennek elterjedését, (3) a telomeráz enzim rendszerbe való beavatkozással, amely blokkolja az onkogenezist,(4) a sejt összetapadás elősegítésével akadályt képez az áttét képzés ellen. Az érdekes és megjegyezni való tudnivaló az, hogy jó néhány vírus úgy fejlődött, olyan mechanizmusokat fedezett fel, melyekkel a fenti rendszereket átverje.A gazdasejt megfertőződik egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező parazitával, és a sejt nem tehet semmit, elindul a halhatatlanság rögös útján, nem tapad másokhoz, tehát öregen még utazhat is szinte bárhová a testben. Szerencsére az onkovírusok kivételével ez még nem elég a rák kialakulásához, valami még kell hozzá, de az alapok jók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése