2012. július 24., kedd

Természetes fittség, avagy a testmozgás fontosságáról


Cordain professzor és munkatársai az utóbbi időkben a paleolit étkezés mellett a paleo mozgás fontosságával is foglalkoznak. Egy sor cikkben összehasonlították a modern kor és a gyűjtögető életmódot folytató törzsek energia, aktivitás és életmódbeli mintáit és az alábbi programot állították fel a kutatásaik alapján( akit részletesebben érdekel, annak ajánlom  http://thepaleodiet.com/, ahol Cordain összes tanulmánya olvasható):

olympics cartoon guy1. A napi betevő étkekért akár 10-16 km gyalogoltak, ami egy kis vagy közepes megterhelésnek felel meg.A távolságot természetesen sok minden befolyásolja, így a kultúra, az időjárás, az illető életkora, egészsége. Igyekezzünk aktívan, de nem megerőltetően mozogni, ha lehet gyalogolni munkába, ha lehet munka közben is a telefont és a liftet hagyjuk ki és gyalogoljunk. 
2. A változatosság a mozgás formákban nagyon fontos, ha egyik nap bicikliztünk, akkor másnap sétáljunk, fussunk, görkorizunk stb. Ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor másnap pihenés, kevés mozgással. A természeti népeknél is egy egy nehéz, fárasztó tevékenységgel töltött nap után mindig pihenőnapok következtek.
3. Ha sportolunk, akkor ezt a természet lágy ölén tegyük, ha lehetséges a már nálunk is kapható, lágy, mechanikailag kevésbé ellenálló talpú cipőkben.
4.Magas intenzitású mozgások is velejárói a vadászó életmódot folytató embereknek, így hetente legfeljebb kétszer komolyabb edzések is szerepeljenek napjainkban.
5. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy az erő, kitartás és hajlékonyság hármasa megfelelően jelen legyen és a megfelelő rotáció is szükséges ahhoz, hogy az edzésekből a maximumot hozzuk ki. Nagyon jó ellenállást, álló képességet fejleszthetünk ki, ha ügyelünk a változatos mozgásformák egyensúlyára, amellyel elkerülhetjük a sérülések, az unalom veszélyét is.
6. A súlyok emelése elengedhetetlen, hiszen a húst, fegyvereket, gyerekeket is cipelték őseink. Hetente 2-3x , 20-30 perces  folyamatos, súlyokkal való munka szükségeltettik.
7. A kint, a természetben végzett mozgások másik nagy előnye a napfény által fenntartott D-vitaminszintézis.
8. Szociális élőlények vagyunk, ezért a sportolásnál is igyekezzünk barátainkat bevonva, nagyobb társaságban mozogni. A számtalan pszichológia előny származhat ebből, a fizikaiak mellett.
9. Genetikai adatok alapján az ember és a kutya közel 135 ezer éve együtt vadászik, fejlődik. Az ember és a kutya genetikai állománya speciálisan adaptálódott a kooperatív, szabadban végzett együttes mozgásra.A kutya tartók általában jobb fizikai és mentális állapotban lehetnek, pusztán azáltal, hogy együtt mozognak a kedvencükkel.
10. A tánc egy gyakori rituális és ünnepi esemény a természeti népeknél, ami ideális edzés gyakorlat, növeli  a fittséget és csökkenti a stresszt.
11. A szexuális aktivitás természetesen nagyon fontos eleme az ember egészségének, a heti 2-3 gyakoriság már kimutatható egészségügyi előnyökkel jár.
12. A pihenés, a megfelelő alvás is elengedhetetlenül hozzátartozik a természetes fittség eléréséhez.


Loren Cordain et al.:Organic fitness: Physical activity consistent with our hunter-gather heritage The Physican and Sportsmedicine 2010, December







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése