2012. július 19., csütörtök

Peto paradoxona,
avagy hogyan segíthet az evolúciós megközelítés a rák elleni harcban?

A többsejtűek kialakulásával szükségessé vált, hogy elnyomják a önző, rákos burjánzásokat. Ha feltételezzük, hogy minden sejtnek azonos esélye van, hogy rákossá váljon, akkor a hosszú életű, nagyobb testű állatok nagyobb valószínűséggel lesznek betegek a kisebb testű, rövidebb ideig élő fajokhoz képest. Ez a kapcsolat nem áll fenn, egy állat amelynek 1000x több sejtje van, nem mutat megnövekedett rizikót arra, hogy rákos legyen, és ezt a nemlétező kapcsolatot a test nagyság és a rák esélye között nevezik Peto paradoxonának. Léteznie kell a nagy testű állatokban valamilyen mechanizmusnak , amely hatásosan elnyomja a rák kialakulását. A legnagyobb és legkisebb állat között akár millioszoros nagyság különbség van, míg a rák lehetősége csupán kétszeres növekedést mutat. Az ember és a patkány között 40x az élettartam szorzó, a nagyság pedig 1000x, mégis körülbelül azonosan, 30% esélye van egy patkánynak és egy embernek az élete folyamán, hogy rákos legyen. A paradoxon szerint a kék bálnában olyan rák elnyomó mechanizmusok működhetnek, amelyek olyan jól dolgoznak, hogy a 1000x rák kockázatot hatásosan lecsökkentik. Ha ez nem dolgozna a testükben, akkor a bálnák már valószinűleg kipusztultak volna.
A paradoxon feloldására  nagyon sok elmélet született, de a kísérleti oldal meglehetősen szegényes.
Néhány lehetséges mechanizmust felsorolok, aki a részletekre kíváncsi az irodalomban megtalálja:
1.A tumor elnyomó rendszerük jobban működik, jobb a DNS hiba leolvasásuk és hiba javító rendszerük.
2.A tumor elleni harcban résztvevő génekből több kópiát tartalmazhatnak, az elefántban már megtalálták az emberben a rák elnyomásában szereplő egyik gént, mégpedig 12x mennyiségben.
3. Hatékonyabb immun rendszer a vírusokhoz kapcsolódó rákokkal kapcsolatban.
4. Érzékenyebb és hatásosabb sejt öngyilkos folyamatok.
5. A lassabb metabolikus folyamataik miatt a reaktív oxigén gyököket , amelyek az öregedés és a rákos mutációkért felelősek, hatásosabban kezelik.



A teljesség igénye nélkül soroltam csak fel néhányat, amelyek közül több párhuzamosan  , egymást erősítve működhet. Azt gondolom, hogy itt rejtőzhet a gyógyír korunk egyik legfélelmetesebb betegségére.




Peto’s Paradox: evolution’s prescription for cancer prevention Trends in Ecology and Evolution 2011, april

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése