Evolúciós alkohológia
Az elmúlt húsz évben az egészségügyi problémáink nagy
részéért a dohányzást, a nem megfelelő táplálkozást, a kevés gyümölcs-sok zsír,
sok cukor, és só fogyasztást okolták a szakemberek. Az alkohol csak mostanában csatlakozott a ˝csapathoz˝, és a mai
betegségeink egyik fő okozójává vált az elmúlt húsz évben. Hogyan érte el ezt a pozíciót, és az
evolúciós megközelítéssel mit mondhattunk a múltbeli szerepéről,
megjelenéséről.
Az egyik közhiedelem az ember és alkohol kapcsolatáról a középkori életből ered, miszerint a régmúltban a víz gyakran fertőzött volt különféle bacikkal, és ez ellen az alkohol, mint fertőtlenítő anyag kiválóan megfelelt, Nyugaton, a vizet gyakran alkohollal keverték, lásd fröccs, míg a keleti világban a víz forralásával védekeztek a fertőzések ellen. Ennek bizonyos genetikai következményei is vannak, a keletiek kevésbé tudják az alkoholt bontani, kevesebbtől mámoros állapotba kerülnek. Az állatvilágban az ecetmuslicától, a sivatagi show támolygó varacskos disznóitól, az erdei cickányig nagyon sok bizonyított eset létezik az érett, magas alkoholtartalmú gyümölcsök élvezeti fogyasztására és az ehhez kapcsolódó fertőtlenítő, antibakteriális hatásáról is. Hogyan kezdődhetett a cukrok alkohollá bontása, és mikor, ezek fontos kérdések, hogy megértsük a mai fennálló helyzetet.
Az egyik közhiedelem az ember és alkohol kapcsolatáról a középkori életből ered, miszerint a régmúltban a víz gyakran fertőzött volt különféle bacikkal, és ez ellen az alkohol, mint fertőtlenítő anyag kiválóan megfelelt, Nyugaton, a vizet gyakran alkohollal keverték, lásd fröccs, míg a keleti világban a víz forralásával védekeztek a fertőzések ellen. Ennek bizonyos genetikai következményei is vannak, a keletiek kevésbé tudják az alkoholt bontani, kevesebbtől mámoros állapotba kerülnek. Az állatvilágban az ecetmuslicától, a sivatagi show támolygó varacskos disznóitól, az erdei cickányig nagyon sok bizonyított eset létezik az érett, magas alkoholtartalmú gyümölcsök élvezeti fogyasztására és az ehhez kapcsolódó fertőtlenítő, antibakteriális hatásáról is. Hogyan kezdődhetett a cukrok alkohollá bontása, és mikor, ezek fontos kérdések, hogy megértsük a mai fennálló helyzetet.

Talán a későbbi , első gazdálkodó telepeseknek származhatott
előnyük az alkohol termeléséből. A fermentálódó gabonák alkoholtartalma nemcsak
a bacikat, hanem egyéb patogén kórokozókat is elpusztított, és így megvédte az elraktározott gabonát
a romlástól.
A fertőzött, beteg gyümölcslegyek is több alkoholtartalmú gyümölcsöt fogyasztanak, ami elpusztítja a kórokozóikat. Az említett élesztőgombák az alkoholon kívül hasznos vitaminokat, fehérjéket is termeltek. Az alkohol segített a növekvő emberiség szociális interakcióiban is. Gondoljunk csak a mai bulikra, ahol az alkoholnak erős szerepe van a kapcsolatok teremtésében, a feszültségek feloldásában.
A fertőzött, beteg gyümölcslegyek is több alkoholtartalmú gyümölcsöt fogyasztanak, ami elpusztítja a kórokozóikat. Az említett élesztőgombák az alkoholon kívül hasznos vitaminokat, fehérjéket is termeltek. Az alkohol segített a növekvő emberiség szociális interakcióiban is. Gondoljunk csak a mai bulikra, ahol az alkoholnak erős szerepe van a kapcsolatok teremtésében, a feszültségek feloldásában.

A Saccharomyces cerevisae élesztőgomba volt az első organizmus aminek a genetikai kódját szekvenáltuk. Ezen élőlény a mezőgazdaság megjelenése óta nagyon sok változáson ment keresztül, vannak hidegtürő fajtái, amik Patagóniából Németországba is eljutottak, mégpedig eléggé rejtélyesen, azelőtt, hogy az európaiak elérték volna az Újvilágot.
Érdekes párhuzam , hogy bizonyos levélvágó hangyák is farmerkednek, gombafajtákat nevelnek étkezési céllal, levelet rohasztanak, ezzel táplálják őket, a termőkamráikban a gombáknak optimális hőmérsékletű és páratartalmú levegőt biztosítanak.
Az élesztőgombák minket embereket is megváltoztattak. A főemlősök testében az alkohol lebontásáért felelős enzimek az egész testükben megtalálhatóak, ami azt jelzi, hogy a sejtjeikben a testi folyamataik során etanol keletkezik, mint melléktermék. A mi testünkben is sokfelé megtalálhatóak ezek az enzimek, de legnagyobb mennyiségben a májunkban találhatóak. Egy átlagos emberi májban dolgozó enzimek 10%-a az etanol lebontását végzi. Több vizsgálat kimutatta, hogy a ritkán és keveset fogyasztott alkohol egészségmegőrző hatását, míg 2010-es adatok a túlzott alkohol fogyasztás rizikójára hívták fel a figyelmet, miszerint évente közel 5 millió ember haláláért felelős a túlzott alkoholfogyasztás. A természetes szelekció talán segíthet, hiszen manapság vannak olyan genetikai változások a keleti kultúrákban, a kínait és a japánt említeném, amelyekben az alkohol lebontásáért felelős két gén egyike nem működik. Ezzel a génnel rendelkező egyének néhány ital után már kótyagosak, szédülnek, arcuk vörössé válik és hányingerük lesz, komoly ellenállást keltve ezzel a további, már káros alkoholfogyasztás ellen. Ez a mutáns gén az elmúlt néhány ezer éve terjedt el, valószínűleg az Ázsiai populációból, ahol az alkohol ivás negatívumai ellen hatott ennek a variációnak a megjelenése. Aki a mi nyugati kultúránkban az esti bulizásnál hasonló rosszullétet, és arcpirosodást észlel, az két dolgot tudhat meg az őseiről, az egyik, hogy minden bizonnyal keletről jöttek és olyan helyről, ahol az alkohol már elterjedt, hiszen a túlzott fogyasztás káros következményeitől védi meg őt ez a hiányzó enzim.
Egy nagyon érdekes szimbiotikus kapcsolat alakított minket
és az élesztőgombát, eleinte segítették őseinket, hogy azok megtalálják a tápanyagdús, érett,
ízletes gyümölcsöket, majd később a földművelőket támogatta a termény megromlását okozó bacik ellen, közben az emberek is
változtatták a gomba egyes tulajdonságait. Most már a gomba helyét ebben a kapcsolatban maga a fő
terméke, az alkohol vette át, átalakítva genetikai rendszerünket, talán
valamikor egyensúlyra jutva, valahol a kevés de elegendő mértékű
alkoholfogyasztásnál.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése