Koffein és a virágok
nektárja, másképpen Johann Sebastian Bach és a méhek
A koffein az egyik legrégebben és legalaposabban vizsgált
természetes anyag, kávé, tea, kakaó.
Keserű, ezért egy kis cukor növeli a fogyaszthatóságát. Az
emberi kultúra szerves része csoportosul ezen élénkítő szernek tartott anyag
feldolgozásán, a keserű ízének elfedésére, különböző formákban. Azt gondolnánk,
hogy ezek mind-mind az emberi elme rendkívüli találékonyságának pompás
bizonyítékai. A Science múlt heti
számában megjelent tanulmány azonban szétoszlatja ezt az álomfelhőt. A koffeint
nem csak az emberek keverik egy kis cukorral, hogy elfedjék a fanyarságát,
hanem egyes növények nektárjaiban is ez történik. Bizonyos citrusfélék a méhek
számára készített nektárjaikban az édes cukrok mellé egy kis koffeint is
becsempésznek. Miért? Nagyon egyszerű a válasz, mert a koffein által az őket
beporzó méhek agyában változás áll be, huzamosabb ideig emlékeznek a
dílernövényre, rászoknak a szerre. Természetesen a nektárban nagyon pontosan
beállítódott a megfelelő koffein mennyisége, ne legyen se mérgező, sem pedig
hatástalanul kevés. A koffeines méhek 72 óra elteltével kimutathatóan jobban
emlékeztek a cukros (koffeines) bácsira. Az ördögi növények farmakológiailag
manipulálták az őket beporzó méheket.
Általánosan elterjedt a koffeinről, hogy megnöveli a munkateljesítményt,
de ez csak bizonyos típusú feladatok elvégzésére igaz. Egy fáradt embernek,
akinek viszonylag egyszerű, nem nagy kreatívitást igénylő munkáknál segíthet,
míg a nehezebb, díverzebb megközelítést feltételező teendőben nem igazán
ajánlott a fogyasztása. Természetesen ne feledjük, hogy minden ember más és
más, így a koffein hatása is erősen eltérhet.
Ja, Bachot majd elfeledtem nagy kávéfogyasztó volt a maga
korában.
Szia Richárd !
VálaszTörlésFent vagy a facebookon ? Hogyan tudok levelet írni neked ?
Köszi
Miléna