2013. március 20., szerda


 Koffein és a virágok nektárja, másképpen Johann Sebastian Bach és a méhek



 

A koffein az egyik legrégebben és legalaposabban vizsgált természetes anyag, kávé, tea, kakaó.

Keserű, ezért egy kis cukor növeli a fogyaszthatóságát. Az emberi kultúra szerves része csoportosul ezen élénkítő szernek tartott anyag feldolgozásán, a keserű ízének elfedésére, különböző formákban. Azt gondolnánk, hogy ezek mind-mind az emberi elme rendkívüli találékonyságának pompás bizonyítékai. A Science múlt heti számában megjelent tanulmány azonban szétoszlatja ezt az álomfelhőt. A koffeint nem csak az emberek keverik egy kis cukorral, hogy elfedjék a fanyarságát, hanem egyes növények nektárjaiban is ez történik. Bizonyos citrusfélék a méhek számára készített nektárjaikban az édes cukrok mellé egy kis koffeint is becsempésznek. Miért? Nagyon egyszerű a válasz, mert a koffein által az őket beporzó méhek agyában változás áll be, huzamosabb ideig emlékeznek a dílernövényre, rászoknak a szerre. Természetesen a nektárban nagyon pontosan beállítódott a megfelelő koffein mennyisége, ne legyen se mérgező, sem pedig hatástalanul kevés. A koffeines méhek 72 óra elteltével kimutathatóan jobban emlékeztek a cukros (koffeines) bácsira. Az ördögi növények farmakológiailag manipulálták az őket beporzó méheket.

Általánosan elterjedt a koffeinről, hogy megnöveli a munkateljesítményt, de ez csak bizonyos típusú feladatok elvégzésére igaz. Egy fáradt embernek, akinek viszonylag egyszerű, nem nagy kreatívitást igénylő munkáknál segíthet, míg a nehezebb, díverzebb megközelítést feltételező teendőben nem igazán ajánlott a fogyasztása. Természetesen ne feledjük, hogy minden ember más és más, így a koffein hatása is erősen eltérhet.

 

Ja, Bachot majd elfeledtem nagy kávéfogyasztó volt a maga korában.

1 megjegyzés:

  1. Szia Richárd !
    Fent vagy a facebookon ? Hogyan tudok levelet írni neked ?
    Köszi
    Miléna

    VálaszTörlés