2013. november 28., csütörtök

Az egyesített egyenlet


Az egyesített egyenlet, avagy miért nincs barátnőm?


 

Az egyetemi évek során nagyon érdekelt a fizika, azon belül is mind az atomi, részecskefizika, mind pedig a nagyléptékű, csillagászati problémák. Köztudott, hogy a középkori alkimistákhoz hasonlóan, akik a bölcsek kövét kergették hasztalan, a mai kor tudósai az egyesített elméletet, egyenletet kergetik. A létező erőket, kölcsönhatásokat szeretnék egyetlen elegáns egyenletbe sűríteni és pont. Ezzel minden jelenséget le tudnának írni, és ami fontosabb, előre jelezni azok viselkedését, tulajdonságait. Az egyenletek mindig fontos tudásanyagok sűrítése, esszenciája. E= m x c2, ennél frappánsabbat nem igen lehet kitalálni. Az egzakt tudományok pontos és a gyakorlatban is jól használható egyenleteit a mai korban egyes emberibb, pszichológiai egyenletek kezdik felváltani, ezek az emberi viselkedést próbálják megragadni.

Az egyetemistákat és természetesen a fiatalokat egy egyesített egyenlet helyett egy sokkal fontosabb kérdés foglalkoztat: miért nincs barátnőm (barátom)? Azt hiszem ez az égi szféráknál lényegesebb kérdés.

Aki csillagászattal foglalkozik az előbb-utóbb találkozni fog a Drake-egyenlettel, aminek óvatos alkalmazásával megbecsülhetjük egy adott térrészben az egymással kommunikálni képes civilizációk számát. A formula alakja:

N=R * Fp*Ne*Fl*Fi*Fc*L

ahol az N az egymással kommunikálni képes civilizációk száma, amit keresünk, az R a csillagok keletkezésének sebessége (db/év), az Fp a bolygórendszerrel rendelkező csillagok számának valószínűsége, az Ne a lakható bolygók átlagos száma egy bolygórendszerben, az Fl az élet kialakulásának valószínűsége, az Fi az értelmes lények kifejlődésének esélye, Fc a technikai civilizációk kialakulásának valószínűsége és az L a technikai civilizáció várható élettartama. Az egyenletben sok bizonytalan, nehezen becsülhető érték található, de játszhatunk az értékekkel szabadon. Tudósok szerint a Tejútrendszeren belül akár 10.000 megfelelő civilizációval is számolhatunk. Az egyenletet azóta átdolgozták, átformálták a mai kor tudásához igazítva. Próbáljunk meg mi is kicsit másképp tekinteni rá. Az egymással kapcsolatot teremtő civilizációk kapcsolata kísértetiesen hasonlít a jóval földhöz ragadtabb egyetemista problémához, azaz miért nincs egy értelmes, civilizált hölgy (vagy úr) partnerem? Vizsgáljuk meg a fenti gondolatmenet alapján az egyenletet és paramétereit egy kicsit átdolgozva:

N legyen a potenciális barátnők száma, természetesen barátot is írhatunk ide, de általában a férfiak az aktívabb párkeresők, most az ő esetüket vizsgáljuk.

R legyen itt most az országunk éves népessége, nem számítva a hazánkban tanuló külföldieket stb., így 2013. januári adatok alapján ez 9.908.798 fő volt fő volt.

FK a nők aránya a populációban, ez 0,52 volt 2012-ben Magyarországon.

FA legyen a Budapesten élő nők aránya, tegyük fel, hogy itt vagyok egyetemista, és szeretném, ha közeli barátnőm lenne, nincs időm és pénzem az utazásokra, ez az országra tekintve kb. 0,2. (5 millió nőből 1 millió élhet a fővárosban, 1/5=0,2).

FG azon nők aránya, akik korban hozzám illőek, egyetemisták huszas éveikben járnak. Vegyük, azt az általános és egyszerű esetet, hogy mint a férfiak többsége, egy pár évvel fiatalabb nőt szeretnénk párnak. Így egy 22-23 éves fiúnak a 18-21 korhatár jöhet be, ez kb. 10%-a lehet, így 0,1 lesz ez az érték.

FD az egyetemista hölgyek aránya, a pszichológiai kutatások szerint az azonos érdeklődésű és tudású emberek kapcsolata tartósabb, boldogabb, mint a különbözőbb pároké.  Ha ezt figyelembe vesszük akkor ez az érték így 0,2 adódhat a mi esetünkben.

FS a fentiek közül a fizikailag vonzó hölgyek aránya, ez, ahogy szintén a pszichológiai adatok alapján tudjuk, fontos választási szempont. Ezt becsüljük 0,05-nek( azaz a hölgyek 5%-a tetszik nekünk, ez lehet, hogy egy kicsit alábecsült érték).

Ezek után a Drake formula alapján felírhatjuk a potenciális barátnők számának egyesített egyenletét:

N=R*FK*FA*FG*FD*Fs

ebben a mi saját esetünkben ez = 9.908.798*0,52*0,2*0,1*0,2*0,05=1030, 17-21 éves lányt kapunk, aki Budapest közelében él, ott egyetemista és megfelel nekünk minden szempontból, hogy párunk legyen. Nem nagy szám, de ezután nem csodálkozom, hogy az egyetemisták annyi időt töltenek bulizással, hiszen meg kell találni azt a nőt ebből az ezerből, akinek a saját kritériumainak mi is hasonlóan megfelelünk.
Hajrá.

KSH adatok alapján készült a számítás.

Megjegyzés: De ha hiszünk a sorsszerűségben, ez az 1030 igazából csak 1, egyenlet ide vagy oda. :) (A "Lektor" :)))))

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése