2013. december 6., péntek

KREATÍV SAROK: Teljesítmény=Tehetség + gyakorlás?


 Teljesítmény=Tehetség + gyakorlás?


 

40 éve az American Scientist című folyóiratban jelent meg egy cikkecske, ami a sakkozásról szólt elsősorban és ott mondatott ki az, hogy nincs azonnali siker, nem létezik gyors út a mesterré váláshoz. Legalább 10.000 (de ez lehet akár 50.000 is) óra gyakorlás az - ami eltarthat akár 10 évig is - ami szükséges a mesteri szint eléréséhez a sakkban. Az elkövetkező években a pszichológusok rengeteg időt és pénzt öltek abba, hogy ezt más területeken is megpróbálják bizonyítani. A megfigyelések, kísérletek is abba az irányba mutattak, hogy  a gyakorlás az, ami a tehetség mellett meghatározó a mesterré váláshoz a zenében, a sakkban, sportokban.



 

 John Hayes 76 népszerű zeneszerzőt vizsgált meg és gyakorlatilag a 10 éves (10.000 órás) szabályt látta érvényesülni, tíz kemény gyakorlással teli év volt szükséges ahhoz, hogy valami eredetit alkossanak. Három kivételt talált, Sosztakovicsnak és Paganininek elegendő volt a kilenc év, míg Eric Satie nyolc év után már elérte azt a szintet, hogy valami maradandót, rá jellemzőt hagyott maga után. A 10.000 órás szabály szerint a teljesítmény= tehetség + gyakorlás. Ebben azt gondolom, mindenki egyetért, nem létezik olyan zenész, aki odaül a zongorához és egyből lejátszik egy saját szimfóniát, gyakorlás nélkül nincs teljesítmény, de vajon tehetség nélkül létezik e kimagasló eredmény? Pontosan ezt állítják a 10.000 óra szabály megalkotói, a tehetség egy elért teljesítményben nem igazán mérvadó, a belefektetett munka az, ami meghatározó. Ez a kijelentés felvillanyozó, mert így bárkiből lehet bármi, ha megfelelő kiképzést kap és van annyi akaratereje, hogy kitartson a hosszú úton. Fontos megjegyezni, hogy a gyakorlás, az edzés sem lehet akármilyen, jól átgondoltnak, azonnali visszajelzéseknek és a hibák szüntelen kijavításának döntő szerepe van, hogy a tíz év ne húsz vagy még több legyen.

Megjelent néhány olyan eredmény, ami picit próbálja visszabillenteni a fent megborult egyensúlyt és némi teret engedne a tehetségnek. Hogyan lehetne a tehetséget ezekben az esetekben definiálni? Tehetség olyan született kognitív előny memóriafunkciókban, információfeldolgozásban, ami segíti a birtoklóját, hogy adott tevékenységet rövidebb idő alatt sajátítson el. Guillermo Campitelli és munkatársai szintén sakkozókat vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy a mesteri szintig 11.000 óra gyakorlás kell, de volt olyan egyén a vizsgált 104 sportember között, akinek csupán 3000 óra elegendő volt. A Polgár lányoknak közel 50.000 óra munka kellett a nagymesteri szinthez. Óriási különbség. Ennél fontosabb megállapításuk, hogy minél korábban kezdi el valaki az életében a gyakorlást, annál magasabb szintre juthat, nyilván a gyakorlással töltött órák száma is nő, de a gyermekkori agyi plaszticitás is fontos szerephez jut ebben az esetben. Donald Thomas magasugró 2006-ban kezdte pályafutását és 2007-ben már aranyérmes volt az oszakai világkupán. Igaz, hogy előtte évekig kosarazott, de ez akkor is lenyűgöző teljesítmény. Nem mindig ilyen egyszerű és sikeres a sportágak közötti átmenet, láthattuk ezt Michael Jordan esetében, aki kosárban utolérhetetlen, míg baseballban felejthetőt alkotott.

 Ezek a példák nem mondanak ellen a 10.000 óra szabálynak, hanem finomítják azt, ott abban a sportban, művészetben, munkában, ahol erős kognitív háttér szükséges a magas, profi teljesítmény eléréséhez ott továbbra is áll a szabály, de teret kapnak a tehetségek, akik valamilyen agyi előnnyel rendelkeznek, így néha felrúgják a szabályt és lerövidítik a sikerhez vezető utat. Ott ahol nem szükséges erős szellemi háttér, valószínűleg sokkal rövidebb idő is elegendő a top szint eléréshez, a dartsot, a birkózást, a sprintfutást sorolják ide a tudósemberek.

 A sziklamászásról elterjedt, hogy csak  erős testi szellemi háttérrel működik jól, lehet elérni nagy  eredményeket, de az utóbbi években megjelenő ifjú tehetségek pár év alatt elérik a profik szintjét. Miért? Nagyon jó edzésmódszerre, átgondolt edzésmunkára tudok gondolni, vagy lehetséges, hogy túlbecsültük és inkább a dartshoz hasonló, kognitív képességeket nem igazán igénybevevő sportról van szó, tehát elegendő pár év fizikai edzés és kész profi sportolók, mászók leszünk?

 

Herbert A. Simon, William G. Chase: Skill in chess, American Scientist 1973, vol 61, 394-403.
Campitteli, G&Gobet.F: The role of practice in chess: a longitudinal study ,
Campitteli, G&Gobet.F: Deliberate practice: Necessary not sufficient, Current Directions in Psychological Science 2011, oct, 280-285.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése