2013. december 12., csütörtök

Zsigeri válások


Zsigeri válások, avagy a tudatalatti előrelátja a házasságod sikerességét


 

Az élete során egész biztosan mindenki volt már olyan szituációban, hogy meg akart vásárolni valami érdekes dolgot, ami csábítónak tűnt, de valami nem stimmelt vele kapcsolatban, gyomorszorító érzésünk támadt. Erre a nemtudatos, szavakkal le nem írható, zsigeri érzésre talán akkor helyesen reagálva elálltunk a vásárlástól. Hasonló gyomorérzésről emberekkel kapcsolatban is beszámolhatunk, megbízhatónak tűnik Béla, de valami azt súgja, hogy csak óvatosan adjunk neki kölcsön 100 ezer forintot, mert nem biztos, hogy viszontlátjuk bármelyiküket is. Ezek a zsigeri, tudatalatti érzetek később nyernek megerősítést, és talán jobb lett volna a figyelmeztetésükre figyelnünk. A tudatunkkal nem vagyunk képesek megfogni, leírni, szavakba önteni azt, hogy pontosan mire is figyeljünk, de ott vannak, jeleznek nekünk. Összeszorul a gyomrom, picit remegek. Leginkább új dolgokkal, ismeretlen személyekkel történő ismerkedés során, vagy döntési helyzetekben érezzük, hogy valami más is működik bennünk a tudatos megfigyeléseken, észlelésen túl.

 Evolúciósan tekintve nincs benne semmi meglepő, hogy ilyen rendszer része az emberi pszichének, hiszen az emberőseink százezer évekig kis, 80-150 fős, egymástól elszigetelt csoportokban, törzsekben élt, ahol mindenki mindenkit ismert, mindenkiről tudta, hogy mennyire megbízható. Ebben a közösségi rendszerben nem volt igazából szükség a fenti struktúrára. A népesség növekedésével és elterjedésével ezek a csoportok kapcsolatba kerültek egymással, idegen emberek idegen emberekkel léptek kontaktusba, aminek a végkifejletét nem lehetett előre tudni. Itt már jelentős haszonnal járhat egy ilyen figyelmeztető szerkezet. A mai nap is léteznek olyan törzsek, ahol szívesen vendégül látnak, örülnek neked, de egy óvatlan pillanatban vacsora közben egyszerűen megölnek. A hasonló helyzetek felismerésére a tudatalatti rendszerünk folyamatosan információt gyűjt, elemez és mivel a tudatot nehezen éri el, egy más utat választott, hogy megossza velünk, jelezze, hogy a szituációban, az emberekkel valami nem okés. Testi kényelmetlenség, gyomorszorulás kerít hatalmába minket. Köszönjük.

Gyakran agyunknak komoly problémát okoz, hogy mit kezdjen ezzel az érzettel, nem érti, mivel ő nem látja tudatosan olyan kritikusnak, veszélyesnek a helyzetet. Konfliktust, belső ellentmondást észlel agyunk ilyenkor, és hogy csökkentse a kialakult feszültséget, átveszi az uralmat teljesen és legátolja a másik rendszert, a zsigeri figyelmeztetéseket. Modern korunkban ennek az önkényuralomnak sajnos egy későbbi időpontban mi isszuk meg a keserű levét, erre a jelenségre találtak floridai kutatók egy nagyon jó példát, a válások növekedésének formájában.

Átlagosan a házasságok fele válással végződik, az első házasság általában 8 évig tart (ez egy önállósodó gyermek életkora). A boldog, házasulandó párok tudatosan természetesen életük végéig tartónak vélik a kapcsolatukat. Ennek ellenére pár év múlva a kötelékek fele felbomlik. A házasságuk tartósságának pontosabb előrejelzője a fent tárgyalt zsigeri, tudatalatti érzés. Friss házasokat követtek az első boldog napjaiktól négy éven keresztül, félévente tesztelve a kialakult, kifejlődött kapcsolatukat és természetesen az elégedettségüket. A kísérlet első fázisában a párjuk fényképét villantották fel nekik egy számítógép képernyőjén, majd ezután egy pozitív vagy negatív jelző követte azt, majd egy gombnyomással reakcióidőt vizsgáltak náluk a kísérletvezetők. Ha pozitív jelző jelent meg a képernyőn, szeretetreméltó, gondos, rendes és hasonlóan vélekedtek a párjukról a résztvevők, akkor gyorsabban reagáltak, viszont egy kicsit lelassultak, ha a kettő között ellentét volt, azaz negatív érzéseket tápláltak kedvesük iránt és pozitív jelzőket olvastak a képernyőn róla. Több időt vesz igénybe, ha egy negatív előfeszítésről egy pozitív dologra kell váltani, mintha egy pozitív-pozitív csatolásról lenne szó. Ezután természetesen egy tesztet is kitöltettek a párokkal, ahol tudatosan, átgondoltan jelezték, leírták az elégedettségüket a fennálló kapcsolatukkal. Nem meglepő módon a zsigeri érzések, reakcióidőkből sokkal pontosabb képet kaphattunk a kapcsolatukról, pontosabb előrejelzést a házasság fennmaradásáról, mint a tudatosan átgondolt válaszokból a kérdőívek alapján. A félévente elvégzett vizsgálatok megerősíteni látszanak azt, hogy a tudatalatti, zsigerből feltörő érzetek precízebben jelzik egy kapcsolat erejét és létezését, mint az hogy mit gondolunk róla.

Hallgassunk tehát a megérzéseinkre az életünket meghatározó, hosszútávra vonatkozó döntéseinkről van szó, ne engedjük, hogy elménk tudatos része elnyomja a figyelmeztető jeleket, évek múlva ennek eredményeként elváljunk kedvesünktől, vagy eladjuk hirtelen septiben megvásárolt autónkat.

 


James K. McNulty et al:Though They May Be Unaware Newlyweds Implicity Know Whethet Their Marriage Will Be Satisfying  Science, 2013 nov 29. 1119-1120.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése