2018. február 10., szombat

Ne fürdjé le: fürdés, udvarlás, miegymás


Közép-Amerika trópusi, szubtrópusi erdeiben él egy kis 3,5-10 cm nagyságú denevérfaj, apró rovarokat esetenként gyümölcsöt fogyasztanak sok rokonukhoz hasonlóan. A szárnyuk végén, közel a vállukhoz van egy bevágásszerű kis zsákocskájuk, ami nem egy seb, amit minden egyes egyed magán visel, mint egy régi harcok emlékeként, és erről a kis zsebükről kapták a nevüket is. A faj hímjei kihasználják e tartó edény, alkalmatosság minden előnyét, és jó férfiakhoz hasonlóan gyűjtögetnek, eltesznek ezt-azt ezekbe a kis zsákokba. Természetesen nem bélyegeket, színes csillogó fémpénzeket, és nem is gyümölcsöket vagy virágokat, ennél prózaiba, hétköznapibb dolgokat halmoznak ide. Emberi szemmel nézve egy kissé perverz módon testi működésük maradványait: egy kis pisit, egy kis kakit és alkalmanként egy kis spermát is összeraknak ebbe a kis zacskóba. Lényeg a megfelelő arány. Mindennap friss alapanyagokat ráznak össze ebben a speciális mixerben, és délutánonként kitisztítják azt, hogy másnap ismét összekeverjék a számukra ideális keverék anyagot[i]. Mit kezdenek ezzel a koktéllal, mi a szerepe az életükben? Mindennek mi köze van a puszta érdekességen kívül hozzánk emberekhez?
Az állati test fedésére szolgáló bőr nagyon ősi jelenség, mindenki igyekszik megvédeni magát a külső világ fenyegetéseitől. A rovarok bőre első pillantásra nagyon ráncos, tele van redőkkel, kis és nagy hegyekkel-völgyekkel, hozzájuk képest nekünk simább, már-már sivatagi laposságú bőrünk van. A felszíni különbségek alapvető eltéréseket takarnak a külső rétegeink funkcióját tekintve, a rovarok igyekeznek minden patogént távol tartani maguktól, ezzel a redőzöttséggel nehezítik meg azok tapadását a bőrükön. Mi másképp működünk, lehetetlen feladatnak tűnik távol tartani nagy testfelszínünk minden kicsi részétől a betolakodókat, ehelyett mi hasznos, baráti baktériumok közösségével telepítettük be a bőrünket, és ők rengeteg feladatuk mellett távol tartják a patogén kórokozókat is. Mint jó gazdákhoz hasonlóan mi is a kis baktérium telepeinket ellátjuk étellel, megfelelő lakást, otthont biztosítottunk nekik, cserébe ők többek között illatanyagokat, antimikrobás, gombaölő kémiai vegyszereket gyártanak számunkra, valamit valamiért alapon. Egy egész ökoszisztémát tartunk fenn a bőrünkön, és előre jelezhetően ennek nagy hatása volt, van és lesz az emberi faj biológiájára[ii]. Legfontosabb feladatuk az ellenséges kórokozók távoltartása, és ennek megfelelnek is, a legtöbb patogén baci nem találkozik az immunrendszerünkkel, mert nem jutnak be az emberi testbe, elakadnak a bőrünkön.

A bőr flórájának szerepe az ember életében

A hagyományos unalmas leírás helyett szeretnék egy érdekesebb és talán hasznosabb megközelítést alkalmazni a rajtunk élő baktériumok és az ember kölcsönös kapcsolatáról és szerepéről egymás életében. Az emberi testre egyszerűen, matematikailag tekintve az egy két hengerből áll, egy belső (a szánktól a végbelünkig) és egy külső a fejünktől a talpunkig tartó bőrhengerből, amelyek folytonosan egymással össze vannak kötve. A kettő között helyezkednek el a belső sérülékenyebb szerveink, amelyek közös tulajdonsága, hogy baktérium mentesek. A két henger felelős a belső szerveink védelméért, ezért viszonylag hasonlóak egymáshoz, mindkettő immunológiailag és endokrinológiailag felszerelt, masszívan kolonizált hasznos baktériumokkal, amelynek ellátásáért az emberi szervezet felelős. A kettejük szoros összekötetését további bizonyítékok is alátámasztják: a gyomor és egyéb belső panaszoknak gyakran a bőrünkön is tapasztalható, látható nyomai vannak, kiütések, gyulladások formájában. A gyomor-agy komplex ismert hálózatába bekapcsolódik az egyre erősödő harmadik szereplő a bőr[iii]. Mostanra egy háromszereplős és egymástól kölcsönösen függő rendszerről beszélhetünk, amelynek meghatározó elemei az egysejtű mikrobáink. Egy velünk és rajtunk élő ökoszisztémáról van szó, amit nem lehet különválasztani tőlünk, csak így egyben van értelme erről gondolkodni. Ha ezt figyelembe vesszük, egészen érdekes jelenségek kerülnek új megvilágításba, és nyernek egyszerű magyarázatot.

A paleo ember mezítlábas élete

Millió évekig csupasz lábbal mozgott, futott emberősünk, és éppen ezért nagyon gyakran érték a lábát különféle sérülések, vágások, ficamok, esetlegesen törések. Az élősködő gombák előszeretettel kedvelik a nyílt sebeket és könnyen megtámadják az emlősök sérült lábait. Az immunrendszerünk gyakorlatilag nem képes ezt kezelni, hiszen a lábunk vérellátása erősen korlátózott. Ebben a helyzetben lépnek a színre a lábunkon élő Bacillus subtilis nevezetű barátaink. Ők gombaellenes kémiai anyagokat termelnek és ezekkel sikeresen távol tartják a gondot okozó élőlények hadseregét a testünktől. Cserébe mit kapnak tőlünk? Azt mindenki tudja, hogy az emberek lába erősen képes izzadni, de mi lehet ennek a szerepe, hiszen a lábunkon keresztül nem igazán vagyunk képesek lehűteni a testünket? A lábunk izzadsága egy fontos aminosavat tartalmaz a leucint nagy mennyiségben, amit a Bacillus subtilis köszöni, szépen elfogadja, és felhasználja a biokémiai folyamataiban[iv]. Egy kellemetlen mellékhatása van ennek a kapcsolatnak, a leucinból egy isoflavic sav nevezetű anyagot gyárt a baktérium és ettől bizony erős lábszag terjeng a környéken. Valamit valamiért, megvédem ezt a sérülékeny várrészt, de cserébe elvárok egy kis ellenszolgáltatást, egy kis ennivalót és sajnálom, de ebből egy kis bűzös molekulát gyártok[v]. Az anyatej tartalmaz olyan oligoszacharidokat, amelyeket a csecsemő beleiben élő baktériumok számára készített direkt eledel, ez, mármint a láb izzadságába kiválasztott leucin aminosav lehet a következő olyan vegyület, amit az emberi szervezet kizárólag gyárt a rajta, együtt élő baktériumai számára. Ezt a tudásunkat talán felhasználhatjuk azon betegek számára, akik különösen érzékenyek a lábfertőzésekre (cukorbetegek), és pre és probiotikumos készítmények kifejlesztésével, a jövőben talán ezek elkerülhetővé válhatnak. A bőr mikroba összetétele, diverzitása meghatározhatja a sebek gyógyulási folyamatait, annak sebességét. A csecsemők és gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati betegsége az atópiás eredetű bőrgyulladás (atopiás dermatitis). A betegség általában gyermekkorban kezdődik, gyakori vakarózás és bőrgyulladás a fő tünetei. A betegek bőr baktériumai kevésbé diverzek, mint az egészséges emberekké, és a Staphylococcus fajok dominálnak közöttük. Vajon egy speciális összetételű mikrobaközösséget felhasználva visszafordíthatóak ezek a típusú betegségek is?

Feromonok, párválasztás

A főemlősök általában gazdagabbak mirigyekben, mint más emlős fajok, és ha ezek szerepe az, hogy a testünkön élő mikrobákat befolyásolják, táplálják őket, akkor ismét jelentős kijelentéseket tehetünk a szerepükről az emberi életünkben, a párválasztásunkban. A bőrünk felszíne alatt az izzadságmirigyek azok, amelyek a hónaljunk környékén és a mellek, a has, a kiválasztó szervek közelében sűrűsödnek. Olyan kémiai molekulák tömegét választják ki, amit a közelben élő Corynebacterium fajok szívesen fogyasztanak, és természetesen cserébe talán mi is kapunk valamilyen egyéb szolgáltatást[vi]. Illatanyagokat, úgynevezett feromonokat gyártanak belőlük, ezek, azok az anyagok, amelyek a fajon belül a nemek között szállíthatnak információkat az egyes egyedek fizikai, pszichikai állapotáról. A szakirodalomban régóta téma, hogy az emberek igyekeznek olyan párt találni maguknak, aki hasonlít is, de ugyanakkor el is tér tőlük egyes tulajdonságokban. Az eltérő sajátságok közül a legfontosabb, hogy az immunrendszerük ne legyen hasonlatos, térjen el egymástól, így lehet optimális az utódaink védelme az állandóan megújuló patogén baktériumok ellen. Hogyan tudom megállapítani egy ellenkező nemű emberegyedről, hogy kompatibilis-e az én immunrendszeremmel? Látható jelei ennek nincsenek, ellenben az illatuk elárulja azt, ha kellemesnek, vonzónak találjuk, akkor rendben van, ha viszont visszataszító, akkor hagyjuk az egészet, a leendő gyermekeinkért is[vii]. Röviden és érthetően ennyi lenne. Ezeket az illatanyagokat azonban a bőrmikrobáink állítják elő az általunk adott szagtalan alapanyagokból. Ha eljutottunk idáig a gondolatmenetben, akkor láthatjuk, hogy valójában a bőrünk baktériumai választanak párt számunkra, nem pedig mi. Ezek a feromonok az általános genetikai hátterünket, az egészségi állapotunkat jelzik (gondoljunk a betegségeinket kiszagoló kutyákra), és mindezért megbízhatónak kell lenniük, különben tévútra tévedhetünk. A denevérek rejtvénykérdés megoldása most már könnyűnek tűnhet, a zsákocskában bacikat etetnek, akik feromonokat gyártanak a számukra.

Gyakori fürdés, tisztálkodás, parfümözés

Gita Kasthala antropológus Pápuában és Kelet-Afrikában eldugott kis falvakban dolgozva említett egy számunkra érdekes megfigyelést. Szerinte háromféle ember van a személyes higiéniát tekintve, az elsők, akik nemigen érintkeznek nyugati emberekkel, ők csak akkor fürdenek, ha halászni mennek, szappant és egyéb hasonló tisztálkodási eszközt nem ismernek. A második csoportba tartozók már találkoztak a nyugati kultúra vívmányaival, már nem természetes alapanyagokból készült ruhákat viselnek, gyakran tisztálkodnak, szappannal mossák a testüket és a ruháikat is. Na, ők büdösek, az első csoport tagjai viszont még az igényes nyugati orral sem azok. A harmadik csoport tagjai mi vagyunk, akik nap, mint nap fürdünk, kenjük magunkat és illatozunk[viii]. Néhány nap fürdés nélkül, és mi is másképp szaglunk már. Miért tisztábbak és szagtalanabbak azon népek tagjai, akik nem használják a modern világunk tisztálkodó szereit? Történetileg egy modern találmánnyal állunk szembe, 1850 évekig az egész testünk fürdetése idegenkedést váltott ki, sőt elsősorban a felsőbb osztály privilégiuma volt ez. Az alsóbb rétegek szaglottak és mosatlanok voltak. Mi a probléma a napi fürdéssel, tisztálkodással és illatosítással?
A naponta elvégzett a testünknél forróbb fürdő, plusz a használt szappanok, tusfürdők megváltoztatják a bőrünk természetesen kialakuló mikrobaközösségét. A feromonokat gyártó baktériumok különösen érzékenyek, könnyen elpusztulhatnak, nehezen növekednek, terjednek ilyen körülmények között. A mindennapos fizikai, kémiai háború eredményeképp egészen eltűnhetnek, és ezzel más fajoknak engednek teret. A hasznosnak tűnő Corynebaktériumok elburjánzanak, és ennek eredménye lehet a rossz testszag. Ironikus az egész folyamat, kemikáliák tömkelegével mossuk a testünket, megöljük a hasznos illatokat gyártó mikrobákat, és ezért kénytelenek vagyunk illatosítani magunkat és újra fürdeni. Az eltérített illatok már nem hordoznak használható információkat a fizikai kondíciónkról, ezért van talán annyi összezavarodott párkapcsolat. Örömhír, hogy már kaphatóak pre-és probiotikumos bőrkészítmények a természetesen jelenlévő leggyakoribb fajokkal. Addig is jó tanácsként annyi, hogy kevesebb fürdés, az is testmeleg vízben, szappan és tusfürdők nélkül.



[i] Voight C.C et al: Journal of Mammalogy 2005, 745-749.
Bats, bacteria and bat smell: Sex specific diversity of microbes in a sexually selected scent organ
[ii] Grice EA et al: Topographical and temporal diversity of the human skin micribiome Science 2009, 1190-1192.
[iii] Catherine O Neill et al: The gut skin axis in health and disease: A paradigm with therapeutic implications Bioessays 2016.
[iv] Ara K et al: Foot odor due to microbal metabolism and its control Can J Microbiol 2006. 354-364.
[v] Landy MWGH et al: Bacillomycin an antibiotic from Bacillus subtilis active against pathogenic fungi Proc Soc Exp Biol Med 1948. 539-541.
[vi] Council SE et al: Diversity and evolution of the primate skin microbiome Proc Biol Sci 2016. 283.
[vii] James AG et al: Microbiological and biochemical origins of human axillary odour FEMS Microbiol Ecol 2013. 527-540.
[viii] Alanna Collen : 10% Human How your bodys microbes hold the key to health and happiness William Collins 2015.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése