2023. február 19., vasárnap

2. Kérdőjelezd meg a fennálló szabályokat


Rúgd fel a szabályokat

A legtöbb iparág szigorú keretek és szabályok között működik, ezeket a kerítéseket mi a működtetők állítottuk fel. A szabályok arra valók, hogy felrúgjuk őket, örökös megállapításnak tűnik. Az Uber egyértelműen megkérdőjelezte a taxi ipar százéves hagyományát, a rendszabályait, ami szerint kellene, hogy szárnyaljon az utasszállítás. A legnagyobb innovációs forrás szerintem a meglevő, stabil iparágak működésének bármilyen és egyszerre akár minden oldalú megkérdőjelezése.


 Space X:  drága az űrutazás, csináljuk meg úgy, hogy elérhető legyen mindenki számára. A merev rögzült szabályokat fordítsuk át, képzeljük el az ellenkezőjét és vegyük komolyan fontolóra az ebben rejlő lehetőségeket.

 Airbnb: saját lakásban is fogadhatók vendégeket, akik bátran ellaknak mellettem és ezért még fizetnek is. Micsoda őrült ötletnek tűnt, és lásd azóta mekkora üzlet nőtt ki belőle.  

 

 


Tanuld meg a szabályokat és a kivételeket, hogy azután le tudjad bontani azokat, mint egy művész.

Keresd az iparágak szabályait, ki nem mondott működési rendszereit és a MI VAN HA  kérdéssel bontsd le azokat, képzelj el egy más világot, ahol nem úgy működnek ezek, mint a jelenlegiben.

Talán ezt a legkönnyebb alkalmazni az életünkben felmerülő problémák, választási helyzetek kezelésére. Ha ezt eddig így csináltam, akkor most próbálkozzunk mással, ha ez eddig jól működött lehetséges, hogy tudna ez jobban is? Ha ezen az úton mentem eddig haza, mi lenne ha most egy másikat választanák? A kis kérdőjelek után szép lassan eljuthatunk a nagyobb, életbevágóbb kérdésekig. Ezzel sajnos nem életközépi válságot, hanem folyamatos válságokat élhetünk meg, de és ez nagy DE, az igazi változások itt rejlenek.


3. Redukáld a komplexitást drasztikusan

4. Kombináld az eltérő dolgokat, lehetőségeket

5. Egy lényeges összetevőt iktass ki

6. Az árakat csökkentsd 90%-kal

7. Csináld azt, amit a többiek kerülnek

8. A lehetetlent célozd

9. Tiszta és határozott üzleti modellel dolgozz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése