2023. február 15., szerda

1.Hogyan alakíthatod át azt az iparágat ahol dolgozol, és hogyan használd ezeket az eszközöket az életed más területein

  

Életformáló kérdések izgatnak mostanában, főleg az innováció területéről, és  hogy ezek milyen nyomot hagynak az életünkben,  hogyan lehet összekapcsolni egymással nem összefüggő dolgokat és lehet-e ezekből valamilyen formában profitálni a magánéletünkben.

 9 érdekes kis módszert gyűjtöttem össze az átalakítással, az igazi áttörésekkel, valódi innovációkkal kapcsolatosan. A kérdésem: lehet-e ezeket alkalmazni a mindennapi életünkben, lehetséges-e ezek átgondolásával az életünknek új irányt adni, vagy kisebb változásokat elérni benne.

1.Rövidíts, vágj le a hosszú utakból,

 szabdald szét a Gordiuszi-csomót

 


A Dell kezdte el (nyilván nem ő volt az első): nem viszonteladóknak, kereskedőknek adta el a számítógépeit, hanem közvetlenül a felhasználóknak. A köztes, költséges viszonteladók kiestek a hálózatból, így a cég azonnal válaszolhatott minden felmerülő kétségre, problémára a termékével kapcsolatosan. Ma már az ingatlan, vagy autóbiztosításokat, az utazásokat, a szállásokat is lehetséges köztes partnerek szolgáltatásai nélkül igénybe venni, és magával az eladóval, az adott szolgáltatás tényleges tulajdonosával kötni meg az üzletet.


Mindenki kitapossa a saját kis útjait, a saját módszereivel old meg problémákat, gyakran köztes kapcsolatok igénybe vételével. Lehetséges, hogy kevesebb félreértés lehetne, ha közvetlenül a probléma forrásából táplálkoznánk és nem köztes információ morzsák által feltételeznénk ezt meg azt. A munkában nagyon könnyű megtalálni a rövidebb utakat, ha valamit magad is meg tudsz csinálni, akkor ne add ki másnak a feladatot, sokszor te tudhatod, hogy pontosan mit is akarsz elérni, hogyan szeretnél eljutni oda. Ez persze nem mindig a legrövidebb út, de sok gyakorlással már pontosan tudni fogod, hogy mi az amit neked érdemes elvégezni és mi az amit nyugodtan tovább adhatsz.

Tíz éve még két véletlenszerűen kiválasztott tetszőleges  ember közötti út 5-6 köztes kapcsolaton keresztül vezetett, ma már ez a távolság tovább csökkent 2-3 lépésre. Az emberek is rövidebb úton juthatnak el olyan forrásokig, amelyek a múltban csak közvetítőkön keresztül volt lehetséges. Ha akarjuk a zöldséget közvetlen módon az azt megtermelő gazdától vehetjük meg, a tőzsdén is vásárolhatunk ha van hozzá merszünk és pénzmagunk.

A hosszú, gyakran körülményes utak lerövidíthetőek, és mivel az ember alapvetően lusta, ezek a levágások meg is történek. Vajon léteznek mentális Gordiuszi csomók? A mai döntéseink gyorsabbak, határozottabbak és megbízhatóbbak, mint a múltbeliek?  Egy adott problémát ma másképpen, más mentális modellekkel oldunk meg mint a szüleink? Előnyös ez a számunkra?

Több kérdés, mint válasz.

2. rdőjelezd meg a fennálló szabályokat

3. Redukáld a komplexitást drasztikusan

4. Kombináld az eltérő dolgokat, lehetőségeket

5. Egy lényeges összetevőt iktass ki

6. Az árakat csökkentsd 90%-kal

7. Csináld azt, amit a többiek kerülnek

8. A lehetetlent célozd

9. Tiszta és határozott üzleti modellel dolgozz

A fenti felsoroláson szeretnék végig kalauzolni mindenkit, az első bemelegítés után jöjjön a következő…..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése