2023. február 21., kedd

3.Csökkenteni a komplexitást akár drasztikusan

 


Először az apple telefonok jutottak eszembe és blackberry telefonok, az utóbbin rengeteg gomb kapott helyet, emaileket írtak elsősorban velük, de ahogy látjuk az iPhone-ok esetében is, meg lehet ezt oldani gombok nélkül is. Hasonló a Senseo kávémasinák története is, először rengeteg nyomógombbal lehetett elveszni a reggeli kávéfőzés rögös útvesztőjében, de szerencsére ez redukálódott egyre ,és úgy tűnik ez elegendőnek bizonyult. A különféle orvosi tesztek is egyszerűek lettek, elérhetőek az átlag ember számára is, ma már könnyedén installálunk programokat, foglalunk szállást, egyszerűbbek és felhasználó barátiak lettek a rendszereink.

A szabadalmakból kinyerhető sokéves adatok alapján is hasonló trend mutatkozik, először minden nagyon egyszerű. Utána következik egy kaotikusabb komplexebb megoldások felé vezető út. Aztán a bonyolult dolgokat, rendszereket képesek leszünk egyszerűbben is kivitelezni, megoldani, és az evolúcióban elérkezünk ehhez a komplexitás utáni egyszerű világba. Ez lenne a vágyott cél minden esetben?

Még egy nyilvánvaló és rendkívüli szembeszökő példa jutott eszembe, a DVD lejátszó berendezések. Hihetetlen mennyiségű feladatot voltak képesek ellátni, a távirányítóik pedig gombok garmadával lett felszerelve, nem éppen felhasználó barát módon. A mai modern formájú és működésű DVD lejátszók már csak 2-3 gombbal ellátottak és a lejátszáson kívül nem sok mindenre képesek, de sebaj.  

Életünk? Emlékszünk még nagyszüleink egyszerűnek tűnő életére, egy helyen, egy munkával eltöltött életekre. Ma szerintem a következő fázisban, a komplexitásban örvénylünk, sok helyen, különböző időszakokban, össze vissza dolgozunk, élünk, utazunk, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Két egyszerű időszak között létezik egy kaotikus komplex világ, amit nagyon gyorsan felvált a második egyszerű. Mit jelenthet ez számunkra? Remélem beköszönt a kőkorszaki agyunknak megfelelő sebességű és komplexitású világ, ahol ismét az emberi kapcsolatok, az egyszerű életmód jelenti az értéket. Vannak ennek már jelei.

4. Kombináld az eltérő dolgokat, lehetőségeket

5. Egy lényeges összetevőt iktass ki

6. Az árakat csökkentsd 90%-kal

7. Csináld azt, amit a többiek kerülnek

8. A lehetetlent célozd

9. Tiszta és határozott üzleti modellel dolgozz



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése