2016. december 10., szombat

Illatok, nők és ételek


Az emberi test illata, kipárolgása többféle információt is hordoz, tartalmaz az illető egyénről. Az ősemberek a közvetlen rokonaikkal éltek egy csoportban és ugye azt mindenki tudja, hogy a genetikailag közeli emberek gyermekei általában valamilyen komoly fizikai, gyakrabban pszichikai betegségektől szenvednek, ezért ha valamilyen módszerrel képesek vagyunk észlelni, hogy ki milyen szinten rokonunk, akkor az előnyös lehet számunkra. Az illatok, testi szagok egyik kiemelkedő funkciója ez lehet, ha a leendő választottunk illata nem tetszik, akkor emögött az állhat, hogy közelebbi rokonunk, mint elsőre gondolnánk. Erről még vitatkoznak magasabb tudományos szinteken, hogy ez mennyire fedi a valóságot a modern korunk komplex nagyvárosi viszonyai közt. Most inkább a testi szagok egy másik lehetséges feladatával fogunk egy kicsit foglalkozni. Bizonyára mindenki hallott már azokról a kutyákról, akik képesek egy egy betegséget kiszagolni embereken, és jelezni, hogy bizony bizony itt valami nem stimmel. A cukorbetegség első észlelhető jele a vizelet acetonos illata és édes íze volt, ezt már az ókorban is tudták az okosok. A mai időszakunkban mindenki szeretne egészséges párt találni magának és szép utódokat nemzeni vele. A párválasztás egyik sarokköve a másik illata, ha tetszik akkor úgy mondják, működik a kémia, ha nem akkor is. A testünk illata alapján a másik nem tagjai képesek az egészségünkről információkat szerezni, ha valaki sok gyümölcsöt, zöldséget eszik, azt az ellenkező nem tagjai vonzóbbnak tartják, csupán a levetett pólójának a szaga alapján, ahogy egy mostani tanulmányban olvastam. A szerzők előzetesen feltételezték, hogy a húsfogyasztás nem tesz jót az emberi testnek, ezért csupán a növényi eredetű táplálékra figyeltek elsődlegesen. Az elvárásaiknak megfelelően aki az önbevallása szerint több zöldséget evett a vizsgált két hetes időszakban, annak a testi kipárolgását illatosabbnak tartották, mint akik kevesebbet. Két érdekes csavar, nem várt fejlemény is felmerült. A vizsgálati csoport férfi tagjainál volt egy kis elenyésző hányad, akik bizony több húst ettek, de a kutatók feltételezésével ellenkezőleg őket tartották a szaguk alapján a legkívánatosabbnak. A másik eltérés a sok finomított szénhidrátot fogyasztó csoport tagjait viszont a legbüdösebbnek.


Az ősi időszakban a húsfogyasztás volt az egyik olyan faktor, ami segítette az őseinket kiemelkedni az állatvilágból, a mai paleo étkezés is a húsok, zsírok fogyasztásának támogatója, és a szénhidrátok visszaszorítását hirdeti.




A testünk a mindennapi biokémiai munkája során az izzadságunkba kiválaszt bizonyos zsírokat, aminosavakat, szénhidrátokat, amelyek összessége igazából szagtalan. A bőrünkön élő baktériumok ezeket mint táplálék feldolgozzák, és az ő működésük eredménye az az illat amit éreznek rajtunk az embertársaink. Az emberi párválasztás valójában olyan illatok irányítják, amit nem is mi állítunk elő, hanem a rajtunk élő baktériumok. Igaz, csak abból tudnak dolgozni, amit tőlünk kapnak alapanyagot.



Összefoglalva: úgy tűnik, hogy a testszagunk elárulja, hogy mennyire vagyunk vonzóak a másik nem számára, ezt viszont az ételeinkkel képesek vagyunk befolyásolni, ha a nyugati étrend cukros ételeit esszük, akkor a bőrünk mikrobái ezekből kevésbé illatos parfümöt gyártanak, míg ha húsos, zöldséges ételeket fogyasztunk, akkor fürdés nélkül is illatos kis szépségek lehettünk.

A. Zuniga et al: Diet quality and the attractiveness of male body odor Evolution and Human Behavior 2017. 136-143.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése