Az
emberi test illata, kipárolgása többféle információt is hordoz, tartalmaz az
illető egyénről. Az ősemberek a közvetlen rokonaikkal éltek egy csoportban és ugye
azt mindenki tudja, hogy a genetikailag közeli emberek gyermekei általában
valamilyen komoly fizikai, gyakrabban pszichikai betegségektől szenvednek,
ezért ha valamilyen módszerrel képesek vagyunk észlelni, hogy ki milyen szinten
rokonunk, akkor az előnyös lehet számunkra. Az illatok, testi szagok egyik
kiemelkedő funkciója ez lehet, ha a leendő választottunk illata nem tetszik,
akkor emögött az állhat, hogy közelebbi rokonunk, mint elsőre gondolnánk. Erről
még vitatkoznak magasabb tudományos szinteken, hogy ez mennyire fedi a
valóságot a modern korunk komplex nagyvárosi viszonyai közt. Most inkább a
testi szagok egy másik lehetséges feladatával fogunk egy kicsit foglalkozni.
Bizonyára mindenki hallott már azokról a kutyákról, akik képesek egy egy
betegséget kiszagolni embereken, és jelezni, hogy bizony bizony itt valami nem
stimmel. A cukorbetegség első észlelhető jele a vizelet acetonos illata és édes
íze volt, ezt már az ókorban is tudták az okosok. A mai időszakunkban mindenki
szeretne egészséges párt találni magának és szép utódokat nemzeni vele. A
párválasztás egyik sarokköve a másik illata, ha tetszik akkor úgy mondják,
működik a kémia, ha nem akkor is. A testünk illata alapján a másik nem tagjai
képesek az egészségünkről információkat szerezni, ha valaki sok gyümölcsöt, zöldséget
eszik, azt az ellenkező nem tagjai vonzóbbnak tartják, csupán a levetett
pólójának a szaga alapján, ahogy egy mostani tanulmányban olvastam. A szerzők
előzetesen feltételezték, hogy a húsfogyasztás nem tesz jót az emberi testnek,
ezért csupán a növényi eredetű táplálékra figyeltek elsődlegesen. Az
elvárásaiknak megfelelően aki az önbevallása szerint több zöldséget evett a
vizsgált két hetes időszakban, annak a testi kipárolgását illatosabbnak
tartották, mint akik kevesebbet. Két érdekes csavar, nem várt fejlemény is
felmerült. A vizsgálati csoport férfi tagjainál volt egy kis elenyésző hányad,
akik bizony több húst ettek, de a kutatók feltételezésével ellenkezőleg őket
tartották a szaguk alapján a legkívánatosabbnak. A másik eltérés a sok
finomított szénhidrátot fogyasztó csoport tagjait viszont a legbüdösebbnek.
Az
ősi időszakban a húsfogyasztás volt az egyik olyan faktor, ami segítette az
őseinket kiemelkedni az állatvilágból, a mai paleo étkezés is a húsok, zsírok
fogyasztásának támogatója, és a szénhidrátok visszaszorítását hirdeti.
A
testünk a mindennapi biokémiai munkája során az izzadságunkba kiválaszt
bizonyos zsírokat, aminosavakat, szénhidrátokat, amelyek összessége igazából
szagtalan. A bőrünkön élő baktériumok ezeket mint táplálék feldolgozzák, és az
ő működésük eredménye az az illat amit éreznek rajtunk az embertársaink. Az
emberi párválasztás valójában olyan illatok irányítják, amit nem is mi állítunk
elő, hanem a rajtunk élő baktériumok. Igaz, csak abból tudnak dolgozni, amit
tőlünk kapnak alapanyagot.
Összefoglalva:
úgy tűnik, hogy a testszagunk elárulja, hogy mennyire vagyunk vonzóak a másik
nem számára, ezt viszont az ételeinkkel képesek vagyunk befolyásolni, ha a
nyugati étrend cukros ételeit esszük, akkor a bőrünk mikrobái ezekből kevésbé
illatos parfümöt gyártanak, míg ha húsos, zöldséges ételeket fogyasztunk, akkor
fürdés nélkül is illatos kis szépségek lehettünk.
A. Zuniga et al: Diet quality and the attractiveness of male body odor Evolution and Human Behavior 2017. 136-143.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése