Minden
valószínűség szerint,legalábbis mindenki úgy gondolja, hogy egészségesen él,
eleget mozog, és szuper kajákat eszik, sok gyümölcsöt, zöldséget és olajos magvakat.
Köztudottan ezek az élelmi anyagok telve vannak antioxidánsokkal, amelyek
elsődleges feladata, hogy a testünk működése során termelt gonosz kis
szabadgyököket semlegesítsék. A szabadgyökök minden élő és élette len dolgot
megtámadnak, a DNS ünket tönkreteszik, rákot és végső soron a testünk öregedését
is okozhatják. A legtöbb vitaminféleségünk valamilyen hatékonyságú antioxidáns
hatással is bír. A zöldségek, gyümölcsök egészségmegőrző hatásukat is az
antioxidánsoknak köszönhetik, vagy mégsem? Egy régebbi posztomban arról
próbáltam meg elgondolkodni, és elgondolkodtatni, hogy az erdőben, zöld
környezetben történő sétálás során az erdő által kibocsájtott illékony
molekulák egy kissé stresszelik az emberi szervezetünket, aki válaszul erre az
immunrendszerét hadba állítja és ezzel mintegy készültségben tartja azt. Az
növényi ételeinknek nevezett zöldségek nem szeretnék, ha bárki is elfogyasztaná
őket, ezért antibakteriális, gombaellenes molekulák széles arzenálját termelik,
és lehetséges, hogy ezek enyhe stresszként hatva az emberi testünkre, ezáltal
növelik meg a várható élettartamunkat és nem az antioxidánsok hatása miatt?
A
sejtjeink nem véletlenül termelik a szabadgyököket, általában valamilyen külső stressz
hatásra, és ezek végsősoron hírvivőként szállítják az információkat a sejtek
szintjén. A degeneratív betegségek, a rák, a szívbetegségek, a feltételezések
szerint a reaktív oxigén gyökök által okozott DNS és egyéb enzimes károk
következtében kialakuló sérülések. A sejtjeink energia előállító
szervecskéiben, a mitokondriumokban a mindennapi metabolikus reakciók során
keletkeznek ilyen károsnak tűnő molekulák, és ezeknek a hatékonysága limitálja
egy élőlény életét. Sok energia, sok káros anyag, hamarabb romlanak el a
létfenntartó folyamatok az élő szervezetben, gyorsabb halál. Ezt nevezhetjük a
fenti elképzelés munkahipotézisének. A patkánykísérletek igazolni látszanak
ezt, az embereknél is, akinek a vérében magasabb C és E vitaminszintet mérnek
az várhatóan tovább él, hiszen mindkettő erős antioxidáns.
De adódik egy fontos kérdés ezen a ponton, ha
az eukarióta sejtek már több mint egy milliárd éve küszködnek a szabadgyökökkel,
akkor miért nem sikerült ezt evolúciósan valahogy megoldani? A látás
kialakulása egyértelmű előnyökkel jár, több mint negyven esetben alakult ki
valamilyen fényérzékelő szemféleség néhány millió év alatt, de a szabadgyökök
változatlanul itt vannak velünk, és továbbra is semlegesítő molekulákra van
szükségünk a kordában tartásukhoz.
Michel
Ristow a svájci technológiai egyetemen dolgozik, és egészen másképpen látja
ezeket a dolgokat. Ő férgekkel dolgozva pont az ellenkezőjét találta a
kiindulási feltételezéseinknek, ha antioxidánsokkal a szabad gyököket lefogja,
akkor a kis kísérleti állatainak az élethossza a várt növekedés helyett
csökkent!!! Az emberekre is kiterjesztette a kutatásait, 39 férfival több hetes
fizikai gyakorlatokat végeztetett, a fele vitaminokat kapott edzés előtt, hogy
a megnövekedett energiafelhasználás miatt keletkező szabadgyököket megkössék. A
csoport másik fele nem kapott semmilyen hatékony molekulát. Az antioxidáns
csoport tagjainál semmiféle előnnyel nem járt a nagy mennyiségű C és E vitamin
szedése, izmaik nem lettek erősebbek, inzulin érzékenységük nem növekedett, és
sajnos nem nőtt a természetes módon termelődő antioxidánsuk, a glutation
mennyisége sem. Oxidatív stressz válaszunk fontos résztvevője ez, sok mozgás
utána a szabadgyökök eltávolításában a termelődő glutation játssza a
főszerepet. Talán ez a kulcsa az egésznek, a szabadgyökök egyfajta sejtes
stresszt okoznak, a sejtek erre glutationt termelnek, ezek pedig segítenek
eltávolítani azokat, és az inzulin érzékenység növelésében is szerepet
játszanak, és a testünk rugalmasságának is a főszereplői. Az antioxidánsok
szedése azonnal semlegesítheti a hírvivő szabadgyököket, és így a természetes
testi folyamataink során nem képződik glutation, a hatás, a végeredmény
lehangoló. Akkor most ne szedjek vitaminokat? Nem erről van szó, a vitaminok
fontosak a szervezetünkben, inkább arról van szó, hogy elsődleges szerepük nem
az antioxidáns hatáson alapul. Sőt a túlzott fogyasztásuk beleavatkozik a fenti
rendszer működésébe.
Az
elfogyasztott növények az edzéshez hasonlóan stresszelik a testünket,
szabadgyökök keletkeznek és erre válaszul azokat terelgető természetes
antioxidánsok. A rákos sejtek környezetében gyakran magas szabadgyök
koncentrációt mérnek, de lehetséges, hogy ez nem okozója a problémának, hanem
mintegy együttjáró jelenségről lehet szó? Az elváltozott sejtes folyamatokban
felhalmozódhatnak a szabadgyökök, anélkül, hogy a természetes őreik, a
glutationok keletkeznének. Természetesen ezek a felgyülemlett hírvivők a reaktivitásuk
miatt tényleges gondokat is okozhatnak, de a fenti elképzelések alapján nem ők
a kiváltói, elindítói a káros degeneratív elváltozásoknak. Szegény kis
gyököcskék, szeressük őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése