2016. december 20., kedd

Szabadgyökök újragondolva

Minden valószínűség szerint,legalábbis mindenki úgy gondolja, hogy egészségesen él, eleget mozog, és szuper kajákat eszik, sok gyümölcsöt, zöldséget és olajos magvakat. Köztudottan ezek az élelmi anyagok telve vannak antioxidánsokkal, amelyek elsődleges feladata, hogy a testünk működése során termelt gonosz kis szabadgyököket semlegesítsék. A szabadgyökök minden élő és élettelen dolgot megtámadnak, a DNS ünket tönkreteszik, rákot és végső soron a testünk öregedését is okozhatják. A legtöbb vitaminféleségünk valamilyen hatékonyságú antioxidáns hatással is bír. A zöldségek, gyümölcsök egészségmegőrző hatásukat is az antioxidánsoknak köszönhetik, vagy mégsem? Egy régebbi posztomban arról próbáltam meg elgondolkodni, és elgondolkodtatni, hogy az erdőben, zöld környezetben történő sétálás során az erdő által kibocsájtott illékony molekulák egy kissé stresszelik az emberi szervezetünket, aki válaszul erre az immunrendszerét hadba állítja és ezzel mintegy készültségben tartja azt. Az növényi ételeinknek nevezett zöldségek nem szeretnék, ha bárki is elfogyasztaná őket, ezért antibakteriális, gombaellenes molekulák széles arzenálját termelik, és lehetséges, hogy ezek enyhe stresszként hatva az emberi testünkre, ezáltal növelik meg a várható élettartamunkat és nem az antioxidánsok hatása miatt?

A sejtjeink nem véletlenül termelik a szabadgyököket, általában valamilyen külső stressz hatásra, és ezek végsősoron hírvivőként szállítják az információkat a sejtek szintjén. A degeneratív betegségek, a rák, a szívbetegségek, a feltételezések szerint a reaktív oxigén gyökök által okozott DNS és egyéb enzimes károk következtében kialakuló sérülések. A sejtjeink energia előállító szervecskéiben, a mitokondriumokban a mindennapi metabolikus reakciók során keletkeznek ilyen károsnak tűnő molekulák, és ezeknek a hatékonysága limitálja egy élőlény életét. Sok energia, sok káros anyag, hamarabb romlanak el a létfenntartó folyamatok az élő szervezetben, gyorsabb halál. Ezt nevezhetjük a fenti elképzelés munkahipotézisének. A patkánykísérletek igazolni látszanak ezt, az embereknél is, akinek a vérében magasabb C és E vitaminszintet mérnek az várhatóan tovább él, hiszen mindkettő erős antioxidáns.

 De adódik egy fontos kérdés ezen a ponton, ha az eukarióta sejtek már több mint egy milliárd éve küszködnek a szabadgyökökkel, akkor miért nem sikerült ezt evolúciósan valahogy megoldani? A látás kialakulása egyértelmű előnyökkel jár, több mint negyven esetben alakult ki valamilyen fényérzékelő szemféleség néhány millió év alatt, de a szabadgyökök változatlanul itt vannak velünk, és továbbra is semlegesítő molekulákra van szükségünk a kordában tartásukhoz.

Michel Ristow a svájci technológiai egyetemen dolgozik, és egészen másképpen látja ezeket a dolgokat. Ő férgekkel dolgozva pont az ellenkezőjét találta a kiindulási feltételezéseinknek, ha antioxidánsokkal a szabad gyököket lefogja, akkor a kis kísérleti állatainak az élethossza a várt növekedés helyett csökkent!!! Az emberekre is kiterjesztette a kutatásait, 39 férfival több hetes fizikai gyakorlatokat végeztetett, a fele vitaminokat kapott edzés előtt, hogy a megnövekedett energiafelhasználás miatt keletkező szabadgyököket megkössék. A csoport másik fele nem kapott semmilyen hatékony molekulát. Az antioxidáns csoport tagjainál semmiféle előnnyel nem járt a nagy mennyiségű C és E vitamin szedése, izmaik nem lettek erősebbek, inzulin érzékenységük nem növekedett, és sajnos nem nőtt a természetes módon termelődő antioxidánsuk, a glutation mennyisége sem. Oxidatív stressz válaszunk fontos résztvevője ez, sok mozgás utána a szabadgyökök eltávolításában a termelődő glutation játssza a főszerepet. Talán ez a kulcsa az egésznek, a szabadgyökök egyfajta sejtes stresszt okoznak, a sejtek erre glutationt termelnek, ezek pedig segítenek eltávolítani azokat, és az inzulin érzékenység növelésében is szerepet játszanak, és a testünk rugalmasságának is a főszereplői. Az antioxidánsok szedése azonnal semlegesítheti a hírvivő szabadgyököket, és így a természetes testi folyamataink során nem képződik glutation, a hatás, a végeredmény lehangoló. Akkor most ne szedjek vitaminokat? Nem erről van szó, a vitaminok fontosak a szervezetünkben, inkább arról van szó, hogy elsődleges szerepük nem az antioxidáns hatáson alapul. Sőt a túlzott fogyasztásuk beleavatkozik a fenti rendszer működésébe.


Az elfogyasztott növények az edzéshez hasonlóan stresszelik a testünket, szabadgyökök keletkeznek és erre válaszul azokat terelgető természetes antioxidánsok. A rákos sejtek környezetében gyakran magas szabadgyök koncentrációt mérnek, de lehetséges, hogy ez nem okozója a problémának, hanem mintegy együttjáró jelenségről lehet szó? Az elváltozott sejtes folyamatokban felhalmozódhatnak a szabadgyökök, anélkül, hogy a természetes őreik, a glutationok keletkeznének. Természetesen ezek a felgyülemlett hírvivők a reaktivitásuk miatt tényleges gondokat is okozhatnak, de a fenti elképzelések alapján nem ők a kiváltói, elindítói a káros degeneratív elváltozásoknak. Szegény kis gyököcskék, szeressük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése