2019. február 13., szerda

A puzzle világ és a rák ellenszere



Pár száz éve óriási változás történt a tudományos világban, egyre több dologról egyre többet kezdtünk el tudni, és ez oda vezetett, hogy mára kihaltak a polihisztorok, és manapság minden tudós csak és kizárólag a saját területének egy kicsiny részét ismeri. Egy hatalmas puzzle-ben veszünk részt, de sajnos mindenkinek csak egy darabka jutott, azt próbálja meg megismerni, színes vonalak kavalkádjából próbálkozzunk az egészre következtetni. Ez csakis egy bohóchal képe lehet, nem inkább egy felhőkarcoló, vagy mégsem, egy bébielefánt aki egy kávéscsésze szélén egyensúlyoz, az orrán pedig két hangya beszélget. Szürreális.

Az utóbbi 10 évben bátor kutatók egy csoportja evolúciós és ökológiai elképzeléseikkel próbálnak új életet lehelni a rákkutatás megrekedt helyzetébe. Minden második, harmadik héten szédületes hírek kapnak lábra, megvan minden rák ellenszere, egereken, patkányokon már tesztelték, pár nap, hónap, év és az embereken is sikeresek lesznek. De hol vannak ezek az eredmények? Nehéz egy ennyire diverz betegségformára általános gyógymódot , esetleg gyógyszert találni, talán könnyebb lenne, ha kívülről rátekintve egy egységes képet adhatnánk, hogy pontosan mi az a közös pont, anyag, gén, ami az összes rák kialakulását elindíthatja. A szennyezők a környezetünkben, vagy a rossz génjeink, esetleg a kettő együtt?

Számítógépes szimulációban tesztelték elképzelésüket az említett kutatók, és mint legtöbb esetben pozitív eredményt kaptak, de mit is állítottak?
Nagyon egyszerűen szerintük a rákos burjánzások egyedüli és egyben közös oka a túl sok energia. Testünk a sejtjeit, különösen az állandóan osztódókat egyfajta elnyomásban tartja, nem ad nekik sok energiát, anyagot az osztódásokhoz. Ha ez az elnyomás valamiért megsérül, akkor megnő az adott sejtcsoporthoz leosztott anyagok, energiák mennyisége, amit az arra használ, amire képes, sok sejtet alkot, és ezek közt rengeteg hibásat is.

 Úgy érzem nagy szükség volt erre, egy pillanatra felvillant az egész kép, persze lehet, hogy nem jó, de a puzzle néhány darabja most nyert értelmet. Bármilyen elváltozás az emberi testünkben, aminek hatására megnövekszik az energiaáram egyes szerveinkben, ott megnő a rák kockázata. Például, ha folyamatosan értágítót használók, ezzel pontosan ezt érhettem el, sajnos az alkohol a legismertebb ilyen szer, nem is csoda, hogy ez áll sok rák hátterében. Az elhízás, a túlzott cukorfogyasztás, a krónikus gyulladások, hogy csak néhány olyan folyamatot említsek még, amelyek jól beilleszthetőek a puzzleba. Még két kis képrészletet említek csak, az egyik a sport, ami ugye általában csökkenti a testünk energiaszintjét, és az éhezés is, mindkettő alacsony rákkockázattal jár.


Mindkét típusú megközelítésnek megvan a szerepe a tudósok életében, munkásságában, de nem szabadna elveszni a részletekben, ismerni kellene a lehetséges képeket, amelyek egy kicsiny részén dolgozunk. Másképp nincs az egésznek semmi, de semmi értelme. Az életünk más részeire is alkalmazható a fenti kettős leírás, a nagyon  pici, részletes, de a nagy, egész kép is legyen meg bennünk. Sz é p N a p o t .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése