2019. február 18., hétfő

Kávémesék: A kerekes bőröndök esete az evolúcióval



A technikai innovációk világában élünk, akármerre vetül szemünk sugara, mindenütt újabb és újabb kütyük, cuccok vesznek körül minket. A régmúlt kőkorszakból is az emberi elme találékonysága találta meg a kiútat, tehát ennek köszönhetjük kiemelkedésünket és elterjedtségünket a Föld nevű bolygón. Már egy kis könnycseppet is elmorzsoltam a szemem sarkában, annyira meghatódtam. Megérkeztünk, tehát a Homo sapiens valójában inkább Homo innovatio kellene neveznünk?

Megkérdeztek az USA-ban, Angliában, Finnországban hétköznapi embereket, az utca emberét, ha így jobban tetszik, hogy a saját életükre mennyire igaz ez, ők mit találtak ki, mit faragtak maguknak, min változtattak a háztartásukban, amire azt mondhatják, hogy ők találták ki. A válaszolok mindössze 5-6%-a állította azt, hogy feltalált valamit. Nem sok, ezek szerint sok újdonságért az emberek huszadának elméje felelős. Talán mégsem vagyunk annyira Homo innovatio.

Az első bőröndök nagy böszme dinoszauruszok voltak, ráadásul tele bendővel, nehezen lehetett őket vonszolni, nem lehettek nagyon praktikusak, mekkora ötletnek, megoldásnak találjuk ma a kerekes bőröndöket, holott több évtized telt el míg ezek megjelentek és elterjedtek. 10-20 év szükségeltetett erre az egyszerű megoldásra, ami milliók életét könnyítette meg. Miért?

A válasz nagyon messziről, a régmúlt idők hajnalából érkezik, az emberi elme, az agyunk nem technikai problémák megoldásának eszköze, hanem szociális innovációk kincsestára. A csoportos együttélés kívánalmainak próbál megfelelni, ki kivel, miért mit csinál, hogyan tudok ebbe bekapcsolódni. Az együttműködés, együttélés által támasztott problémák ténylegesen az élet-halál kérdések lehettek egy vad világban, az hogy együtt kergessünk el támadó vadállatokat sokkal fontosabb, mint egy új pattintott kő kifejlesztése, vagy egy színes ruha összevarrása. Az emberi elme működését jelen témánk alapján két szélsőség között lehetne elhelyezni, az egyik szélén a technikai innovátorok, a másik oldalon a szociális feltalálók helyezkednek el. A technikai oldalon az enyhe autista, főleg férfi tudósok, míg a másik oldalon a nők nagy része helyezhető el, az emberek többsége pedig a számegyenes bármelyik pontján felbukkanhatnak, de sűrűbben vagyunk a női, szociális oldalon.

Érdekes kérdéseket vett fel a vázolt felosztás, hogyan milyen módon lehet az egyes embereket mozgatni ezen a pályán, hogyan válhat valakiből elsőrendű feltaláló, ha igazából az emberi kapcsolatok érdeklik, vica versa, ha autista, csak a tárgyak érdekelnek emberke vagyok, hogyan lehet elérni nálunk, hogy az emberek is felkeltsék a figyelmünket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése