2019. február 19., kedd

kávééémesék?: A boldogság tíz eleme



Szociális lények vagyunk, szeretünk együtt tenne venni, együttműködni kisebb nagyobb célok elérésére. Ezt nem tudjuk megkerülni, és bármiről is legyen szó velünk kapcsolatban, a központban mindig ez van és ez is lesz. Az ősi közösségek, vagy a mai modern természeti népek körében is a csoportból való kitaszítás, kizárás a legnagyobb büntetés, ami érheti az egyént, gyakorlatilag gyakran a sorsa ezzel el is dőlt. Mindezek fényében a pszichológusok szerint a boldogság tíz faktora:

Élj a jelenben, a jövőbeli tervek gyakran elrontják a jelen megélését, sőt ronthatják annak minőségét is, felesleges összehasonlításokkal.

Nem lehet az örök boldogságban élni, de törekedni kellene a pozitív érzelmek gyakoriságának, megjelenésének növelésére.

Ahogy látok egy pár nappal ezelőtt, minél huzamosabb ideig vagyok boldog állapotban, az egészségem annál jobb.

Élményeket, új tapasztalatokat szerez, készségeidet fejleszd, ne cuccokat gyűjts, azok elporladnak, elromlanak. Ezekre fogsz emlékezni, ezek határoznak meg téged.

Az ételek, a barátok és a szex, a mindennapi kis boldogságok alapelemei.

Együttműködés másokkal, családtagokkal, barátokkal, kollégákkal egy közös cél eléréséért.

Minél több társaság, közösség tagja lenni.

Új dolgokat tanulni, az egész életutunkon keresztül botladozhatunk így úgy, de jobban megéri, ha folyamatosan megismerkedünk a világgal és megtanuljuk, hogy mire vagyunk képesek.

Játék, ezt nem kell magyaráznom, rengeteg bejegyzést írtam ebben a témában, a könyvemben egy egész fejezetet szántam rá.

Eredetiség keresése, ne elégedjünk meg az elénk tálalt elképzelésekkel, véleményekkel, keressük az egyedit, az eltérőt, a másságot.

Hát ennyi, nem kis feladat ezeket fejbe tartani, de nem is kell, minden ember a saját módján boldog vagy boldogtalan, de nagyon elcsodálkoznék azon, ha a fenti felsorolás elemei nem vennének részt ebben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése