2019. február 17., vasárnap

Csak a szépre emlékezem




Újabb év telt el az életünkből, és talán ideje lenne, hogy a fenti kis mondás szerint kezdjünk el élni. Elise Kalokerinos és néhány segítője idősebb és fiatalabb egyéneket hívtak be a laborjukba, és aranyos kis állatképeket, és csúnya balesetek helyszínéről felvett fényképeket mutogattak a résztvevőknek. A memóriájukra voltak kíváncsiak, és valóban, az idősebb emberek a kis tündi bündi állatokra jobban emlékeztek, mint egy baleset szörnyű képeire, a fiatalabb kísérleti alanyok mindkettő típusú fényképekre azonos eséllyel emlékeztek, náluk nem lépett fel ez a jelenség.
A kísérlet ezután kezdődött el igazából, egy és két év múlva újra behívták a résztvevőket és vérmintát kértek tőlük, amiből az immunrendszerük működésére voltak kíváncsiak, és nem nagy meglepetésükre azok, akik a pozitív képeket részesítették előnyben, erősebb immunrendszerrel bírtak. Miért is?  

Az agyunk a legenergiaigényesebb szervünk, nem mindenkinél, zárójel bezár, az energiánk 20%-ra tart igényt, állandóan, nem lehetséges, hogy egy pillanatra, percekre kikapcsoljon. Tőle nem tudunk kölcsönkérni, ha máshol erre égető szükségünk lenne, nem ad a kis kapzsi. Az izmainktól kérhettünk, ők is nagy fogyasztók, de ha máshol szükségünk lenne egy kis energiára, akkor az izmaink kikapcsolása, leülünk, lefekszünk, képes annyit kölcsönözni, amennyire szükségünk lehet. Kivételes esetekben azonban, kerget minket egy mamut, vagy mi kergetjük őt, ezekben az esetekben ne számítsunk erre az energiaraktárra sem. Az immunrendszer okosabbnak tűnik, ő immunsejteket tárol egy későbbi felhasználásra, nem a probléma, betegség, parazitatámadás esetén lép csak teljes működésbe, ő már előre gondolkodik, rengeteg sejtet tárol a testünkben, amelyek vész esetén aktiválódnak. Mikor érdemes ezeket termelni? Akkor, amikor boldogok, nyugodtak vagyunk, ekkor nem kerget minket a tatár, nem igényelnek más szerveink plusz energiákat, dolgozhatunk a jövő támadásai ellen.

Ha hosszasan boldogtalan életet élünk, akkor az állandó stressz, az állandó mozgás nem engedi, hogy a megfelelő védelmi immunhadsereg készen álljon egy alattomos támadás ellen, megjelenik a depresszió, a rák, stb. Még az is jobb, ha cigizve iszogattunk és zabálunk, de a barátaink társaságában, mintha otthon egyedül búslakodunk a múltunk befejezetlen problémáin.

Éljünk a mának, és csak a szép dolgokra emlékezzünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése