2015. január 9., péntek

KÁVÉmesék: Beethoven-nek szívügye volt a zenéje


Habár bizonyos feltételezések már voltak arról, hogy a süketsége mellett egyéb orvosi problémákkal is szenvedett, így gyulladásos bélbetegséget, Paget betegséget, máj és alkohol függőséget is tulajdonítottak, de itt a legújabb: szívproblémákkal, szabálytalan szívritmusokkal is küzdött Beethoven, egy tanulmány szerint ez hatással volt a műveire is. Beethoven ellenállhatatlan, sürgető zenéjének titka az, hogy a szívéből jött a zene.


A kutatók feltételezték, hogy kapcsolat van az elménk és a testünk között, különösen a művészetekben, érzelmeink ezért Beethoven műveit a ritmusosság szempontjából meghallgatták és összehasonlították a szívzavarok ritmusával, amikor azok gyorsak vagy túl lassúak, esetleg szabálytalanok voltak. A szabálytalan szívverésekben is van egy bizonyos előre jelezhetőség, és ezt kihallani a zenéjéből.

A történettudósok szerint sok mindentől szenvedhetett a zeneszerző a süketségén kívül, de ezeket az akkori viszonyok között nehéz volt kimutatni.  A süketsége még segíthette is a munkájában, hiszen ha tényleg a szívének ritmusa volt az elsődleges múzsája, akkor így valószínűleg jobban érzéklete a szívének a dobbanásait, a külvilág zajai nem zavarták.

Leginkább a Cavatina című darabjában figyelhető meg ez, a sötét érzelmektől, a lélegzet kihagyásoktól és aritmiától teljes légkör, amit párhuzamba állítottak a lehetséges betegségével.


Lehetséges, hogy más betegségek is kinyomozható jeleket hagytak más művészek művein is? A festészetben sok ilyen kapcsolatot lehet találni, de vajon ez nem vezet e túlzásokig, annyira, hogy minden művészről kiderülhet, hogy beteg volt és ennek köszönheti műveit?


Zachary D. Goldberger, Steven M. Whiting, Joel D. Howell. The Heartfelt Music of Ludwig van BeethovenPerspectives in Biology and Medicine, 2014; 57 (2): 285 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése