2015. január 2., péntek

KÁVÉmesék: A Van Halen sztori, avagy nem minden az aminek látszik

1974-ben alakult a négyfős banda és a 1978-ban megjelent albumuk a nagyon ötletes című ,Van Halen, mérföldkőnek számított a hard rock és a heavy metal történetében, olvashatjuk a Wikipédián. David Lee Roth énekes többször elhagyta, majd még többször visszatért a zenekarhoz, jelenleg is turnéznak. Ha valakit megkérdezzünk, hogy mit tud az együttesről, akkor a Jump jut eszünkbe, a Billboard 100 listán az első kemény rock szám aminek sikerült az első helyet elérnie. 

A Van Halen együttes koncertjei valóságos látványparádék voltak, hatalmas díszletekkel, fény és hangeffektekkel. Ehhez rengeteg felszerelést és hatalmas és biztonságos elektromos energia forrásokat igényeltek. 

A zenekar turnészerződése 53 oldalas volt, a technikai és biztonsági igények mellett a csapat különleges étel és ital kívánságait is tartalmazta. Páros napokon marhasült, sült csirke vagy lasagne lehetett a kaja, míg a többi napon steak és kínai ételek jöhettek. A szervírozás csak porcelán tányéron és fém evőeszközökkel mehetett, műanyag evőeszközök a közelben sem lehettek. A 40.oldalon a rágcsálnivalók között az M & M' cukorkák kaptak helyett, mégpedig egy szigorú előírással, barna színű nem lehetett köztük. 

Ez nem tűnik olyan bizarrnak a mai világunkban, amikor a hírek számtalan hasonló sztárallűrökről hallhat a médiákból.

Salamon király bölcsességéről mindenki hallott már. Két asszony egy napon szülte meg gyermekét, de az egyiküké meghalt, és ez az asszony kicserélte a halott csecsemőjét a másikkal. A két perlekedő nő a király elé került, hogy az tegyen igazságot az ügyben.
-Hozzatok egy kardot, és vágjátok két részre a gyermeket, és adjátok az egyik felét az egyik asszonynak , a másikat a másiknak. Az első asszony könyörgött a királynak, hogy ne tegyék inkább adják oda a másiknak élve a gyermeket. A másik asszony azonban elfogadta a kettévágást, se az enyém se a tied ne legyen. Az első, az igazi anya visszakapta gyermekét.

Mi köze van ennek a Van Halenhez? A bölcsesség nem mindig ilyen jól láthatóan és egyértelműen mutatkozik meg a mai korunk körülményei között. David Lee Roth énekes a koncert előkészületei során legelőször azt ellenőrizte, hogy a barna cukorkás követelésüket teljesítették e megfelelően, nem azért mert utálta azt a színt, vagy ízt, hanem egészen mást ellenőrzött ezzel. Azt mégpedig, hogy milyen figyelmesen olvasták el a szerződésüket, milyen felkészültségre számítson. Ha nem válogatták ki a barna cukorkákat, akkor lehet, hogy az elektromos hálózatokat sem készítették fel megfelelően a koncertre. Ez pedig életmentő lehetett.



 Stephen J. Dubner, Steven D. Levitt: Agyament gondolkodás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése