2015. január 20., kedd

Kávémesék: Molekuláris gasztronómia, mit keres a fenyő a konyhában?


Vegyészmérnökként, és érdeklődőként mindig is szívem csücske volt a főzés és annak tudományos háttere, rengeteg érdekes összefüggés, szappanoperaszerű hirtelen meglepetés várja azokat, akik elmerülnek ebben a témában. A mai témám egy kicsit idejétmúlt, vízkereszt már elmúlt, a szép karácsonyfák már a szemetesben landoltak, évente 100 millió fenyőfa sorsa ez, sajnos 8-12 évre van szüksége, hogy eladható magasságú, minőségű fenyővé váljanak és két hét után a kukába landolnak.
Mit kezdhetünk a konyhában a fenyővel, azon kívül, hogy nagyon finom illata van?

A friss tűleveleknek intenzív fás, fenyő, édeskés, citrusos, talán kissé tropikus aromája van. Ez a citrusos aromájával kapcsolható bizonyos ételekhez, például a spárgához vagy a ginhez.


Nagyon egyszerűen meg kell szárítani a tűleveleket és elporítva használni az ételek ízesítéséhez. A sült csirkét mielőtt sütik, jól bekenni vele, vagy húst füstölni ezzel is tökéletes.

Itt egy nagyon rövid kis filmet találtok egy spárgás receptről.



  és a kedvencem a foodpairing oldalról, mivel lenne érdemes összefőzni, milyen ételekkel alkothat valami finomat a fenyő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése