2015. január 3., szombat

KREAtívSAROK: A megfelelő zajforrások

Mindenki kreatív, ez  alapvető emberi vonásunk, legfeljebb nem mindenki tudja, találta meg még azt amiben elmerülhet. Nem egy csoport, egy kiemelkedő emberekből álló, csak rájuk jellemző tulajdonság, hanem egy bennünk meglévő lehetőség megtalálása és kiaknázása. Ha már megtaláltad, akkor már csak az a feladatod, hogy a megfelelő időben használd és fejlődj. Próbáld meg megtalálni, azt a külső vagy belső körülményt ami segíti a kreatív éned maximális működését. Ezt önmegfigyeléssel is elérheted, de vannak olyan környezeti faktorok, amelyek bizonyosan segítenek rajtad, hogy nap mint nap abban az állapotban találd magad. Flaubert rohadt gyümölcsöket szagolgatott, ezzel hozta magát munkafázisba, Balzac rengeteg, 2-3 liter kávéval érte el ugyanazt az állapotot. 

A háttérzaj fontosságát, hatását a kreativitásra egy 2012-es kutatásban vizsgálták. Az eredmények alapján a 70 decibeles zaj tűnt a legjobbnak. Egy fordított U alakú görbe alapján sem az 50 dB-es sem pedig a 85-es nem tűnt jónak, a maximumot, a legjobb hatást a 70-es jelenti.
Az 50dB még nem elég, míg a 70-nél magasabb rontja a kreativitást. 

Hol és hogyan érhetjülk el ezt a zajszintet?

Egy kávézóban például, ahol a poharak csörgése, a beszélgetés, a kávégépek állandó működése pontosan ezt biztosítja. Vigyázat, mert a közhiedelemmel ellentétben az igazán kreatív munkát a kávé koffeinje lerontja, az inkább a koncentrált, jól meghatározott feladatok megoldását segíti. Ha valaki nem szereti a kávézókat, annak ajánlóm a következőt:
 Kellemes kávézó hangulatot teremt ez a kis oldal.

A másik hasonló decibeles hangulatteremtő zaj az esőé. Az alábbi oldalon találjuk:


és végül egy oldal ahol nagyon sokféle háttér és egyéb hangforrásokat találhatunk:

Remélem mindenki megtalálja az elméjének megfelelő háttérzajt.
hajrá

Ravi Mehta, Rui (Juliet) Zhu, and Amar Cheema: 

Is Noise Always Bad? Exploring the Effects of Ambient Noise on Creative Cognition? Journal of Consumer Research 2012 dec 04



   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése