2015. január 7., szerda

KávéMESÉk: A természet nem ismer tréfát



Kevés visszataszítóbb élőlényt ismerünk, mint a különféle férgek, különösen azok, amelyek az emberben is tanyáznak néha.  Definíciószerűen a gazdatestben élnek, abból vagy attól szerzik be táplálékukat, rontva ezzel az emésztőrendszerének működését. Általában a háziállatainktól vagy fertőzött zöldség, víz útján jutnak belénk. Hagyjuk is az embert, az igazi horror most egy csigában és bizonyos énekesmadarakban mutatkozik meg, őket köti össze.

Németországban figyelték meg ezt a kis parazita élőlényt először, nagyon furcsa életstílusa van. Nem is tudni pontosan, hogy hol és hogyan kezdődik a folyamat, egy biztos a petéit egy madár ürülékébe rakja le. Ezeket egy pici csiga, a Succinea putris megeszi és ezek a gyomrában kikelnek és elindulnak a csiga testében a végső célállomásukra, a szemébe. Itt összeállnak egy csoportba és gyönyörű zöld színt adnak a csiga szemének, olyan mintha egy hernyó tanyázna benne. Ez éjszaka is kitűnően világít és felhívja a ragadozó, hernyókat fogyasztó madarak figyelmét, hé itt vagyok, egyél meg. Ezzel jutnak vissza a kiindulási pontjukhoz, a madárban szaporodnak és a petéik így könnyen kerülnek be a madárürülékbe.

Hogy a madárürülék miért csábító a csigák számára, az még kérdés.





Vajon az emberek némely cselekedete, fura evési szokása nem lehet, hogy valami hasonló parazita befolyásolásának hatása?










Rengeteg hivatkozást felsorolhatnék erről, csak egyet említek.  A macskatartók tudják, hogy a Toxoplazmózist,egy egysejtű mikroorganizmust könnyen elkaphatják, ez a terhesség bizonyos időszakában veszélyes is lehet, amúgy látható tünetei nincsenek. Az emberek nagy része fertőzött, vagy fertőzött volt a múltban. Cseh kutatók szerint, azonban kimutatható a fertőzött és nem fertőzött emberek közötti viselkedésbeli különbség.
 A fertőzött hölgyek állítólag a ciklusuk megfelelő időpontjában hajlamosabbak többet vásárolni, több időt tölteni szórakozóhelyeken. Hahaha. Vagy mégsem vicces?

Becky Crew: Zombie Tits, Astronaut Fishand Other Weird Animal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése