2015. január 22., csütörtök

KávéMESÉK: A megfázást a hideg okozza?


Gyerekkorunkban is sokszor hallgattuk édesanyánk intő szavait, öltözz fel fiam rendesen, mert megfázol. Hiába válaszoltunk már akkor is fölényesen, de anya nem tudod, hogy a megfázást egy vírus okozza, nem pedig a hideg?

Az igazság valahol félúton van. Annyi biztos, hogy a rhinovírus okozza a megfázást, de tényleg a hideg is szerepet játszik benne, mégpedig az orrunkon keresztül. Ha az orrunk hőmérséklete lecsökken, akkor az immunrendszerünk hatékonysága is párhuzamosan veszít erejéből és ekkor az arra ólálkodó vírusok ezt kihasználják és bejuthatnak a szervezetbe.


Az egyik legjobb védekezési eszközünk a láz, a támadás ellen, ha hagyjuk kibontakozni.

Az egész egy háborúra emlékeztet, vannak helyi állomások, fontos célpontok, gyenge láncszemek, ahol az egész szervezet sorsa eldőlhet. Ha egy kicsit gyengül, hagyjuk, hogy lehűljön, kész a baj. Ekkor lép életbe a szervezetben egy átfogóbb kezelési rendszer, amelynek egyik része a láz. A legjobb az lenne, ha mindkét rendszerre odafigyelnénk, nem engednénk, hogy az orrunk túlságosan lehűljön és ha már megtörtént a baj, akkor a gyógyszeres kezelés helyett, hagyjuk, hogy a testünk megfelelő rendszerei elvégezzék a dolgukat.


Tudom anya, sapka, sál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése