2015. január 1., csütörtök

KÁVÉmesék: a jégkorszakok kialakulása, avagy a Einstein-Grimm testvérek magyarázata



Földünkön meghatározott időszakonként lehűlések következnek be, amelyek az egész golyóbist érintik  a sarkoktól az egyenlítőig. A Wikipédia szerint a kialakulásukat három fontos tényezőnek köszönhetik:


légkör összetétele (általában azt mondják, főleg a szén-dioxid és metán mennyisége, de nagyon jelentős még a vízgőz)



a kontinensek elhelyezkedése

a bolygó pályájának vagy forgás tengelyének megváltozása , esetleg a Nap helyzete a galaxisunkban.



A tudomány gyakran melléfog, gyakran tévúton halad egy jelenség pontos megértésében, nem látja a fától az erdőt. Egy mellőzött, de tudományosan megalapozott elmélettel szeretnék most előállni, az Einstein- Grimm-brothers elvvel, ami tökéletesen lefedi és leírja a Föld ciklikus lehűlését.

Grimm testvérek egyik legismertebb meséjében egy királyfit békává varázsolnak, és azt csak egy szépséges királylány képes visszavarázsolni, általában egy csókjával, de ezt azt hiszem kizárhatjuk, más dolgok működnek itt. Lássuk. Feltételezzük, hogy egy nagy békáról van szó, a Földön élők közül a Góliát béka a legnagyobb, súlya akár 3-3.5 kg is lehet. Egy felnőtt férfi tömege 70-75 kg átlagosan, egy nem teljesen kifejlett, kb 20 éves királyfiról beszélünk, nem egy jómódban letöltött 50 éves, kigömbölyödött királyról. Vegyük 70 kg-nak. 

                                                                   70kg-3.5 kg=66.5kg

Einstein tömeg-energia ekvivalencia egyenlete alapján:

                                                              E = m c^2 \,

Itt az energia az átalakításhoz ( a 3.5 kg békából 70 kg királyfi ) szükséges energiát jelenti:

                                                              E= 66.5 kg*3*1000000000000000000m2/s2, azaz 

6 exajoule, ami az USA 2009-es energia fogyasztásának a fele. Ezt egyetlen csókból, csókkal átadni hihetetlenek tűnik. Honnan szerzi a királylány ezt a hatalmas energiát? A legközvetlenebb környezetéből, a levegőből. A levegőt tartalmazó gázok folyamatosan mozgásban vannak, és ezt a mozgási energiát használhatjuk fel az átváltozáshoz. Feltételezve, hogy ideális gázról van szó, az átlag hőmérsékletet pedig 20 C fokban, ami 293 K foknak felel meg, felírva és kiszámolva a megfelelő egyenlet szerint (ezzel most nem fárasztom az olvasót) a Föld körüli levegő gáz tartalma elegendőnek bizonyul a béka királyfivá alakításához. Az egyetlen probléma az , hogy közben a levegő közel abszólut zérus( mínusz 273C) fokra hűlhet. Attól most tekintsünk el, hogy egyik jégkorszakban sem hűlt ennyire le a Föld. 

Ennél érdekesebb és fogósabb kérdés, hogy miért van a perióduság, miért 100 000 évenként van szükség  erre a metamorfózisra,  hogy egy békából királyfi legyen?


Yannic Chen: The Frog Prince Transformation, Journal of Interdisciplinary Science Topics, 2014 march 18.



                            


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése