2015. január 27., kedd

KÁVÉMESék: A kevesebb néha több


Melvyn Singer 2004-ben tartott egy jó kis előadást orvosként a sürgősségi ellátásról, és az emberi test hihetetlen alkalmazkodó és gyógyuló képességéről. A Waterloo-i csatáról és a sebesülteket taglalta közel egy órán keresztül. 52 ember a 13-as csapatból kapott lőtt sebet, ezek közül csupán 3 halt bele a sérüléseibe, míg egy másik csatában Trafalgarnál 102 sebesültből 6 halt meg végül, annak ellenére, hogy akkoriban nem volt modernül felszerelt sürgősségi osztály, a sok új és életmentő készülékkel, nem voltak antibiotikumok. A mai napon nem lehetne ezt a túlélési arányt, szintet elérni. Miért?

Testünknek vannak beépített rendszerei, amelyek figyelik a szervek vérrel, tápanyagokkal történő ellátottságát. Ha ez nem megfelelő, akkor megpróbál közbe lépni, és itt jön a képbe az orvostudomány és ő is megpróbál közbe lépni és ezzel akadályozza az emberi szervezet jól működő rendszereit. Sok vita van jelenleg erről az orvostudományban, csak néhány pici példa.

Sok vért vesztett pácienseknél azonnali közbeavatkozásként vért adnak neki, hiszen ez a legfontosabb életmentő aktus ebben a helyzetben, igen ám, de a testünk véralvadási faktorai legjobban akkor dolgoznak, amikor sűrű és kevés a vér. A véradástól sajnos a vérzés nem áll le, csak nagy nehézségek árán tudnak sokszor úrrá lenni a helyzeten.

A napokban jelent meg egy érdekes kis cikk arról, hogy ha komoly szívproblémád lesz hirtelen, és kórházba kerülsz, akkor mi a jó, ha a legjobb szívspecialisták ott vannak és segítenek, vagy sem. Több tízezer esetet átvizsgálva különös kapcsolatot találtak, azok a páciensek, akik akkor kaptak infarktus, amikor konferencia volt a legjobb szívsebészeknek, és azok nem voltak ott az adott kórházban, hogy segítsenek, azoknál magasabb volt a túlélési arány, mint azoknál, akiknél a legjobbak segítettek. Nem biztos, hogy a doktorokkal volt a probléma, de ezekben az esetekben sokkal több beavatkozás történt, lehet, hogy feleslegesen.





A több sokszor kevesebb, néha halálosan kevesebb.



Sarah Elton et al: Medicine and Evolution: Current Applications, Future Prospects


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése