2015. január 4., vasárnap

KávéMESÉK: Don Quihote, Sancho Panza és a bélbacik, antibiotikumok meséje

A következő mesém az ismert spanyol hírességektől indul. Don Quihote és hűséges szolgájának története végigvonul a mai korunkig, a vékony és a köpcös segédjének kalandjai többször jelentek meg az irodalomban, filmművészetben. Az idősebbek számára minden bizonnyal ismert és kedvelt Stan és Pan sztorijában, de a mai kor fiataljai számára is itt vannak , Bud Spencer és Terence Hill fimjei.



  Mi közük lehet a a bacikhoz?


Azt hiszem az utóbbi párosról tudunk a legtöbbet ezért az ő esetüket elemezném. Elsőre nem igazán látható, de több filmjükből kiderül, hogy ők valójában ikrek lennének, és feltételezhetően azonos körülmények között születtek és a bélflórájuk is nagyjából azonos lehetett. 5 éves korában azonban Buddy elkapott egy csúnya betegséget és ebből csak egy többhetes antibiotikumos kúra segített kigyógyulni. Sajnos ezt az antibiotikumos kúrát a gyermekkorában többször meg kellett ismételni. Közben sajnos a bélflórája alaposan megváltozott a sok, antibiotikumos kúrának köszönhetően. Olyan irányú változás történt odabenn a belső traktusában, hogy hiába evett ugyanannyit vagy gyakran kevesebbet, mint Terence testvére, a bélflórájának tagjai több energiát tudtak még kinyerni az elfogyasztott ételből, és ez az energiafelesleg sajnos hozzájárult az elhízásához.





  A sör virsli, hagymás bab és a bélflóra kombináció az ikrek egyik tagját felhizlalta, míg a másik normális súlyú maradt, sőt az arcvonásaikat is annyira megváltoztatta, hogy egy kívülálló nem tudná megmondani róluk hogy ők ikrek valójában. A történet tanulsága számunkra az lehet, hogy a bélflóra egyensúlyának megbontása, étellel, stresszel, antibiotikumokkal óriási változásokat vonhat maga után.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése